Dieta ADN. Testul care îţi arată exact ce trebuie să mănânci ca să îţi funcţioneze organismul la capacitate maximă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicina viitorului presupune adaptarea tratamentului la fiecare individ în parte. Un prim pas în acest sens este dieta care are la bază caracteristicile genetice ale fiecărei persoane. Despre beneficiile unui astfel de test, valabil şi România, „Adevărul” a vorbit cu preşedintele onorific al Societaţii Române de Nutriţie, Diabet şi Boli Metabolice, Nicoale Hâncu.

Dieta meditaraneeană, dieta Dukan, dieta ketogenică, dieta Okinawa, dieta cu varză, cu limonadă, cu banane sau dieta disociată sunt doar câteva dintre dietele cu care românii sunt bombardaţi în fiecare zi în mass media. Un studiu realizat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, în vara anului 2014, arată că 21,3 % dintre românii cu vârsta de peste 18 ani sunt obezi şi 50 % din totalul populaţiei are probleme de greutate. S-a creat o piată uriaşă de desacere pentru industria „produselor de slăbit”.  

Nutriţioniştii atrag atenţie că de foarte multe ori aceste „reţete minune” de sllăbit peste noapte sunt periculoase, întrucât nu exista dieta ideală, ci dieta potrivita pentru fiecare dintre noi. Evoluţia ştiinţei permite trecerea la un nivel superior al principiului medicinei personalizate: realizarea unei diete bazate de profilul genetic al persoanei respective. Întrucât un astfel de test, numit Pathway Fit, care promite să ne dezvăluie comportamentul alimentar potrivit cu ADN-ul nostru, se poate face şi în România, l-am întrebat pe preşedintele onorific al Societaţii Române de Nutriţie, Diabet şi Boli Metabolice, Nicoale Hâncu, în ce măsură un astfel de test este benefic. Mai ales că vorbim despre o taxă de 500 de euro, justificată de faptul că deşi recoltarea se face în România, investigaţia medicală se face la un laborator din California. Cu rezultatul, în jur de 50 de pagini de recomnadări, pacientul se duce la nutriţionist pentru a-i „traduce” informaţiile. 

Adevărul: Cum ne pot ajuta testele ADN în stabilirea unei diete potrivite pentru nevoile noastre?  

Nicolae Hâncu: Testul genetic Pathway Fit este primul pas în implementarea personalizarii medicinei precise în practica curentă. Recomandările actuale se bazează pe studii populaţionale, dar medicina precisă se adresează ţintit pacientului, conform predispoziţiei genetice şi stilului de viaţă propriu. Recomandările nutriţionale personalizate se bazează pe rezultatele testării ADN-ului, care analizeaza peste 75 de markeri genetici cunoscuţi pentru modul în care influenţează metabolismul, exerciţiul fizic şi energia folosită de corpul uman, şi care, alături de informaţiile privind stilul de viaţă al individului, generează un raport personalizat pe care pacientul îl primeşte prin intermediul medicului nutriţionist.

Vă rog să ne expplicaţi cum va arăta recomandarea pe care nutriţionistul o face în urma unui astfel de test?

După interpretarea rezultatului nutriţionistul va recomanda o dietă personalizată, care da, va indica consumarea anumitor alimente şi evitarea altora.

Aceste teste ne dau indicii şi cu privire la modul de gătire al alimentelor?

Da, medicul nutriţionist va sfătui pacienţii şi ce, dar şi cum să pregăteasca alimentele. 

O dietă „croită” pe baza testelor AND ne dă indicii şi asupra cantităţii de mâncare/de calorii necesare?

Fără îndoială că, în funcţie de obiectivul propus, nutriţionistul va indica pacientului o dietă bazată pe numărul de calorii necesare. 

dieta

Dietele drastice sunt periculoase. FOTO: Shutterstock

Care este rezultatul în ceea ce priveşte sănătatea la care se pot aştepta cei care urmează o dietă „croită” pe baza testelor ADN?

Cu siguranţă că sănătatea persoanei care urmeaza o dieta personalizată se va înbunătăţi. Gandiţi-vă ca testul Pathway Fit oferă informaţii nu doar despre dieta optimă, ci şi despre necesarul de vitamine/minerale, tipul de exercitii fizice potrivite fiecărui individ şi reacţiile la diferite alimente.

Nicolae Hâncu, nutriţionist

Nu există dieta ideală

Când vorbim de nutriţie de multe ori vorbim despre oameni care vor să slăbească. O nutriţie bazată pe acest test ADN poate fi folosită pentru a slăbi?

Cu siguranţă că da. Aceste persoane sunt principalii pacienţi din România. Dar să nu vă mire faptul că există familii întregi de normoponderali care fac testul Pathway Fit pentru a şti ce comportament alimentar şi fizic să adopte, mai ales pentru copii, pentru a avea o sănătate optimă pe termen lung.

Aceste recomandări trebuie urmate pe o anumită perioadă sau ar trebui respectate permanent?

Recomandările date de nutriţionist în urma testului genetic Pathway Fit trebuie să devină un stil de viaţă, nu o dietă limitată în timp.

De când se pot realiza astfel de teste în România? Unde se pot face? Cum se procedează pentru ridicarea probei? Cât durează? Ce se întâmplă după venirea rezultatelor? 

Testul genetic Pathway Fit este disponibil în România de la începutul anului 2016. Se poate face oriunde, deoarece este un test neinvaziv, ce presupune recoltarea a 2 mililitri de salivă. Proba se trimte prin curier (în ţară) sau este adusă la o clinică din Bucureşti. Rezultatele vin în maximum 3 săptămâni. După venirea rezultatului, atât medicul nutriţionist, cât şi pacientul primeşte raportul în limba română. 

dieta echilibrata

Testul ADN relevă şi alimentele la care persoanele sunt alergice. FOTO: Shutterstock

Ce legătură există între rezultatele testului ADN şi panelurile de teste alergenice (din sânge sau cutanate)? 

Testul genetic Pathway Fit oferă în acelaşi timp şi informaţii despre intoleranţa la lactoză, şi nu numai (alcool, reacţia la gustul amar şi dulce, reacţia la cofeină). 

De la ce vârstă sunt relevante aceste teste? Ar fi relevante pentru un copil de sub 1 an de exemplu?

De la orice vârstă. Pentru copii foarte mici, la care nu se poate recolta proba de salivă, exista posibilitatea raclajului bucal

Rezultatele acestor teste se schimbă în timp sau ajunge să faci o singură dată?

Testul genetic Pathway Fit se face doar o singură dată în viaţă. 

Au început aceste servicii să fie cerute în România?

Da, din ce în ce mai multi pacienţi solicită acest test la recomandarea medicilor nutriţionişti sau din proprie iniţiativă.

Care este profilul persoanelor care solicită astfel de servicii?

În general sunt pacienţi cu probleme de sănătate cauzate de surplusul de greutate, dar şi persoane normoponderale care fac testul Pathway Fit pentru a şti ce comportament alimentar şi fizic să adopte, mai ales pentru copii, pentru a adopta un stil de viaţă sănătos.

Multe persoane care au renunţat la anumite alimente pentru a-şi asigura o sănătate optimă, de exemplu, vegetarienii, care sunt din ce în ce mai mulţi şi la noi în ţară. Având în vedere existenţa acestor teste, în ce măsură mai putem afirma că dieta vegetariană, mediteraneeană, tibetană sau alte diete sunt ideale pentru sănătate?

Nu exista dietă ideala, ci dietă potrivita fiecăruia dintre noi.

În apariţiile publice la care aţi participat aţi subliniat că alimentaţia incorectă este punctul de pornire al majorităţii bolilor secolului XXI. Ce credeţi că ar însemna folosirea pe scară largă a testelor ADN în stabilirea modului de alimentaţie?

Testul genetic Pathway Fit ne va dezvălui „cine suntem” şi ce ne este util să mâncăm pentru a ne menţine sănătatea.

Citeşte şi

Prof. dr. Nicolae Hâncu, nutriţionist: „«Slăbire garantată şi rapidă» este cel mai antimedical anunţ!“

Slănina cu ceapă şi palincă – mitul alimentaţiei de la ţară, spulberat de un nutriţionist: „Este extrem de nocivă pentru organism”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite