Deznodământ neaşteptat la Cluj în cazul licitaţiei pentru autobuze fără şofer. Au concurat două companii de top franceze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima linie de autobuze fără şofer funcţionează la Paris încă de acum câţiva ani. FOTO: RT.com
Prima linie de autobuze fără şofer funcţionează la Paris încă de acum câţiva ani. FOTO: RT.com

EasyMile GmbH şi Navya, două companii franceze specializate în proiectarea şi construcţia de vehicule autonome şi electrice au concurat la licitaţia organizată de Primăria Cluj.

Primăria Cluj a lansat la sfârşitul lunii aprilie o licitaţie pentru achiziţionarea a 14 autobuze autonome, pentru care era dispusă să plătească 27,35 milioane de lei, echivalentul a circa 5,5 milioane de euro. Astfel, un autobuz autonom, fără şofer, ar fi urmat să coste aproximativ 400.000 de euro. 

Două companii franceze, EasyMile GmbH, producător de vehicule autonome cu sediul la Toulouse, respectiv Navya, specializată în proiectarea şi construcţia de vehicule autonome şi electrice, au concurat la licitaţia organizată de Primăria Cluj. Astfel, după ce Clujul a fost primul oraş din România care a introdus autobuze electrice în exploatarea Companiei de Transport Public, urma să fie şi primul oraş cu autobuze autonome, fără şofer.

Numai că licitaţia lansată pe 22 aprilie a fost anulată din cauză că oferte depuse de cele două companii franceze au fost considerate inacceptabile şi/sau neconforme, aşa cum se arată în anunţul din SEAP. Licitaţia va fi reluată cel mai probabil în următoarele luni.

Dacă în România autobuzele fără şofer par mai degrabă de sfera SF-ului, în alte ţări astfel de vehicule autonome circulă deja. Este cazul unor oraşe europene precum Paris, Viena sau Lyon, în care prezenţa autobuzelor autonome a intrat în cotidian. Pe de altă parte, astfel de vehicule circulă şi în ţări ca Japonia, China sau Coreea de Sud.

Vă mai recomandăm şi:

Oraşul care va introduce autobuze fără şofer, în premieră pentru România. Primele teste vor avea loc chiar anul viitor

Autobuze fără şofer din primăvară într-un oraş din România. Va fi ca la Paris, Viena sau Lyon

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite