Doi britanici vor să le facă fabrică de conserve ţăranilor din Cluj

Doi britanici vor să le facă fabrică de conserve ţăranilor din Cluj

Sara Meaker (foto stânga) şi Douglas McFarlane (foto dreapta)

Soţii Sara Meaker şi Douglas McFarlane s-au mutat în România acum patru ani, la Huedin, unde sunt ţărani care produc legume ecologice. Ei şi-au lansat de curând o asociaţie prin care vor să promoveze tradiţiile zonei, dar  şi micii fermieri.

"Eram cu nişte prietene din Anglia la o ţărancă din zona Huedin. Ne-a arătat smântâna care o face, iar noi, curioase, vroiam să aflăm cum o prepară. Femeia a fost extrem de surprinsă, dar noi habar nu aveam. Anglia şi-a pierdut demult toate aceste tradiţii", aşa motivează Sara Meaker înfiinţarea Asociaţiei Târnaţ - Kalotaszeg Durabil (TKD).

Asociaţia are ca scop promovarea produselor tradiţionale, obiceiurile din Huedin şi din satele din jur, dar are şi o strategie pentru promovarea micilor fermieri.

"Mulţi ţărani nu îşi pot permite un spaţiu de desfacere în noua hală acoperită a pieţei. Şi noi avem o masă, unde ne vindem produsele în afara pieţei şi vrem astfel să-i încurajăm", a mai spus Sara Meaker.

Printre priorităţile pe termen lung ale asociaţiei este şi construirea unei mici "fabrici", unde orice ţăran îşi va putea face conserve, din propriile produse, pentru ca acestea să poată fi puse în vânzare.

"Am întâlnit de multe ori oameni, care nu au curaj să cumpere produsele ţăranilor gândindu-se că cine ştie cum au fost făcute. Ne-am gândit şi la ei. Vrem să facem un loc, unde ţăranii să poată să-şi facă propriile conserve şi să obţină o etichetă de <produs sănătos>. Ne-am dori să reuşim acest lucru în maxim doi ani, să cumpărăm echipamentele necesare şi să găsim un spaţiu", a explicat Douglas McFarlane.

Acesta a precizat că pentru acest proiect ar fi necesară o sumă de aproximativ 10.000 de euro şi intenţionează şi să atragă pentru implementarea acestuia fonduri europene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: