Denunţ penal în cazul Pata Rât: „Ne aflăm în prezenţa infracţiunilor de distrugere şi neglijenţă în serviciu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Dohotaru la Pata Rât. FOTO: Arhivă personală
Adrian Dohotaru la Pata Rât. FOTO: Arhivă personală

Deputatul clujean Adrian Dohotaru solicită, într-un denunţ penal depus astăzi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, identificarea şi sancţionarea persoanelor responsabile de criza de la Pata Rât. În acest moment, există la DNA două dosare legate de depozitul de deşeuri al oraşului: cel privind frauda cu fonduri europene şi cel privind depozitarea ilegală de deşeuri la Pata Rât.

Un nou dosar penal în cazul Pata Rât. Deputatul clujean Adrian Dohotaru  susţine într-un denunţ penal depus astăzi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj că „este evident că ne aflăm în prezenţa infracţiunilor menţionate, distrugere şi neglijenţă în serviciu”. În acest moment la DNA Cluj există două dosare legate de Proiectul „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor” – dosarul 2/P/215 – privind frauda cu fonduri europene la CMID şi dosarul 158/P/2014 – privind depozitarea ilegală de deşeuri la Pata Rât.

„Zona Pata Rât din Cluj-Napoca este la ora actuală un spaţiu puternic poluat datorită ineficienţei administrative în soluţionarea problemei deşeurilor în Cluj-Napoca. La Pata Rât s-au format munţi de deşeuri care ard şi un lac de levigat. Crizele de mediu apărute în această zonă au fost potenţate de repetatele incendii care au loc începând cu 2015. Conform informaţiilor publice prezentate de ISU, aceştia au avut 28 de intervenţii cumulate la rampele de gunoi din această zonă doar în ultimul an, iar sâmbătă, 21 octombrie 2017, a avut loc cea de-a 29-a.

Consider că este evidentă intenţia repetată a celor care au săvârşit aceste acţiuni având în vedere că incendiile se produc într-o zonă nefrecventată de public, unde au acces doar anumite persoane”, se arată în denunţul deputatului. 

„Nu poate fi o coincidenţă”

„Având în vedere pericolul public asupra sănătăţii la adresa a zeci de mii de cetăţeni datorat răspândirii fumului de la aceste incendii, precum şi de la sporirea volumului de levigat care se poate scurge în Someş, vă cer să dispuneţi măsurile necesare pentru a identifica şi sancţiona persoanele responsabile de acest lanţ de distrugeri. Totodată, nu este de neglijat nici impactul negativ produs asupra traficului aerian.

Mai mult, nu poate fi o coincidenţă faptul că de fiecare dată când izbucneşte un asemenea incendiu camerele de supraveghere ale rampelor de la Pata Rât prezintă defecţiuni care le împiedică funcţionarea”, mai arată deputatul. 

Neglijenţă în serviciu

„În privinţa suspiciunilor privind săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, menţionez că recent au fost publicate expertize tehnice realizate de Universitatea Tehnică, de SC Expert SRL privind alunecările şi de Universitatea Sapientia privind poluarea care arată deficienţele profunde ale proiectelor de investiţii desfăşurate în zona Pata Rât. Este evident că aceste deficienţe au apărut datorită unei planificări superficiale, încă din etapele incipiente, care ar fi putut fi evitate cu o minimă diligenţă.

Evoluţia actuală a dezastrelor din această zonă ar fi putut fi evitate dacă autorităţile nu ar fi neglijat, fie din culpă sau poate chiar cu bună ştiinţă, caracteristicile solului vechiului depozit în vederea contractului de închidere şi ecologizare a sitului. Nu este niciun secret că argila constituie un sol foarte instabil, iar planificarea concentrării volumului imens de deşeuri pe acest sol este o reţetă pentru un dezastru care nu putea fi ignorat decât printr-o neglijenţă crasă. Mai mult, acest aspect nu putea fi ignorat nici când s-a luat decizia concentrării volumului de deşeuri pe o suprafaţă redusă de la 22 de hectare la 18”, mai arată Dohotaru. 

Să se găsească vinovaţii

„Ignorarea acestei situaţii de fapt a dus la costuri suplimentare de milioane de euro, suportate de bugetul judeţean, cu scopul de a repara impactul greşelilor din faza de planificare, arătând că autorităţile nu sunt capabile să gestioneze o asemenea situaţie. Însă prejudiciile aduse locuitorilor din zonă ca urmare a poluării sunt inestimabile.

În concluzie, este evident că ne aflăm în prezenţa infracţiunilor menţionate, distrugere şi neglijenţă în serviciu, fiind îndeplinite condiţiile privind tipicitatea şi antijuridicitatea faptelor, precum şi vinovăţia factorilor de decizie. Este imperios necesară stabilirea gradului de responsabilitate a funcţionarilor din cadrul Consiliului Judeţean care au avut un rol în gestionarea şi implementarea SMID şi care, prin neglijarea situaţiei de fapt, au determinat dezastrul ecologic şi de sănătate reprezentat de poluarea survenită în urma incendiilor şi creşterii nivelului levigatului", a scris deputatul Adrian Dohotaru.

Citeşte şi

Conflictul din vârful DNA ajunge la Cluj. Cine a oprit anchetele de la Consiliul Judeţean: Kovesi, Ţuluş sau Mărincean?

Gunoaiele Clujului: PDL, PNL şi PSD fac aceeaşi mizerie. Cornu şi Bene, un partener de afaceri al fiului lui Ioan Rus, au luat banii şi au plecat

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite