Două minunăţii ale naturii văzute de pe bicicletă: „monştrii“ de stană din pădure şi Cheile Turzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cheile Turzii FOTO: Eugen Tusa
Cheile Turzii FOTO: Eugen Tusa

Mult verde, soare şi mişcare. Pasionaţii de ciclism vă recomandă o drumeţie pe două roţi în apropierea Clujului, de vreo 75 de kilometri. Unul dintre popasurile obligatorii: Cheile Turzii. „Adevărul“ vă prezintă, în cadrul Campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, un colţ de rai prin care iubitorii drumeţiilor descoperă peisaje unde timpul pare că stă în loc.

Se ia o bicicletă, mai mulţi prieteni şi se iese dintre betoanele oraşului pentru o mică drumeţie în mijlocul naturii. Traseul pe care vi-l recomandăm azi împreună cu cicliştii clujeni este unul de vreo 75 de kilometri şi este adresat celor care sunt deja antrenaţi şi obişnuiţi cu mişcarea pe două roţi. „Nu aş recomanda acest traseu pentru începători“, spune Radu Mititeanu, un clujean pasionat de ciclism care a scos ghidul „100 de trasee cu bicicleta în jurul Clujului“.

„Monştrii“ de stană care cresc

cheile turzii cluj foto

Traseul porneşte din cel mai mare cartier al Clujului - Mănăştur - trece prin pădurea Făget, unde trăiesc trovanţii, „pietrele care cresc“. Deşi sună a personaj de film fantastic, vorbim de nişte formaţiuni rotunde de rocă, uriaşe.
Geologii zic că ele ar fi rezultatul unor cimentări produse acum milioane de ani. „Pietrele care cresc“ au fost descoperite, în special, în zone nisipoase. Fiecare trovant este unic - ca şi fiecare om -, nu seamănă cu altul.

„Cele foarte mici sunt sfărâmicioase şiau nişte excrescenţe ce sugerează rădăcinile. Cele mari au un miez dintr-o roca extrem de dură, în timp ce zona lor periferică păstrează caracterul nisipos. Dacă sunt tăiate, secţiunile seamănă cu un trunchi de copac, prezentând "inele" de dimensiuni, culori şi specificităţi particulare. O altă bizarerie a locului este aceea că, în urma unei ploi, nisipul ud începe să prezinte cam în 30-40 de minute mici elemente în formare, asemănătoare cu pietrele mari din preajma, care te duc automat cu gândul la o înmulţire şi la o creştere“, îţi explică pasionaţii de ciclism şi natură pe forumurile neîncăpătoare de discuţii şi curiozităţi.

cheile turzii cluj foto

„Trovanţi veţi găsi şi în Vâlcea“, adaugă Radu Mititean.

Turda şi cheile sale

După ce treceţi prin Făget, „casa“ trovanţilor, şi vă faceţi poze cu aceste curiozităţi ale naturii, ajungeţi la minunatele Chei ale Turzii, unde trebuie neapărat să faceţi un popas nu doar pentru a vă odihni după cei 25 de kilometri parcurşi din Cluj, ci pentru a admira priveliştea.

cheile turzii cluj foto

Cheile Turzii FOTO: turistderomania.ro

cluj
cheile turzii cluj foto

Cheile Turzii FOTO: Facebook, Daniel Borbe

Defileul are o lungime de 1.270 de metri, iar pereţii, o înălţime de 250 de metri. Cheile Turzii au devenit rezervaţie din 1938, iar în zona celor două culmi ale acestora - Culmea Mânăstirii şi Dealul Sândului - s-au descoperit peste 30 de peşteri. Cele mai cunoscute sunt Peştera Ungurească, Cetăţeaua Mică şi Cetăţeaua Mare, despre care localnicii vă vor povesti câte-n lună şi-n stele despre haiducii care se ascundeau acolo, în „bătrânele“ chei.

Cheile Turzii au fost filmate de sus

După Cheile Turzii „ambalaţi“ spre localităţile Petreştii de Jos, Săvădisla care se află la poalele Apusenilor, iar apoi o luaţi spre Vlaha. „Sunt biserici foarte vechi în Săvădisla şi Vlaha“, spune Radu Mititean. Iar dacă vă sunt în drum, de ce să nu le vedeţi?

Următoarea oprire este Luna de Sus, aproape de comuna Floreşti de lângă Cluj. Prin această localitate au trecut turcii, dar mult mai demult, prin luna mai a anului 1660, şi s-au bătut cu armata principelui Transilvaniei de atunci. Prin anii 70 s-a găsit acolo o sabie cu inscripţii arabe, pierdută de vreun turc în 1660. Localnici vă vor mai spune că tare se mai mândresc că pe la ei ar fi trecut Nicolae Bălcescu în 1848 şi Crăişorul munţilor, Avram Iancu în 1852.

După Luna de Sus urmează Floreşti şi ajungeţi din nou de unde aţi plecat - Cluj, dar v-aţi întors cu peisaje superbe în minte şi, de ce nu, poate şi cu gândul la o nouă drumeţie.

cheile turzii cluj foto

Traseu FOTO: scs.ubbcluj.ro

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Mai puteţi citi:

Cheile Borzeştiului, sălbăticia la câţiva paşi de oraş. Cum te poate „vindeca“ natura de stres

VIDEO Cheile Turzii văzute de sus. Imagini de o frumuseţe inegalabilă, însoţite de sunete reale de păsări

FOTO VIDEO „Minunea SF“ a Clujului, Salina Turda, inclusă de americani în topul locurilor incredibile din lume care merită vizitate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite