Descoperirea uluitoare care adânceşte misterul manuscriselor de la Marea Moartă. „Prima dată am crezut că nu văd bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descoperirea făcută de Joan
Taylor aduce într-o nouă lumină o parte a celebrelor manuscrise de la Marea Moartă. FOTO:  Science Alert / University of Manchester
Descoperirea făcută de Joan Taylor aduce într-o nouă lumină o parte a celebrelor manuscrise de la Marea Moartă. FOTO:  Science Alert / University of Manchester

O descoperire recentă a cercetătorilor britanici schimbă tot ce se ştia despre o parte dintre enigmanticele manuscrise aflate în custodia Universităţii Manchester. Pentru oamenii de ştiinţă care se ocupă de ele, surpriza a fost totală.

O serie de fragmente din scrierile de la Marea Moartă, despre care se credea până acum că nu conţin niciun text şi că sunt practic inutile, conţin de fapt anumite texte ascunse, care nu au fost observate până acum.

Este vorba despre un set de manuscrise religioase antice, care datează din secolul al III-lea î.Hr şi care au fost descoperite în peşterile din Cisiordania în anii ’40. Cu toate că de atunci au fost descoperite sute de fragmente din aceste texte vechi misterioase, oamenii de ştiinţă nu ştiu încă prea multe despre ele.

O mică parte din tot acest puzzle începe să prindă contur, însă, datorită unei descoperiri întâmplătoare în Marea Britanie. Aici, cercetătorii au realizat că o parte dintre manuscrisele găzduite timp de peste 20 de ani de Universitatea din Manchester conţin, de fapt, inscripţii antice ascunse ochiului, dar vizibile în timpul analizelor multispectrale, infomează Science Alert.

O colecţie aparent fără prea mare valoare

Pergamentele i-au fost donate în anii 50 expertului Ronald Reed, de la Universitatea din Leeds, de către guvernul Iordaniei. Colecţia, despre care se credea că nu conţine niciun text, iar mulţi dintre cercetători o vedeau lipsită de valoare, a fost autentificată, dovedindu-se că nu reprezintă un fals. 

Câteva decenii mai târziu, în 1997, colecţia Reed a ajuns la Universitatea din Manchester. Însă abia relativ de curând, istoricul şi arheologul Joan Taylor, de la King’s College London, a realizat că ar putea fi vorba de mai mult decât de o simplă colecţie de manuscrise fără niciun text. „Privind unul dintre fragmentele de mansucris printr-o lupă, mi s-a părut că văd o literă mică, care abia se distingea - litera L în limba ebraică,” a spus Taylor. „Sincer, din moment ce se credea că aceste fragmente sunt goale şi chiar au fost tăiate pentru studii, am crezut că doar mi se pare. Dar ulterior am avut aceeaşi impresie în timp ce priveam şi alte fragmente, păreau să aibă şi ele litere”, a adăugat Taylor. 

Surprizele se ţin lanţ

Pentru a afla adevărul, Taylor şi echipa sa au analizat 51 de fragmente din colecţia Reed, identificând şase care meritau un studiu suplimentar. S-a dovedit că patru dintre acestea conţineau texte în ebraică şi aramaică, scrise în cerneală pe bază de carbon, dar şi mai multe simboluri. Experţii continuă să lucreze cu aceste mansucrise, iar rezultatele finale ale cercetării vor fi publicate într-un studiu ştiinţific. Până acum, cel mai important fragment de text găsit de experţi include patru rânduri a câte 15-16 litere fiecare. În această secţiune, se poate citi cuvântul Sabbat (Sabatul), iar cercetătorii consideră că textul ar putea fi legat de cartea biblică a lui Ezechiel (46: 1-3).

„Cu noile tehnici de studiere a textelor antice, disponibile acum, am simţit că trebuie să ştim dacă aceste scrisori pot fi descifrate”, a spus Taylor. „Există doar câteva scrieri pe fiecare fragment, dar sunt ca nişte bucăţi lipsă dintr-un puzzle pe care îl găseşti sub o canapea”.

Deşi această descoperire ar putea să pară pentru cei neavizaţi una minoră, savanţii spun că orice lucru nou relevat în privinţa manuscriselor de la Marea Moartă reprezintă o descoperire importantă. 

Manuscrisele de la Marea Moartă au o vechime de aproximativ 2.000 de ani. Au fost găsite între 1947 şi 1956 în grotele din Qumran în Cisiordania şi sunt considerate şi azi unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile. Ele cuprind texte religioase în ebraică, în aramaică şi în greacă, precum şi cel mai timpuriu Vechi Testament cunoscut. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite