Deputatul UDMR Cluj Csoma Botond, interpelare pentru ministrul de Interne: „Jandarmeria dezinformează şi încearcă cu orice preţ să învinovăţească Uniunea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul clujean UDMR Csoma Botond anunţă că va adresa o interpelare ministrului de interne prin care va cere explicaţii referitoare la incidentul din 15 martie, din Cluj, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, când angajaţii Jandarmeriei au sancţionat patru persoane deoarece aveau asupra lor steagul vechi al Transilvaniei.

„Jandarmeria dezinformează şi încearcă cu orice preţ să învinovăţească Uniunea pentru prejudiciile aduse persoanelor care au purtat drapelul Transilvaniei în cadrul marşului comemorativ din 15 martie“, a declarat Csoma Botond, preşedintele UDMR Cluj, totodată deputat.

Potrivit unui comunicat al UDMR Cluj, Czirmay Zoltán, membru UDMR Cluj, a participat, în calitate de organizator, la şedinţa dinaintea evenimentului, în care au fost discutate, împreună cu reprezentanţii Jandarmeriei, detaliile desfăşurării marşului din 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. La respectiva întâlnire, susţin cei de la UDMR Cluj, reprezentanţii Jandarmeriei Cluj au atenţionat organizatorul asupra faptului că va trebui să îşi asume răspunderea asupra oricărui eventual incident sau gest încălcare a legii. Jandarmii - continuă cei de la UDMR Cluj - le-ar fi fi comunicat, de mai multe ori, că „steagul Transilvaniei generează ură şi discriminare“.

„În cadrul şedinţei de informare care a avut loc la sediul Jandarmeriei, cu două zile înaintea desfăşurării evenimentelor din 15 martie, am fost avertizaţi cu privire la faptul că este interzisă purtarea drapelului Transilvaniei în timpul marşului, deoarece acest steag provine din perioada dinaintea anului 1918 şi nu reprezintă actuala naţiune majoritară. De asemenea, am fost informaţi că, în cazul în care vreun participant la marş ca avea asupra sa un astfel de steag, avem obligaţia, în calitate de organizatori, să atenţionăm persoanele în cauză solicitându-le să renunţe la purtarea drapelului. Nici eu, nici colegii mei organizatori, nimeni din UDMR nu a cerut excluderea acestor persoane din rândul participanţilor la marş. Aşa cum precizează şi în comunicatul transmis de organizaţia judeţeană a UDMR, noi am informat Jandarmeria doar în legătură cu data şi locul de desfăşurare al evenimentului, însă nu am cerut aprobare nici pentru purtarea steagurilor şi nici pentru îndepărtarea acestora. Afirmaţia Jandarmeriei prin care această instituţie insinuează că eu, în calitate de organizator sau UDMR am fi solicitat scoaterea persoanelor din mulţime sau îndepărtarea acestor drapele - este neadevărată“, a relatat Czirmay Zoltán, principalul organizator al evenimentului.

Liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, mai afirmă că „poate era mai util dacă, înaintea desfăşurării evenimentului ar fi dezvăluit opiniei publice, poziţia şi avertismentele Jandarmeriei în legătură cu steagul Transilvaniei“. 

Botond va adresa, în calitate de deputat al Parlamentului, o interpelare ministrului de Interne, pe care o va prezenta în plenul Camerei Deputaţilor. Interpelarea va conţine două întrebări: prima se referă la scopul şi justificarea procedurii urmate de jandarmi, iar a doua întrebare vizează clarificarea legitimităţii folosirii drapelului Transilvaniei. „Este evident faptul că, prin aceste avertismente, Jandarmeria a încercat intimidarea organizatorului“, consideră deputatul.

Jandarmii au emis, încă din 15 martie, o poziţie oficială. Aceasta este: 

„Chiar dacă manifestarea s-a desfăşurat paşnic şi civilizat, pe timpul marşului spre Catedrala Sf Mihail, şi-au făcut apariţia 4 persoane care au expus steagul Transilvaniei de dinainte de 1918. Organizatorul activităţilor s-a delimitat de acţiunea acestora, cerându-le să nu desfăşoare steagul ori să părăsească manifestarea. Cele 4 persoane au refuzat să dea curs solicitărilor organizatorului, drept pentru care acesta a solicitat sprijinul jandarmilor din dispozitivul de ordine publică. Ca urmare a celor sesizate de către organizator, jandarmii au identificat persoanele şi au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1500 lei, conform art. 26, lit f), din Legea 60 din 1991 republicată, pentru ,,refuzul de a părăsi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acţiunilor’’ şi nu cum s-a vehiculat pe anumite canale de comunicare, că intervenţia jandarmilor s-a datorat faptului că cele 4 persoane ar fi afişat anumite însemne, respectiv steagul Transilvaniei de dinainte de 1918“.

Săptămâna trecută, etnicii unguri din Cluj au marcat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni printr-un marş pe străzile oraşului şi prin depuneri de coroane. La anifestare au participat peste 500 de etnici maghiari, iar patru persoane - printre care şi un fost candidat PPMT la funcţia de primar al Clujului - au fost sancţionate de jandarmi, trei au primti amenzi, iar una, avertisment.

Mai puteţi citi:

Oficialii UDMR Cluj cer explicaţii Jandarmeriei Române: „Este de neînţeles cum se interzice afişarea drapelului Transilvaniei“

Amenzi şi discursuri despre plăcuţe bilingve la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni din Cluj. „Egalitatea înseamnă că legea e lege pentru toţi“

UPDATE VIDEO Cum se serbează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Cluj. Preşedintele executiv al UDMR: „Plăcuţele bilingve ar trebui amplasate”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite