Descoperirea neobişnuită din România care i-a impresionat pe străini. „Suntem primii care punem mâna pe aceste fragmente, după mii de ani” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descoperirile arheologilor clujeni au avut un larg ecou în întreaga lume. FOTO Info Gherla
Descoperirile arheologilor clujeni au avut un larg ecou în întreaga lume. FOTO Info Gherla

O descoperire arheologică făcută pe un sit din apropiere de Cluj a ajuns subiect important pentru comunitatea ştiinţifică din Statele Unite şi Europa de Vest, iar prestigiosul site Live Science i-a dedicat un spaţiu larg.

O serie de dovezi arheologice care arată că în apropiere de Cluj, lângă Icold, au trăit oameni în urmă cu circa 6.000 de ani au fost scoase la iveală de o echipă de arheologi. Descoperirea a fost făcută pe terenul unde urmează să se ridice o construcţie industrială, iar lucrările au început în luna iulie şi s-au desfăşurat pe o suprafaţă de aproximativ un hectar. 

Cercetătorii au aflat că pe terenul respectiv se suprapun două aşezări, una neolitică, datând de acum aproximativ 6.000 de ani şi alta celtică, din urmă cu circa 2.200 de ani, fiecare cu caracteristicile proprii. notează Gherla Info

Paul Pupeză, arheolog la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, a dezvăluit că s-au găsit inclusiv morminte pline schelete având la cap sau la picioare vase, în care la vremea respectivă se puneau ofrande, pentru ca decedatul să le folosească în lumea de apoi, potrivit tradiţiei.

„Povestea lor trebuie spusă, scoasă la iveală, prin astfel de săpături. Aflând mai multe despre ei, vom şti mai multe despre noi. Suntem primii care punem mâna pe aceste fragmente, după mii de ani”, a spus arheologul clujean. 

Informaţiile au ajuns şi rapid şi în străinătate şi au reţinut atenţia arheologilor, iar cunoscutul site de ştiinţă Live Science a dedicat un articol acestor descoperiri.

„Scheletele scoase la suprafaţă dintr-un cimitir din Transilvania datat ca având o vechime de 6.000 de ani au fost îngropate într-o manieră neobişnuită; decedaţilor li s-au plasat urne pe cranii şi picioare, cel mai probabil ca ofrande pentru viaţa de apoi”, a menţionat sursa citată. Totodată, cei de la Live Science.au mai notat şi că este vorba despre o aşezarea neolitică sofisticată, în măsura în care astfel de aşezări puteau fi sofisticate acum câteva mii de ani, şi că arheologii au descoperit urme ale unor fortificaţii de lemn.

Vă mai recomandăm şi: 

Experţi români, despre a treia doză de vaccin: „Ar trebui să înceapă rapid, mai ales că avem doze în exces”

Descoperirea excepţională care i-a luat prin surprindere până şi pe istorici. A fost făcută întâmplător şi dă istoria cu 7.000 de ani în urmă VIDEO

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite