Drama copleşitoare a unei refugiate din Coreea de Nord: „La 9 ani am văzut-o pe prietena mamei mele executată pentru că se uitase la un film hollywood-ian“

Drama copleşitoare a unei refugiate din Coreea de Nord: „La 9 ani am văzut-o pe prietena mamei mele executată pentru că se uitase la un film hollywood-ian“

Yeonmi Park  FOTO: sbs.com.au/Getty Images

Yeon-mi Park este o tânără cu o poveste copleşitoare, demnă de film. Acum are 23 de ani şi locuieşte în Coreea de Sud, unde luptă pentru drepturile celor din Coreea de Nord, ţară din care a fugit când era o copilă. A mâncat iarbă şi insecte ca să supravieţuiască, la 9 ani a văzut o execuţie, iar la 13 ani a privit neputincioasă cum mama sa e violată. Despre aceste drame a vorbit în discursurile sale, dar şi în cartea pe care a publicat-o.

„Drumul către libertate. Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord“ este titlul cărţii, apărute şi în România, în 2015, la Editura Polirom, în care Yeon-mi Park şi-a povestit viaţa. Sunt peste 320 de pagini cutremurătoare de unde cititorul află ce urme adânci a lăsat Coreea de Nord în sufletul tinerei. Acum are 23/24 de ani, e activist pentru drepturile omului în Coreea de Sud.

Cartea lui Yeon-mi s-a tradus în mai multe limbi, printre care şi în română  FOTO Facebook/Yeon-mi Park

Era un copil când tatăl ei a fost închis pentru 17 ani (nu a executat întreaga pedeapsă, ci doar câţiva ani) sub acuzaţia de contrabandă de metale la graniţa Coreei de Nord cu China. A fost tratat ca un criminal şi „pecetea“ că a fost un puşcăriaş afectează - în opinia nord-coreenilor - şi a treia generaţie din familie. Yeon-mi avea vreo 9 ani şi o soră mai mică cu care a mâncat iarbă şi insecte ca să supravieţuiască cât timp mama lor a fost interogată de anchetatori. Vreo 3 ani.

Tânăra Yeon-mi, la 21 de ani, a vorbit de la microfonul summit-ului OneYoung World, desfăşurat la Dublin în 2014. Discursul ei a fost în engleză, limbă pe care a învăţat-o în Coreea de Sud uitându-se la serialul „Friends“ şi la filmuleţe pe Youtube.

„În Coreea de Nord este un singur canal TV. Nu există internet. Nu putem cânta sau să gândim cum vrem“, afirma tânăra, la summit. Le-a mai spus celor din sală că nu a auzit poveşti de dragoste între bărbaţi şi femei, că nu a văzut filme de iubire, că fiecare poveste pe care o auzea era un alt mod de propagandă prin care dictatorul nord-coreean spăla creierele oamenilor.

De mică, mama a sfătuit-o să aibă grijă ce vorbeşte deoarece pereţii au urechi.

„Credeam că dictatorul din Coreea de Nord poate să-mi citească mintea“, mărturiseşte ea.

La 9 ani a fost martora unei atrocităţi pe care niciun copil nu ar trebui să asiste: „Am văzut-o pe prietena mamei mele executată. Crima ei? S-a uitat la un fllm hollywood-ian“.  

Yeon-mi s-a fotografiat cu Hillary Clinton  FOTO Facebook/Yeon-mi Park

Când avea 13 ani a fugit cu familia în China ca să-şi caute sora mai mică, plecată de acasă. Înainte să ajungă, un chinez i-a siluit mama. „Mama mea a fost de acord să fie violată ca să mă protejeze“, povestea plângând Yeon-mi.

Au ajuns în China, iar la scurt timp tatăl ei a murit de cancer. Au fost nevoiţi să-l îngroape noaptea, în secret.

„Nici nu puteam să plâng. Mi-era frică să nu fiu trimisă înapoi în Coreea de Nord“, le spunea Yeon-mi celor din sala din Dublin.

După ce şi-au găsit sora în China au fugit în Mongolia. Yeon-mi povestea că traversând Deşertul Gobin, noaptea, avea sentimentul că nimănui nu-i pasă de durerea ei. Mai afirma că toate trei, mama, sora ei şi ea, erau decise să se sinucidă dacă urmau să fie trimise în ţara natală.

„Coreea de Nord e de nedescris. Niciun om nu merită să fie oprimat doar din pricina locului unde s-a născut. Vă rog să vă alăturaţi mie ca să facem o mişcare globală din eliberarea Coreei de Nord! (...) Când traversam Deşertul Gobi, speriată tot timpul, credeam că nimănui din lume nu-i pasă de mine, doar stelelor. Dar voi aţi ascultat povestea mea. Vouă vă pasă! Vă mulţumesc foarte mult“, aşa şi-a încheiat tânăra discursul de la summit-ul din 2014, de la Dublin. 

 Povestea cutremurătoare a unei tinere care a reuşit să scape din regimul terorii lui Kim Jong Un 

Discursul ei emoţionant din 2014, de la Young World Summit

Mai puteţi citi:

De ce are nevoie Europa de imigranţi. Infuzia de „sânge tânăr”, obligatorie pentru viitorul bătrânului continent: „Nu e un fenomen nociv, trebuie doar înţeles”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările