Descoperire revoluţionară pentru prelungirea vieţii: compuşii chimici care previn îmbătrânirea celulelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boli precum cancerul, diabetul sau demenţa sunt, de multe ori, cauzate de o îmbătrânire accelerată a celulelor. Cercetătorii britanici de la Universitatea din Exeter au testat o serie de compuşi chimici care au redus cu 50% numărul de celule endoteliale vechi.

Aspectele cheie ale îmbătrânirii celulelor umane pot fi inversate de noii compuşi dezvoltaţi la Universitatea din Exeter, arată cercetările.

Într-un studiu de laborator, cercetătorii au testat compuşi concepuţi să vizeze mitocondriile (”fabricile de energie" ale celulelor) din celulele endoteliale (celulele din ţesutul epitelial care căptuşeşte o cavitate închisă a corpului-nr), se arată în revista Science Daily.

În probele utilizate în studiu, numărul de celule senescente (celulele mai vechi care s-au deteriorat şi nu se mai divizează) a fost redus cu până la 50%. Echipa din Exeter a identificat, de asemenea, doi factori de îmbinare (o componentă a celulelor) care joacă un rol cheie în momentul şi modul în care celulele endoteliale devin senescente.

Constatările deschid posibilitatea unor tratamente viitoare nu numai pentru vasele de sânge - care devin mai rigide pe măsură ce îmbătrânesc, crescând riscul unor probleme, inclusiv atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale -, dar si pentru alte celule.

Motivul pentru care îmbătrânim

„Pe măsură ce corpurile umane îmbătrânesc, acumulează celule vechi (senescenţă) care nu funcţionează la fel de bine ca şi celulele mai tinere. Acest lucru nu este doar un efect al îmbătrânirii – este şi un motiv pentru care îmbătrânim”, a spus profesorul Lorna Harries, de la Universitatea de Medicină din Exeter.

Compuşii dezvoltaţi la Exeter au potenţialul de a deturna mecanismele de îmbătrânire a celulelor.

„Noi credeam că bolile legate de vârstă, cum ar fi cancerul, demenţa şi diabetul, au fiecare o cauză unică, dar de fapt, aceste boli au unul sau două mecanisme comune”, mai spune cercetătoarea. 

„Aceasta cercetare se concentrează pe unul dintre aceste mecanisme, iar rezultatele obţinute cu compuşii noştri au deschis posibilităţi de abordări terapeutice în viitor”, a explicat Harries.
 

Aceste cercetări ar putea sta la baza unei noi generaţii de medicamente anti-îmbătrânire.

Profesorul Harries a spus că obiectivul a fost acela de a ajuta oamenii să rămână mai sănătoşi pentru mai mult timp. Ea a adăugat: „Această cercetare se referă mai degrabă la creşterea duratei în care oamenii sunt sănătoşi şi a calităţii vieţii, mai degrabă decât de extinderea duratei de viaţă.”

„Aproape jumătate din celulele în vârstă pe care le-am testat au arătat semne de întinerire”

Într-o lucrare publicată anul trecut, echipa a demonstrat un nou mod de întinerire a celulelor vechi în laborator. Cu toate acestea, noile cercetări au vizat întinerirea mitocondriilor în celulele vechi.

Fiecare dintre genele noastre este capabilă să producă mai mult de un singur produs, iar factorii de îmbinare sunt genele care iau decizia privitoare la care dintre aceste produse sunt „fabricate”.

În această nouă lucrare, folosind substanţe chimice noi, cercetătorii au fost capabili să vizeze doi factori de îmbinare, care joaca un rol esenţial în determinarea modului în care celulele noastre se schimba odată cu înaintarea în vârstă.

„Aproape jumătate din celulele în vârstă pe care le-am testat au arătat semne de întinerire”, a spus profesorul Harries.

„Elixirul tinereţii”

Cercetătorii au testat trei compuşi diferiţi, toţi dezvoltaţi la Universitatea din Exeter şi au constatat că fiecare produce o scădere cu 40-50% a numărului celulelor senescente din vasele de sânge.

Componentele în cauză - AP39, AP123 şi RT01 - au fost proiectate de echipa din Exeter pentru a furniza selectiv cantităţi mici de hidrogen sulfurat la mitocondriile din celule şi pentru a ajuta celulele vechi sau deteriorate să genereze „energia” necesară pentru supravieţuire şi pentru a reduce senescenţa.

„Compuşii noştri oferă mitocondriilor din celule un combustibil alternativ pentru a le ajuta să funcţioneze în mod corespunzător”, a spus profesorul Matt Whiteman, de asemenea, de la Universitatea din Exeter.

„Multe stări de boală pot fi văzute în mod esenţial ca o îmbătrânire accelerată, iar menţinerea mitocondriilor într-o stare bună de sănătate ajută fie să prevină, fie în multe cazuri, să inverseze procesul de îmbătrânire”, detaliază Whiteman.

Studiul nostru actual arată că factorii de îmbinare joacă un rol-cheie în determinarea modului în care funcţionează compuşii noştri. "

Citeşte şi

De ce nu am evoluat astfel încât să trăim pentru totdeauna: misterul îmbătrânirii a fost dezvăluit

Secretul longevităţii se află în intestin. Experimentul cu probiotice care au prelungit viaţa cu 60%

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite