Doi elevi din Cluj, prieteni şi adversari la Olimpiada Naţională de Geografie: „Noi, românii, ne subapreciem. Străinii văd că avem o ţară foarte frumoasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Socaci (16 ani) şi Alex Pop (15 ani) sunt doi elevi din Cluj, buni prieteni, care participă, pentru prima dată, la Olimpiada Naţională de Geografie. Ei s-au clasat pe primele locuri la etapa judeţeană şi speră să facă o impresie bună şi mai departe.

”Ne place Geografia. E materia care se ocupă cu ştiinţa planetei”, spun cei doi băieţi. Cu două zile înainte de a începe Olimpiada Naţională de Geografie afişau o atitudine calmă şi, într-o pauză de la învăţat, ne-au mărturisit că pentru ei olimpiada este o experienţă interesantă, care dezvoltă gândirea, creativitatea, pe lângă mulţimea de cunoştinţe pe care le-au dobândit.

”E bine că nu e doar un simplu test şi că sunt mai multe probe. Şi teorie, şi practică. Mi se pare interesant să ajungi la naţională şi să ai experienţa olimpiadei”, spune Cristian Socaci (16 ani), elev în clasa a IX-a Ştiinţele Naturii 1 de la Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca.

El s-a calificat la etapa naţională cu 9,20, fiind primul pe judeţ, iar Alex Pop (15 ani), coleg de clasă cu el, s-a calificat pe locul al doilea, cu nota 9. Băieţii se ştiu din gimnaziu, au absolvit Şcoala ”Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, iar acum, la liceu, sunt şi colegi de clasă, şi buni prieteni, dar şi adversari la olimpiadă. La aceeaşi disciplină, pe deasupra. Şi se înţeleg de minune.

Au experienţa examenelor

Liceenii zic că nu au emoţii deoarece au trecut prin examenele din clasa a VIII-a şi au mai fost la olimpiade. Ştiu ce înseamnă competiţia şi stresul. Cristian a participat la olimpiada de Matematică, dar nu a trecut de etapa judeţeană. Iar Alex a mai fost la Olimpiada Naţională de Istorie. Sunt încrezători în propriile forţe şi spun că s-au pregătit foarte bine, nu doar pentru că lumea - mama, tata şi doamna profesoară de geografie - a pus presiune pe ei.

”Nu pot să stau tot timpul să învăţ. Intercalez. Învăţ, citesc, stau, dorm, mai stau puţin pe telefon, iar învăţ. Şi mi se pare că învăţ mai bine la biblioteca şcolii. Mă concentrez mai bine. Acasă sunt tentat de alte lucruri. Obişnuiesc ca înainte de examen să scriu, pe o foaie, câteva lucruri pe care le-am reţinut, un fel de rezumat la ce am învăţat”, explică Cristian Socaci felul în care se pregăteşte. Alex îl ţine în cuvânt, doar au învăţat împreună la biblioteca liceului.

Tinerii cred că atunci când e vorba de pasiune pentru ceva, detaliile nu contează. ”Dacă dacă vrei să faci performanţă la o materie care-ţi place, poţi face”, crede Alex Pop. Băieţii recunosc că modul în care predă profesorul la clasă contează, însă cred că pasiunea e mai puternică. Ei sunt un caz fericit: sunt şi pasionaţi de Geografie şi le place cum predă profesoara lor de Geografie, Felicia Pălăcian, care le e şi dirigintă.

image

Circuit turistic gândit de elevi de liceu

Tinerii iubesc natura, excursiile şi călătoriile. Cristian a bătut ţara-n lung şi-n lat cu părinţii, iar Alex a văzut aproape toate ţările Europei. Primul este fascinat de cosmos, iar Alex vrea să ajungă în Australia. ”Mă atrage spaţiul, universul, dar mă atrage şi ideea cu agenţia de turism”, zice Cristian.

Dacă ar fi să aleagă un oraş pe care să-l viziteze, acesta ar fi Dubai-ul în cazul lui Cristian pentru că ”e în mijlocul deşertului şi oamenii de acolo au tot ce le trebuie, deşi e ridicat într-un mediu aşa ostil”, respectiv Sydney-ul în cazul lui Alex pentru că e complet fascinat de acest oraş-port.

Cei doi nu exclud ca pe viitor să lucreze în domeniul turismului. Însă, până atunci, cum spuneau şi ei, ”mai este mult”. Dacă acum ar fi ghizi turistici şi ar trebui să facă circuite pentru străini, elevii i-ar purta pe oaspeţi prin toată ţara.

”Aş începe circuitul din Maramureş, apoi i-aş duce la mănăstirile din Moldova, apoi în Delta Dunării, la Marea Neagră, la Porţile de Fier, apoi la Cluj, Sibiu, Timişoara”, zice Alex. Amicul lui a gândit un traseu inversat: ”Aş începe cu mănăstirile din Moldova, apoi cu cetăţile fortificate din Transilvania, i-aş duce pe la Sarmisegetusa, la Cazanele Dunării, apoi, de ce nu, în Bucureşti. I-aş mai duce să vadă Dunărea, marea şi Delta”.

Întrebaţi de ce cred că se îndrăgostesc străinii de frumuseţile României, olimpicii spun că au vorbit cu oameni din alte ţări care le ziceau că nu au anumite tipuri de relief, specii de plante şi animale pe care le pot vedea în ţara noastră. Străinii mai sunt uimiţi şi de stilul nostru de viaţă. ”Noi, românii, ne subapreciem. Străinii văd că avem o ţară foarte frumoasă. Noi ne-am obişnuit cu ea şi nu ni se pare ceva ieşit din comun”, încheie Alex Pop.

Miercuri seara, 8 aprilie, se vor anunţa rezultatele parţiale, iar cele finale, vineri, 10 aprilie, la festivitatea de premiere. Olimpiada Naţională de Geografie este găzduită, pentru prima dată, de oraşul Cluj-Napoca.

Mai puteţi citi:

Genialii României la Informatică şi-a dat întâlnire la Târgovişte, la Olimpiada Naţională. Olimpic: subiectele au fost foarte grele anul acesta

Olimpic naţional medaliat cu aur la Informatică: „Profesorii nu au ce să ne mai înveţe la clasă“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite