Dilemă pentru şoferi după accidentul din Cluj: să-i evite pe cei ce le taie calea riscând să ucidă oameni nevinovaţi? VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cluj biciclist

Un profesor universitar aflat pe trotuar, la Cluj, a murit după ce a fost lovit de o maşină al cărei şofer a încercat să evite un biciclist care i-a tăiat calea. Profesorul de drept penal Sergiu Bogdan explică cine este vinovat şi ce trebuie să facem în situaţii similare.

Un accident rutier tragic a avut loc, luni, la Cluj-Napoca: un bărbat de 64 de ani, aflat pe trotuar, în centrul oraşului, a fost spulberat de o autoutilitară. Impactul i-a fost fatal profesorului universitar Radu Bălan. După accident, Poliţia a făcut publice imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă şi de la o cameră de bord, în care se vede cum un biciclist a intrat în faţa autoutilitarei, iar pentru a evita impactul, şoferul a virat la stânga. Astfel, maşina a ajuns pe trotuar şi l-a lovit mortal pe profesorul clujean. Biciclistul şi-a continuat drumul, deşi a putut observa că cineva fusese lovit grav. Tânărul a fost găsit, marţi seara, şi a fost reţinut pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. Are 21 de ani şi este student chiar la Universitatea Tehnică, unde preda profesorul decedat. 

Poate fi invocată starea de necesitate   

Pe cel mai popular grup de Facebook din oraş „Info Trafic jud Cluj” a fost postat un clip cu accidentul, iar unul dintre administratorii grupului a transmis următorul mesaj: „Nu încercaţi sa evitaţi pe cei ce vă taie calea şi apoi ajungeţi să omorâţi oameni nevinovaţi”. Au urmat peste 200 de comentarii în care oamenii se întrebau care este conduita corectă a şoferului în cazul în care cineva îi taie calea şi cine va fi considerat vinovat pentru accident.   

„Adevărul” a vorbit cu Sergiu Bogdan, profesor universitar de Drept Penal la Universitatea Babeş-Bolyai şi avocat, care a scris mai multe cărţi despre uciderea din culpă. El a explicat că discuţia care se poartă este despre raportul de cauzalitate: „Este clar că moartea a fost provocată de impactul cu maşina, dar se pune problema cum s-a ajuns aici?” Astfel, spune profesorul, şoferul autoutilitarei poate invoca ceea ce în Dreptul penal se numeşte starea de necesitate care-l poate absolvi de vină: „adică pentru a evita un pericol - de a-l accidenta pe biciclist, a acţionat într-un anumit fel”. 

Cine este vinovat  

Bogdan susţine că situaţia este similară celei în care un pieton ar fi sărit în faţa maşinii: „Dacă şoferul a respectat toate regulile de conducere, viteza legală, distanţa etc. şi, în ciuda acestui fapt, s-a produs un accident, pentru şofer aceasta este o împrejurare imprevizibilă. Astfel, el poate invoca starea de necesitate şi să fie absolvit de vină”. În schimb, biciclistul a încălcat mai multe prevederi legale, spune avocatul: „Biciclistul nu avea ce să caute acolo. El trebuia să se afle pe pista de biciclete (există amenajată în zonă o astfel de pistă – n. red.), nu pe banda de circulaţie a maşinilor. În plus, a mai şi condus imprudent, a schimbat benzile cu manevre bruşte, făcând slalom printre maşini”. Dacă şoferul autoutilitarei ar fi accidentat biciclistul, culpa ar fi fost exclusiv a victimei, spune profesorul. Situaţia devine dramatică în speţă, întrucât victima se afla pe trotuar şi nu a avut nicio vină.

„Din datele pe care le avem acum, principial, vina este exclusivă a biciclistului. Dacă în urma anchetei se demonstrează că şi şoferul a încălcat anumite reguli, de exemplu, dacă avea 70 de kilometri la oră şi limita era de 50 de kilometri la oră în zonă, poate fi considerat şi el vinovat, alături de biciclist. Asta va stabili ancheta”, conchide Bogdan. 

În ceea ce priveşte obligaţia şoferilor de a conduce preventiv şi a păstra o distanţă de siguranţă faţă de vehiculul din faţă, Bogdan susţine că şoferul „nu avea această obligaţie, pentru că biciclistul nu avea ce căuta pe acea bandă”. „În plus, în România, bicicletele şi motocicletele merg între benzi, ceea ce e perfect ilegal. Practic, trebuie să circule pe mijlocul benzii”, mai spune Bogdan. 

Ce facem în astfel de situaţii

Întrebat despre conduita pe care ar trebui să o adopte şoferii în astfel de situaţii, Sergiu Bogdan a explicat: „În oricare dintre situaţii, pentru a nu fi găsit vinovat trebuie să respecţi regulile de circulaţie. Maşina e o sursă de pericol, trebuie să faci tot ce ţine de tine pentru a evita pericolul. În cazul de culpă comună, practic se merge pe lanţul de cauzalitate şi persoana care are o abatere va fi considerată vinovată”.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Momentul teribil în care un profesor este omorât de o maşină pe trotuar. Şoferul a încercat să evite un biciclist VIDEO 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite