Descrierea începerii şcolii într-un orăşel de provincie ardelean: preotul, primarul, directoarea şi poliţistul. Tabloul trist al României în 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul - „îşi face campanie electorală în faţa copiilor”, directoarea - „plasată în acel post de catre partid”, poliţistul - „ştie că are câteva kilograme în plus, stă la marginea mesei” şi preotul sunt personajele nelipsite de la deschiderea anului şcolar. Descrierea făcută de un turdean reflectă ceea ce se întâmplă într-o ţară întreagă.

O postare pe Facebook a unui locuitor dintr-un mic orăşel de provincie clujean - Turda - descrie cât se poate de bine cum a arătat începerea anului şcolar peste tot în România, cu mici excepţii. La Turda, ca peste tot, de la inaugurarea şcolilor nu au lipsit primarul, preotul, poliţistul şi directoarea, se arată în postarea citată de ştiridecluj.ro:

„De 30 ani vedem aceeaşi imagine.

De-asta suntem unde suntem, că nu vrem să schimbăm nimic.

1. Preotul. Mergeţi oriunde în Europa, nu veţi vedea preoţi în şcoli. Locul religiei e în biserici. La şcoală se predau ştiinţe exacte, se face educaţie laică. Noi am păstrat mentalitatea de pe vremea lui Ion Creangă, când copiii citeau din ceaslov şi popa îi bătea pe copii cu biciul.

Credinţa ar trebui să fie o opţiune personală, copiii ar trebui să fie educaţi să gândească liber.

2. Primarul. Îşi face campanie electorală în faţa copiilor. Se laudă că a schimbat clanţe la uşi şi a pus geamuri noi. E jovial şi zâmbeşte dacă vorbeşti de realizările lui. Se enervează imediat dacă îl întrebi cum a cheltuit banii de la Zilele oraşului.

În loc să-i învăţăm pe copii educaţie civică, să îi îndemnăm să îşi apere drepturile, să protesteze când li se face o nedreptate, le cultivăm supunerea şi linguşirea. Ideea că primarul "a aprobat", "a dat", "a alocat fonduri pentru şcoală" este doar primul pas. Când vor fi mari, li se va părea normal că primarul e cel care le aproba un loc de muncă sau un contract din bani publici.

3. Directoarea. Plasată în acel post de catre partid. A avansat repede, probabil la organizaţia de tineret, după care partidul a intervenit ca să îi asigure postul de conducere.

Copiii văd cum sprijinul partidului e mai important decât pregătirea profesională. Observă că degeaba eşti bun la învăţătură, trebuie să ai o pilă, o relaţie unde trebuie, ca să ţi se rezolve un post. Natural, următorul gând in mintea tinerilor devine "plec din ţara, aici nu mă vrea nimeni"

4. Garcea. Limbajul corpului spune multe. Ştie că are câteva kilograme în plus, stă la marginea mesei. Nu ştie exact de ce e acolo.

Copiii merg pe Youtube şi văd poliţişti din alte ţări in acţiune. Arestează infractori, îi urmăresc pe cei care încalcă legea, au alură sportivă şi inspiră respect. În piaţa oraşului, copiii văd că poţi cumpăra ţigări fără timbru în timp ce poliţia priveşte în partea opusă.

Dragi profesori, iubiţi părinti: dacă vom continua tot aşa, peste încă 30 ani o să vă vina copiii in vizită, de acolo de unde vor fi plecaţi, şi o să vă întrebe "de ce nu aţi schimbat nimic în toţi anii ăştia?"

Orice situaţie asemănătoare cu Turda e pur întâmplătoare”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite