Din Africa în Ardeal. Povestea unei burundeze pentru care Clujul e acasă. „E un oraş care ne ajută să fim deschişi cu oameni diferiţi de noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diane Inamahoro e o tânără de 27 de ani care lucrează ca mediator intercultural la Cluj, oraş care i-a schimbat viaţa încă de când locuia în Burundi. În 2011 era la facultate în capitala acestui stat african când l-a întâlnit pe clujeanul Ştefan Roman. Acum sunt logodiţi, locuiesc la Cluj şi au două fetiţe.

Povestea lui Diane şi a lui Ştefan a început într-un mic stat din Africa, Burundi. Acum patru ani s-au cunoscut, iar azi locuiesc la Cluj şi au două fiice.

Îmbrăcată într-o bluză galbenă şi blugi negri, Diane se plimbă în Parcul Central cu cele două fetiţe ale sale. Vanessa nu are încă un an, iar Jessica e deja mărişoară, aproape 2 ani. Lumea se uită la ele şi le zâmbeşte. Câteodată, spune Diane, unii o opresc ca să întreabă de unde e şi cum a ajuns la Cluj.
Şi atunci le povesteşte că vine dintr-o oraş numit Bururi, din sudul statului Burundi, şi că într-o zi din 2011, când studia Dreptul în capitala Bujumbura, un străin a oprit-o pe stradă, a salutat-o în franceză, s-a prezentat şi i-a lăsat un număr de telefon în speranţa că îl va suna şi se vor revedea. Străinul de atunci este Ştefan Roman, actualul ei logodnic. L-a sunat după zece zile, când el nu mai credea că va primi vreun semn.

”Veneam din Congo. A trecut prin faţa maşinii noastre, m-am uitat lung după ea, m-am uitat la şofer, şoferul s-a uitat la mine. Întreb: ai văzut-o? Şoferul a dat din cap. Şi a fost: ori atunci, ori niciodată. Şoferul a oprit maşina. M-am dat jos. Am fugit după ea, m-am scuzat, m-am prezentat, mi-am lăsat un număr de telefon, dacă vrea să mă sune. Trei zile am tremurat şi sperat, după o săptămână am uitat şi după zece zile a sunat ea”, povesteşte Ştefan (imagine cu cei doi în dreapta, foto: Facebook).
Şi au început să se vadă o dată la 2-3 săptămâni pentru că Ştefan lucra ca expert într-un proiect din statul vecin, Congo. Venea în Bujumbura deoarece trebuiau depuse acte ce ţineau de proiect şi capitala statului Burundi era mai aproape decât Kingshasa, capitala Congo-ului.

image

Lucrurile au devenit serioase în timp. Ca să fie sigură că totul se îndreaptă în direcţia dorită, Diane s-a înscris, după facultate, la o şcoală de poliţie, departe de Bujumbura. Iar Ştefan mergea peste 30 de kilometri cu bicicleta ca să o vadă. În acea perioadă s-a apucat să înveţe româna dintr-o carte de gramatică listată de Ştefan de pe internet.
Când proiectul la care lucra Ştefan s-a terminat, în 2012, a întrebat-o dacă nu vine cu el la Cluj. Iar Diane şi-a luat viză de turist. Trei luni, din mai până-n august. I-a plăcut oraşul.

Şi acum îi place: ”Clujul e a doua mea casă, aici am familia mea, am prieteni, iar dacă am ceva de rezolvat ştiu unde să merg”, spune Diane.
E un oraş universitar, adaugă ea, care îi oferă foarte multe oportunităţi când e vorba de training sau cursuri. Aici a întâlnit oameni noi din diverse culturi şi ţări ale lumii. A făcut şi un master în Dezvoltare internaţională la UBB - o specializare asemănătoare cu una pe care o are şi Ştefan. Diane mărturiseşte că a ales această specializare ca să poată lucra împreună cu Ştefan în diverse proiecte, când se va ivi ocazia.


Până atunci, tot timpul i-l ocupă fetele şi profesia de mediator intercultural, adică îi ajută pe străinii veniţi din ţări africane să se integreze mai uşor la Cluj şi să cunoască legislaţia. ”Fiind mediator intercultural, îmi place să cunosc oameni noi, din diverse culturi şi ţări. Îmi doresc să călătoresc mult, să mă întâlnesc cu oameni cu o bogată experienţă de viaţă, să învăţ din experienţele lor”, spune ea.

image

Mai puteţi citi:

Absolventă de Medicină în România, viitor medic în Nigeria: „Să fii doctor nu e doar o slujbă, e un dar. Nu lucrezi doar ca să fii plătit, ci ca să salvezi oameni“

Cardiologul indian cu inimă de român. Mohammad, veşnic recunoscător: „Am o datorie karmică pentru ţara asta“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite