DNA face percheziţii în 11 judeţe într-un dosar de corupţie. Clujul, printre judeţele vizate: descinderi la Depoul CFR

DNA face percheziţii în 11 judeţe într-un dosar de corupţie. Clujul, printre judeţele vizate: descinderi la Depoul CFR

Percheziţii la Depoul CFR Cluj   FOTO: Florina Pop

Procurorii DNA fac percheziţii în judeţul Cluj şi în mai multe judeţe din ţară. Percheziţiile au loc la 48 de locuri, printre care instituţii publice, societăţi comerciale şi domiciului unor persoane fizice.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 16.03  Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au făcut miercuri percheziţii la depourile CFR Călători din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Sibiu, Galaţi, Ploieşti, Arad, Suceava şi Iaşi, în dosarul de corupţie în care sunt vizate mai multe persoane cu funcţii de conducere din instituţii din Timiş, care ar fi încheiat contracte de achiziţii publice, prin atribuire directă, cu SC Ecomet West, în urma intervenţiei preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, şi a lui Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş, scrie Mediafax.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de Mediafax, în toate cazurile, contractele au fost atribuite, la intervenţia lui Teodor Gavriş, fost director Tracţiune din CFR Călători, de către şefii depourilor companiei, firmei Ecomet West SRL, controlată de George Didilă.

După ce îi determina pe şefii depourilor să atribuie contracte firmei lui Didilă, Gavriş făcea demersurile necesare pentru ca subunităţile companiei feroviare să primească fondurile necesare achitării contravalorii produselor achiziţionate, susţin anchetatorii.

În toate contractele, produsele care trebuiau livrate de Ecomet West aveau preţuri supraevaluate, depourile CFR Călători fiind prejudiciate în total cu peste 191.000 de lei. Astfel, Depoul Bucureşti a fost prejudiciat cu 19.304,83 de lei, Depoul Arad - cu 22.875,57 lei, Depoul Timişoara - cu 19.488,11 lei, Depoul Braşov - cu 22.190,40 lei, Depoul Sibiu - cu 18.915,26 lei, Depoul Galaţi - cu 15.368,78 lei, Depoul Cluj - cu 24.747,65 lei, Depoul Iaşi - cu 20.399,24 lei, Depoul Suceava - cu 19.799,16 lei şi Depoul Ploieşti Sud - cu 8.579,39 lei.

Din discuţiile purtate de către George Didilă, interceptate în cauză, a rezultat că acesta a stabilit cu Gabriel Telu Protopopu şi Teodor Alexandru Gavriş să îl sprijine în obţinerea unor contracte de furnizare cu mai multe depouri CFR din ţară. În 30 iunie, Gabriel Telu Protopopu l-a asigurat pe Didilă că lucrurile decurg normal: "Îţi spun eu, e ok", potrivit documentelor procurorilor.

Teodor Gavriş a fost suspendat din funcţie la sfârşitul lunii octombrie, după ce a fost arestat la domiciliu într-un alt dosar de corupţie, instrumentat de DNA Cluj, în care este cercetat şi patronul Transferoviar, Călin Mitică, pentru că ar fi dat mită unor şefi de la CFR Călători şi Salrom pentru a obţine contracte de lucrări. Gavriş este acuzat că ar fi primit mită aproape 490.000 de lei pentru a avantaja Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca la atribuirea unor contracte, în condiţiile în care societatea comercială nu avea capacitatea tehnică şi economică de a face acele lucrări de revizie, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derulării contractului.

UPDATE 9.36 La Cluj, procurorii DNA fac percheziţii la Depoul CFR Cluj. Descinderile vizează acte de corupţie efectuate de conducerea SNCFR. Printre birourile percheziţionate se numără cel al şefului de depou Bogdan Holdiş, scrie clujtoday.ro.

Procurorii DNA facă cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în cursul acestui an.

„În cursul zilei de 10 decembrie 2014, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 48 locaţii situate în mun. Bucureşti şi judeţele: Timiş, Cluj, Braşov, Sibiu, Argeş, Prahova, Arad, Suceava, Galaţi, Iaşi şi Constanţa, din care 20 sunt instituţii publice, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice“, se arată în comunictaul DNA.

Percheziţiile sunt făcute cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi a Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Mai puteţi citi:

Percheziţii DNA la nivel naţional, la instituţii publice, sedii de firme şi domicilii. Constanţa, printre judeţele vizate de anchetatori

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: