Doi români din 10 sunt obezi şi au risc cu 50% mai mare să moară de COVID-19. Sfaturile pentru supravieţuire ale unui nutriţionist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Riscul persoanelor obeze de a se îmbolnăvi de COVID-19 este cu aproape 50% mai mare faţă de riscul celor cu greutate normală, iar riscul de a deceda este în medie cu 48% mai mare. Preşedintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet, Cornelia Bala, a explicat ce pot face persoanele obeze pentru a evita riscul infecţiei.

În anul 2016 România a avut o prevalenţă a obezităţii la adulţi între 20 – 29,9 %, tendinţa de la an la an fiind de majorare a cazurilor, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Prof. Dr. Cornelia Bala, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Disciplina Diabet şi boli de nutriţie şi Preşedinte al Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet- ARED, a explicat într-un interviu pentru „Adevărul” ce pot face persoanele obeze pentru a evita riscul infecţiei cu SARS-CoV-2.

Ce se ştie despre COVID-19 şi obezitate? 

„În primele luni de la declararea pandemiei la nivel mondial şi apariţia primelor rapoarte ştiinţifice, au fost identificate câteva boli cronice asociate cu risc de dezvoltare a formelor severe de COVID-19 şi de deces. Acestea erau hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala coronariană şi bolile cronice pulmonare obstructive. Ulterior, obezitatea a fost adăugată pe lista acestor boli cronice care întunecă prognosticul celor care contractează infecţia cu SARS-CoV-2. Este vorba în special de obezitatea moderată şi severă, cu un indice de masă corporală (IMC) peste 35 kg/m², ceea ce înseamnă că persoanele respective au cu peste 25-30 kg în pus faţă de greutatea normală pentru înalţimea lor”, susţine dr. Bala (foto dreapta). 

cluj cornelia bala. foto arhiva personala

Explicaţiile sunt multiple. Persoanele cu obezitate, spune medicul, au mai frecvent hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardiovasculare şi bolile cronice pulmonare. De asemenea, cei cu obezitate au o capacitate mai redusă a plămânilor de a oxigena sângele, au o apărare contra infecţiilor mai deficitară decât persoanele cu greutate normală şi au o inflamaţie cronică ce se poate exacerba în condiţiile unei boli acute cum este COVID-19. Mai recent, s-a dovedit că la pacienţii cu ficat gras, frecvent întâlnit în obezitate, riscul de a face forme severe este mult crescut.

„Deşi la începutul pandemiei nu existau dovezi că persoanele cu obezitate se infectează mai uşor cu noul coronavirus, date publicate recent arată că riscul de a fi pozitivi este cu aproape 50% mai mare faţă de riscul celor cu greutate normală. În momentul în care devin pozitivi şi dezvoltă boala, cei cu obezitate vor dezvolta de 2 ori mai frecvent forme care necesită internare în spital şi vor avea un risc cu 74% mai mare de a necesita internare pe secţii de terapie intensivă şi a de trebui să fie ventilaţi mecanic. De asemenea, riscul de a deceda din cauza COVID-19 este în medie cu 48% mai mare, iar în unele studii s-a demonstrat că riscul poate fi chiar de 2-6 ori mai mare!”, a explicat prefesoara Bala. 

Ce pot face persoanele cu obezitate pentru a reduce riscurile?

 Pentru a evita infecţia cu SARS-CoV-2, spune dr. Bala, în primul rând toate persoanele cu obezitate trebuie să respecte cu stricteţe recomandările generale de limitare a infecţiei cu acest virus:

„• Evitarea zonelor aglomerate,  păstrarea distanţei sociale de 2 m atât în interior cât şi în exterior


Spălatul foarte frecvent al mâinilor, cu apă şi săpun, minim 20 secunde. Acest gest este foarte important la locul de muncă, acolo unde petrecem 8 ore zilnic şi este obligatoriu la revenirea în locuinţă


Utilizarea măştilor de protecţie în spaţiile publice închise şi în mijloacele de transport în comun, precum şi în exterior în zonele aglomerate. Masca poate crea un disconfort mai mare la persoanele cu obezitate, mai ales că în timpul unor eforturi chiar mici, pot avea senzaţia de lipsă de aer. Dar protecţia pe care o oferă purtatul măştii este mult mai importantă decât eventualul disconfort!


Nu se administrează medicamente antivirale şi nici antibiotice fără prescripţie medicală


Tratamentele cronice pentru diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, etc trebuie continuate conform recomandărilor; asiguraţi-vă că aveţi suficiente rezerve de medicamente.


Dacă aveţi nevoie de reînnoirea prescripţiei medicale, contactaţi medicul de familie sau medicul specialist; ori de câte ori este posibil, recurgeţi la consultaţii telefonice şi la eliberarea reţetei prin mjloace la distanţă.”

   

„Nu este prea târziu să luaţi măsuri pentru reducerea kilogramelor în exces!”

În alt doilea rând, NU ESTE PREA TÂRZIU SĂ LUAŢI MĂSURI PENTRU REDUCEREA KILOGRAMELOR ÎN EXCES!, susţine specialista. 

„Această pandemie va continua cel mai probabil pentru încă o perioadă de timp şi orice scădere a greutăţii este importantă pentru reducerea riscurilor. Această perioadă în care este limitată deplasarea şi desfăşurarea de activităţi înafara domiciliului există un risc de creştere în greutate atât la persoanele care deja au obezitate, cât şi la cele cu greutate normală!”, subliniază dr. Bala. 

Medicul are câteva sfaturi pentru persoanele obeze

„Cel mai important obiectiv în această perioadă este evitarea creşterii în greutate. Cântăriţi-vă zilnic pentru a putea depista la timp orice surplus faţă de greutatea anterioară. Luaţi măsuri imediat ce observaţi o tendinţă de creştere a greutăţii!


Evitarea creşterii în greutate se face printr-o alimentaţie adecvată, practicarea de exerciţii fizice, somn suficient şi odihnitor.


Ţineţi cont că alimentele semipreparate şi cele sub formă de conserve au un conţinut mare de calorii per 100 g. Dacă totuşi le consumaţi, aveţi grijă la mărimea porţiilor. Ideal ar fi să gătiţi acasă, folosind alimente proaspete, astfel încât să puteţi controla conţinutul caloric.


Deoarece ne apropiem de sezonul de iarnă, este posibil ca accesul la alimente proaspete- mai ales fructe şi legume să fie mai dificil. Pregătiţi-vă pentru sezonul rece şi conservaţi fructe şi legume. Cea mai sănătoasă metodă şi care păstrează cel mai bine vitaminele şi mineralele este congelarea.


Puteţi folosi suplimente de vitamina D, A, E, C, vitamine de grup B care pot ajuta la stimularea imunităţii. Dar fiţi atenţi la posibila creştere a poftei de mâncare! 


Activitatea fizică poate fi practicată în casă sau în jurul casei. Când ieşiţi pentru practicarea de activităţ fizice, luaţi toate precauţiile recomandate şi alegeţi zone cât mai puţin aglomerate! Dacă alegeţi să mergeţi la sălile de sport, respectaţi precauţiile recomandate de către deţinătorii sălii.


Evitaţi să staţi prea mult în faţa calculatorului sau televizorului. La fiecare 30 min ridicaţi-vă şi faceţi câţiva paşi.
 

Evitaţi să mergeţi la culcare prea târziu. De foarte multe ori, intervine tentaţia de a „ciuguli” gustări nesănătoase, bogate caloric atunci când nu respectaţi orarul de somn. În plus, starea de oboseală legată de un somn prea scurt scade imunitatea şi veţi deveni mai susceptibil la infecţii”, a susţinut medicul. 

„Apelaţi la specialişti în domeniul obezităţii”

Profesoara Bala este de părere că este important pentru cei care au decis să ia măsuri pentru reducerea greutăţii să apeleze la specialişti în domeniul obezităţii. Telemedicina poate fi folosită şi pentru acest tip de consultaţii.
 

Specialista mai recomandă: 

„Dacă înainte de perioada pandemiei eraţi inclus într-un program de scădere din greutate, nu îl abandonaţi! Ţineţi cont că în condiţiile reducerii activităţii fizice, restricţia de calorii trebuie să fie ceva mai mare.


Nu întrerupeţi legătura cu medicul care vă conduce programul de scădere din greutate! În cele mai multe situaţii, este posibil să continuaţi urmărirea prin consultaţii telefonice sau telemedicină astfel încât să nu pierdeţi beneficiile obţinute deja asupra scăderii greutăţii!


Dacă eraţi programat sau în curs de evaluare pentru chirurgie bariatrică/metabolică, ţineţi legătura cu echipa chirurgicală pentru a găsi cel mai oportun moment pentru intervenţie. 


Dacă sunteţi un pacient post-chirurgie a obezităţii, respectaţi cu stricteţe recomandările de alimentaţie şi de administrare de suplimente pentru a evita dezechilibrele hidrice, nutriţionale, de vitamine şi minerale care scad imunitatea şi vă aduc la un risc crescut de a contacta infecţii, inclusiv cea cu noul coronavirus.”

   

Vă mai recomandăm 

Ce mâncăm în izolare pentru o imunitate puternică. „Ghidul de pandemie“ al celui mai respectat nutriţionist din România

Ce mâncăm în Post? Sfaturi din „Abecedarul de nutriţie“ al clujeanului Nicolae Hâncu

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite