Dorel Vişan, revoluţionarul devenit „Senatorul melcilor”:  „Am schimbat o minciună cu alta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndrăgitul actor Dorel Vişan a fost preşedintele organismului care a preluat puterea administrativă în Cluj la puţin timp după începerea Revoluţiei din 1989.  El spune că s-a implicat atunci pentru că a crezut că astfel se va schimba lumea, însă vede acum că „s-a schimbat o minciună cu alta”.

În primele zile de la începerea Revoluţiei din 1989, o mână de oameni, „revoluţionari care au vrut să schimbe lumea”, după cum spune maestrul Dorel Vişan, au făcut parte dintr-o instituţie provizorie care a preluat puterea administrativă. Dorel Vişan a fost preşedintele Frontului Salvării Naţionale, care s-a transformat după o vreme în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) Cluj. „Ne-am adunat la judeţeana de partid, unde este acum sediul Prefecturii. S-a înfiinţat atunci prima formă de organizare a noii puteri, preşedintele şi membrii însă au fost aleşi destul de arbitrar. Pe mine m-au ales preşedinte pentru că eram cunoscut. Aceste organisme erau formate din revoluţionari, dar nu totdeauna erau oameni de cea mai bună caliatate. Îmi amintesc că era şi Doina Cornea acolo”, povesteşte Dorel Vişan. El spune că a renunţat după 10 zile pentru că „am crezut că au venit cei care se pricep, dar au venit nişte şnapani, care şi acum conduc ţara”. El s-a implicat atunci, pentru că, la fel ca alţi revoluţionari,” am avut credinţa că lumea se va schimba lumea, dar am schimbat o miciună, cu alta. Este trist, dar adevărat”. El a susţinut că oamenii care au fost atunci în CPUN nu au ajuns persoane publice,  „în mare majoritate s-au pierdut”. Maestrul s-a dedicat în anii care au urmat profesiei de actor, având roluri memorabile multipremiate.  

Senatorul melcilor

În anul 1995 Mircea Daneliuc i-a oferit rolul principal (senatorul Vârtosu) în filmul „Senatorul melcilor”. Pentru prestaţia din film a primit premiul de interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franţa. ”Senatorul e genial interpretat de Dorel Vişan, un voinic spătos, care seamănă ciudat cu Charles Napier, actorul venerat al lui Jonathan Demme. “Senatorul melcilor” ar fi trebuit premiat pentru formidabilul actor Dorel Vişan, în rolul titular”, scria despre prestaţia sa Thierry Jousse în revista Cahiers du Cinema. În anii următori, Dorel Vişan a jucat în filmele Magnatul (2004) şi Sistem nervos (2005). În paralel cu activitatea sa artistică de pe scena Teatrului din Cluj şi din filme, a fost şi director al Teatrului „Lucian Blaga” din Cluj, precum şi profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai” din acelaşi oraş.

Disticţiile lui Dorel Vişan

De-a lungul carierei sale, a fost laureat cu numeroase premii:

Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costineşti (1981),

Cel mai bun actor al anului acordat de Asociaţia Oamenilor de Teatru (1987),

nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului (1988),

Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din "Senatorul melcilor" la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franţa (1995),

Milleniu - Hall of Fame - "Honoring prominent citizens of the Twentieth Century" (1998),

Premiul de Excelenţă la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003).

Actorul Dorel Vişan a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru prestigioasa cariera artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Citeşte şi 

FOTOGALERIE Fiii lui Dorel Vişan şi-au făcut pensiune pe bani de la UE. Totul a început cu filmul Senatorul melcilor 

Monolog de-al lui Eminescu în interpretarea actorului Dorel Vişan

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite