Despre sfârşitul lunii, într-o secţiune tematică a TIFF 2013

Despre
sfârşitul lunii, într-o secţiune tematică a TIFF 2013

TIFF 2012  FOTO: Adevărul

Psihoza sfârşitului lumii, care a însoţit anul 2012, a inspirat secţiunea tematică de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie, Cluj-Napoca), numită „This is the End“/„Acesta e sfârşitul“.

12 filme concurează pentru Premiul FIPRESCI într-o secţiune tematică a TIFF 2013, secţiune numită „This is the End“/„Acesta e sfârşitul“.
Peliculele vorbesc pe tonuri diferite despre apocalipse globale sau personale.

În selecţia de 12 titluri intră şi două documentare: Forget Me Not (r. David Sieveking), un film cu un subiect dramatic, dar plin de candoare şi umor, despre mama regizorului, bolnavă de Alzheimer, care moare încet şi se decuplează de restul lumii, şi The Last Black Sea Pirates (r. Svetoslav Stoyanov), povestea dispariţiei unei lumi romantice, cea a piraţilor de Marea Neagră.

„Bătrâneţe, moarte, relaţii aflate pe ultima sută de metri, molime, lumi date peste cap sau care dispar. Voit sau nu, toată tevatura cu sfârşitul lumii din 2012 s-a tradus în diverse obsesii în filmele ultimilor ani, traversate de certitudinea că ceva sau cineva ajunge la capăt de drum.

E un filon terminal care merge de la Melancholia lui Lars von Trier până la Amour al lui Michael Haneke, de la apocalipsa globală la cea personală. Asta îşi propune să exploreze secţiunea tematică This is the End”, spune directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

Din competiţia de la Veneţia vine şi La cinquième saison (r. Peter Brosens şi Jessica Woodworth, prezenţi anterior în competiţia TIFF-ului cu Altiplano), despre o misterioasă calamitate naturală care dă peste cap viaţa tuturor, undeva în Munţii Ardeni: primăvara refuză să mai vină. Apocalipsa se apropie şi în El Limpiador (r. Adrian Saba), când o molimă ciudată şi devastatoare cuprinde Lima.

„Cu gândul la sfârşit conduc o bătrână pe ultimul drum, mai lung decât le stă în puteri, sătenii din Panihida (r. Ana Felicia Scutelnicu), un hibrid de ficţiune şi documentar despre ritualurile de înmormântare dintr-un sat basarabean. Decisivă este şi călătoria dură a celor cinci tineri evadaţi din închisoare din Los Salvajes (r. Alejandro Fadel), film selecţionat în Semaine de la Critique, a Festivalului de la Cannes. Fără resurse şi fără repere, cei cinci se întorc unii împotriva celorlalţi.
Despre durerea morţii şi puterea imaginaţiei, capabilă să-i menţină în viaţă pe cei dragi, vorbeşte prin trei poveşti diferite Living/ Zhit (r. Vasili Sigarev), un film cu tuşe suprarealiste şi metafizice proiectat la Rotterdam şi premiat de critică la Festivalul Filmului Central şi Est-European goEast“, amintesc organizatorii TIFF 2013.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: