Drama unei românce din Spania. Motivul pentru care a ajuns să se prostitueze la vârsta de 53 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prostituatele din Palma de Mallorca nu mai au clienţi din cauza pandemiei. FOTO World in News
Prostituatele din Palma de Mallorca nu mai au clienţi din cauza pandemiei. FOTO World in News

Pandemia a îngenuncheat Spania, iar restricţiile au omorât economia şi au adus-o la un minim istoric. Cel mai mult au de suferit oamenii simpli, mulţi dintre ei rămaşi fără locuri de muncă. În disperare de cauză, unii dintre ei ajung să facă orice pentru a-şi putea întreţine familiile.

Destinaţie populară de vară, Palma de Mallorca este doar umbra insulei prospere până de curând şi luată cu asalt de milioane de turişti. Luxul şi distracţia au lăsat loc sărăciei şi dezamăgirii. Fără turiştii care contribuiau decisiv la bunăstare, Spania în general şi Palma de Mallorca în special, au ajuns pe culmile disperării. 

Cei mai afectaţi sunt oamenii simpli, mulţi dintre ei rămaşi şi fără locuri de muncă din cauza restricţiilor care au sufocat pur şi simplu economia şi au făcut ca sute de mii de firme să dea faliment sau să-şi disponibilizeze angajaţii.

Prostituţia, soluţia disperată la care recurg tot mai multe femei

De tot acest coşmar sunt afectate şi prostituatele din Palma de Mallorca, rămase practic fără clienţi. Un fenomen îngrijorător a devenit tot mai evident pe Insulă. Rămase fără slujbă, tot mai multe mame singure, multe dintre ele de altă naţionalitate decât cea spaniolă, au ajuns la limită. 

Multe dintre ele şi-au pierdut slujbele de chelneriţe sau de responsabile cu curăţenia, iar cum unele lucrau oricum la negru, acum nu mai beneficiază nici măcar de şomaj. În disperare de cauză, unele dintre ele au ajuns să se prostitueze, scrie World in News.

„Pentru multe, întoarcerea sau intrarea în prostituţie este singura modalitate de a-şi asigura un câştig pentru familiile lor”, spun Inmaculada Mas Nadal şi Rafa Campos de la Medicii din lume agenţiei de ştiri DPA.

În Plaça Sant Antoni, unul dintre locurile în care se adună prostituatele, dezamăgirea se poate citi pe feţele femeilor. Printre ele se află Leila, o tânără din Maroc care şi-a pierdut slujba de ajutor de bucătar din cauza crizei. Ea este nouă în domeniul prostituţiei şi nu vrea ca familia ei să afle noua sa îndeletnicire. Însă nu are de ales şi trebuie să se prostitueze.

„Trebuie să trimit bani mamei şi fraţilor mei. Suntem săraci. Nimeni nu a venit de vineri. Azi e duminică. Nu este de mirare că „serviciul complet” aici, în centrul oraşului Palma, nu departe de eleganta stradă comercială Passeig del Born, este deja disponibil la 15 euro”, spune Leila.

Coşmarul Mariei

Într-o situaţie poate şi mai grea se află Maria, o româncă de 53 de ani. Maria a lucrat până acum în curăţenie, dar a fost dată afară din serviciu. Deşi şi-a căutat o slujbă nouă, i-a fost imposibil să o găsească. Pe de altă parte, are nevoie de bani pentru copiii ei din România, care sunt dependenţi în totalitate de mama lor. Din această cauză a ajuns acum să se prostitueze, doar pentru a-şi întreţine copiii: „Nu am de ales, n-am nicio alternativă”, le-a răspuns ea jurnaliştilor care au întrebat-o cum a ajuns să se prostitueze.

Cifrele de care dispune organizaţia Medici în lume arată o realitate tristă. Prostituatele au scăzut preţurile din cauza concurenţei enorme şi din cauza lipsei turiştilor, iar multe dintre ele au ajuns victimele proxeneţilor care le exploatează. În plus, ele sunt presate să facă sex fără protecţie, astfel că e de aşteptat ca numărul cazurilor de SIDA şi a bolilor cu transmitere sexuală să crească tot mai mult. 

Umilite, confruntate cu o sărăcie lucie şi cu dispreţul lumii, prostituatele trăiesc într-un mediu în care violenţa fizică şi psihologică este viaţa de zi cu zi.

Catalina Bagur, purtător de cuvânt la Crucea Roşie din Mallorca, spune că situaţia este extrem de gravă, conform datelor de care dispune, două treimi dintre prostituatele de aici au familii care depind de banii pe care ele le câştigă. Multe dintre ele sunt mame singure, adică în jur de 80%, iar cele mai multe provin din ţări sărace precum Columbia, România şi Maroc, unde guvernele nu sunt capabile să le asigure oamenilor slujbe decente.

Vă mai recomandăm şi:

Şofer român din Londra, înjunghiat în propria maşină. Momentul, surprins de camerele de supraveghere VIDEO

„Jaful secolului” de la Barcelona, comis de o bandă de români. Cum au reuşit să fure un diamant de 15 milioane de euro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite