Dezbatere la Cluj: „Marele pericol al Europei şi al României este să-şi piardă sufletul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Institutului pentru Studii Globale al Universităţii Babeş-Bolyai, Vasile Boari, prezent la o dezbatere internaţională despre leadership, a susţinut că principala problemă cu care se confruntă Europa este criza valorilor.

Conferinţa Visionary Planning for Romania, care s-a desfăşurat în weekend la Cluj,în organizarea Institutului pentru Studii Globale, din cadrul UBB, a adus în prim plan experţi, din domenii variate (de la economie la managementul conflictului, etică, programe anti-corupție, consultanță în afaceri, mass-media), din ţară şi din străinătate, la o întâlnire cu tinerii lideri sub 35 de ani, fie că aceștia activează în mediul de afaceri, în instituții publice, ong-uri, Universitate, sau mass-media. Unele dintre temele dezbătute au fost criza economiei mondiale, criza modelului Uniunii Europene şi lipsa de proiecte a României.

Dăianu:  „Există o criză morală fără precedent"
Fostul ministrul de Finanţei din perioada 1997-1998 , profesorul universitar Daniel Dăianu, a avertizat:  „Lumea se confruntă cu o criză economică, socială şi politică. Viitorul poate fi foarte urât dacă nu găsim soluţii să recompunem ceea ce pare să se deşire în faţa noastră. Există o criză morală  fără precedent, există o diferenţă între ceea ce se spune şi ceea ce se face atât în  lumea corporatistă, dar chiar şi în cadrul biericii, există o diferenţă între ceea ce spun şi ceea ce fac prelaţii. Se reduce  încrederea în autorităţi, se erodează contractul social, există multă anxietate, mult vag. Acum oamenii au nevoie de certitudini. Au nevoie de repere, de valori. Când reperele dispar - te întebi ce ne rezervă viitorul. Par a fi apocaliptic, dar gândiţi-vă la puzderia de evenimente extreme  care proliferează în ultima vreme. Evenimentele extreme au devenit obişnuinţă" .

Boari: „Marele pericol al Europei şi al României este să-şi piardă sufletul"
Directorul Institutului pentru Studii Globale, din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), profesorul universitar doctor Vasile Boari, a susţinut că în dezbaterea crizei economice se ocoleşte un subiect esenţial: criza spiritului. „Eu cred că dacă nu reuşim să dăm Europei un suflet, partida e pierdută. Marele pericol al Europei şi al României este să-şi piardă sufletul. În Constituţia Europei s-a respins ideea creştinătăţii. Astăzi liderii Europei fac gesturi  precum cel al cancelarului german Angela Merkel, care la o întâlnire cu sportivii din Berlin, îi îndeamna să nu se sfiască să-şi declare homosexualitatea, pentru că <<suntem o ţară liberă>>. Dostoievski spunea: <<Dacă Dumnezeu nu există, atunci nu există virtute şi totul e permis. Am constatat că în studiile legate de criză se dezbate doar în termeni tehnici şi nu se pune şi problema spiritului. Acolo este problema. Dacă nu reuşim să schimbăm valorile, atunci nu vom putea rezolva criza financiară şi economică. Criză are multe feţe, dar cea care dă tonul, este criza morală. Obama recunoştea că lăcomia unora dintre semeni a provocat criza. Europa se teme de credinţă. Ne temem să ne afirmăm identitatea creştină - Europa are identitate creştină. Noi vedem chestiunile de suprafaţă. Nu există soluţii salvatoare, nici politicienii şi nici economiştii nu au soluţii, pentru că nu există soluţii exclusiv tehice. Problema este că se ignoră dimensiunea sprituală şi morală. Trebuie să ne asumăm această idee".  Vasile Boari a scris mai multe studii de analiză politică - vezi aici CV-ul său.

UPDATE Drept la replică
Boari a ţinut să precizeze într-un drept la replică: „Scopul interveţiei mele nu a fost nicidecum acela de a o critica pe doamna Merkel şi nici de a-i incrimina pe cei de alta orientare sexuală; intenţia mea, marturisită, a fost aceea de a sublinia primatul crizei spiritual-morale în contextul crizelor ce afectează, în prezent, Europa şi lumea în ansamblul ei“.

Pârvulescu: trebuie să reinventăm cooperarea
Şi analistul Cristian Pârvulescu a pus accentul pe nevoia de valori. „Reperele morale sunt esenţiale în construcţia societăţii. Un rol foarte important este cooperarea, numai aşa se vor putea rezolva toate problemele. Problema României este că este în criză de proiecte. Faţă de celelalte state noi nu avem niciun proiect. După aderarea la NATO şi integrarea în UE, istoria pentru noi s-a oprit. Trebuie să avem propriul nostru proiect. Dacă nu avem aşa ceva, mai bine vă faceţi bagajul şi pecaţi pentru că în această societate nu vom mai putea trăi multă vreme. Trebuie să reinvetăm cooperarea - fără cooperare nu se poate". 

Invitaţi de marcă
Printre invitații prezenţi la conferinţă s-au numărat: Adrian Borggreve (profesor în managementul conflictului la Universitatea Saxion din Olanda precum şi la universiăţti din Germana, Belgia, Rusia, China; consultant guvernamental în multe zone de conflict), Cristian Pârvulescu (analist politic, jurnalist), Daniel Dăianu (profesor, economist, membru în Parlamentul European 2007-2009), David Murray (Vice Președinte al Transparency International UK în perioada 2002-2005, Senior Advisor în Departamentul IAG al Guvernului Britanic pe probleme de extracție de petrol și gaze), Hongkey Chung (preşedinte APEC), Jacques Bazen (International Relations Officer, Universitatea Saxion).

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite