O clujeancă a intrat în istoria ciocolatei belgiene. Delicatesele făcute în atelierul ei din Bruxelles au ajuns în toate colţurile lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciocolateria clujencei Anca Andreiţu din Bruxelles a devenit un loc popular printre angajaţii ambasadelor străine din oraş şi printre funcţionarii instituţiilor europene care vor să facă un cadou deosebit pentru oaspeţi. Notorietatea dobândită i-a rezervat un loc într-o carte dedicată istoriei ciocolatei belgiene.

Care sunt şansele ca o româncă să aibă succes cu un magazin de ciocolată în Bruxelles, capitala „ţării ciocolatei“, unde funcţionează peste 2.000 de astfel de afaceri, dintre care multe au tradiţie de sute de ani? „Într-un an va da faliment, aşa mi-au spus vecinii magazinului“, povesteşte, zâmbind, clujeanca Anca Andreiţu, a cărei ciocolaterie deschisă în 2007 a devenit atât de cunoscută încât a ajuns, în 2012, într-o carte care spune povestea deliciosului produs din cele mai vechi timpuri şi până astăzi.

„Reputaţia mondială a ciocolatei belgiene face din pralina belgiană o atracţie irezistibilă pentru numeroşii străini care  lucrează în ambasade şi în marile instituţii europene amplasate în Bruxelles. Anca Grignard (numele dobândit după căsătorie – n.r.), a cărei ciocolaterie «Rendez-Vous Chocolat» este situată aproape de aceste instituţii şi de mai multe ambasade, vede în fiecare zi cum ciocolata belgiană a devenit cel mai bun purtător de cuvânt al Belgiei. 

Ciocolateria ei, cu nume predestinat, a devenit locul de întâlnire privilegiat al îndrăgostiţilor de ciocolată belgiană. (...) Pralinele ei superbe ajung în cele patru colţuri ale lumii, unde meşteşugul belgian exclusiv de producere a ciocolatei poate fi apreciat la justa valoare“, se arată în pagina dedicată Ancăi din cartea „Pralina 1912-2012“, publicată de Eddie Van Belle, proprietarul companiei Puratos, unul dintre cei mai mari distribuitori de aditivi alimentari din lume. 

În carte, el reconstituie istoria ciocolatei şi o aduce la zi, prezentând ciocolatieri care au magazine în toată lumea şi care au un cuvânt de spus în acest domeniu. 

DULCIURILE AMBASADORILOR 


Soţul Ancăi, Georges Grignard, explică cum a ajuns unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa mondială a ciocolatei să vorbească în cartea sa despre „Rendez-Vous Chocolat“: „Când a venit, la invitaţia noastră, să ne vadă magazinul, a întrebat-o pe Anca dacă vrea să apară în carte pentru că este, ca să spunem aşa, un personaj în lumea diplomatică. Se referă la faptul că Rendez-Vous a devenit locul de unde foarte multe ambasade din Bruxelles, cum ar fi ambasadele SUA, Spania, Germania, Filipine şi multe altele, cumpărau cadouri pentru vizitatori.  Ciocolata e un cadou foarte bun, e o parte din Belgia“. 

Ei au reuşit să convingă aceşti clienţi pretenţioşi prin calitatea oferită: Anca a creat peste 80 de tipuri de ciocolată care au aspectul unor adevărate opere de artă. Au convins clienţii şi prin faptul că le prezintă produsele pe limba lor.  „Noi vorbim mai multe limbi: franceză, engleză, maghiară, olandeză, italiană, spaniolă, germană. E foarte important şi faptul că au văzut că la Rendez-Vous sunt oameni care se implică. Ei vor ceva tipic, foarte bun şi foarte securizat“, a completat Anca. 

Ciocolata clujencei a ajuns în ţări din toată lumea, însă cel mai exotic client a fost din Aruba (o insulă din Marea Caraibilor). „Spun asta pentru că a trebuit să mă uit pe hartă să văd de unde e“, explică femeia.  

DE LA CLUJ, LA BRUXELLES


Anca Andreiţu s-a născut, a crescut şi a învăţat la Cluj-Napoca. Studiile şi slujbele pe care le-a avut în ţară aveau s-o ajute foarte mult în afacerea sa din Bruxelles. A absolvit Liceul „George Coşbuc“ şi Universitatea „Babeş-Bolyai“, la specializarea Chimie-Fizică, în 1978. A lucrat ca profesoară de chimie, apoi a intrat într-o echipă de cercetare la Universitate şi, într-un final, s-a ocupat de controlul calităţii alimentelor într-o întreprindere publică. 

Studiile şi experienţa dobândită au făcut-o să ajungă la performanţa unui expert în arta culinară: „Am şi o memorie foarte bună a gusturilor şi aromelor, daţi-mi să gust ceva şi eu vă spun reţeta“. În 1990 a plecat în Belgia şi a decis să se stabilească acolo. „Am decis să fac studii în economie, la Institutul «Lucien Coremans» din Bruxelles, pe care l-am absolvit în 1994. Am fost angajată gestionar la un spital public şi apoi am fost director la o şcoală de jurnalism din Bruxelles“, povesteşte clujeanca. În 1998 s-a căsătorit cu Georges Grignard, un expert în comunicare belgian. 

image


CIOCOLATĂ ARTIZANALĂ CU 56 DE EURO KILOGRAMUL

Clujeanca produce ciocolată în atelierul, aflat în cadrul magazinului. “Nu am producţie mare, vând doar ceea ce fac în ziua respectivă. Îmi încep ziua de lucru la 7 dimineaţa, duc copiii la şcoală, iar la 7.30 ajung la serviciu. Încep producţia şi la 12 deschid magazinul, pe care-l închid la 6-7 seara. Fac asta 5 zile din 7, 10 luni pe an şi sunt mulţumită. Sunt sigura angajată, însă la producţie mă ajută şi persoanele pe care le învăţ”, explică femeia. Specialista spune că pentru o serie de produse de ciocolată are nevoie de circa o săptămână. 

„Se pregăteşte baza, apoi umplutura, apoi se decorează. Totul durează cam o săptămână. Prezentarea e foarte importantă, eu am o vorbă – mai întâi trebuie să mănânci cu ochii”, explică Anca. Ea are produse mai costisitoare decât magazinele care aduc ciocolata din China, întrucât foloseşte bază de ciocolată belgiană de calitate şi face totul artizanal. “Oamenii pot intra la mine în atelier să vadă cum se lucrează. Este singurul magazin din Bruxelles unde se poate face asta. Mai este unul în Bruges”. O cutie de ciocolată de 450 de grame Rendez-Vous costă 32 de euro, iar un kilogram costă 56 de euro.


SECRETUL SUCCESULUI

Povestea deschiderii unei ciocolaterii a început ca o glumă. „Timp de doi ani am urmat, câte o zi pe săptămână, un curs la o şcoală de ciocolată din Bruxelles. Apoi s-a ivit ocazia să cumpărăm un spaţiu comercial în Bruxelles. Când ne-am decis ce să facem cu locaţia, am zis că de ce să nu folosesc experienţa dobândită şi să deschid propriul atelier de ciocolată“, povesteşte Anca.  „Rendez-Vous Chocolat“ a fost deschis în 2007, după doi ani de pregătire minuţioasă, care a cuprins studii de piaţă şi pregătirea unei campanii de marketing eficiente.

„Lucrurile au mers mai greu la început, pentru că a fost criză, dar din 2010 am început să mă simt în siguranţă, cifra de afaceri a început să crească, iar acum merge bine, ne-am recuperat şi investiţia“, explică specialista în ciocolată. 

image

Anca a creat circa 80 de reţete de ciocolată şi spune că imaginaţia ei este nelimitată în această privinţă. Fiecare produs este o operă de artă, atât în ceea ce priveşte gustul, cât şi prezentarea. Asta o diferenţiază faţă de sutele de ciocolaterii din Bruxelles. 

Întrebată care este secretul reuşitei unei ciocolaterii în capitala ciocolatei, ea a răspuns: „Munca cinstită, pasiunea, dragostea pentru muncă, dar şi cunoaşterea în profunzime a gusturilor, a aromelor, a calităţilor ciocolatei. Trebuie să ştii să faci echilibrul perfect al gustului. De asemenea, este foarte importantă şi prezentarea vizuală, care trebuie să fie adaptată la gust. În plus, trebuie să zâmbiţi şi să ştiţi să prezentaţi ceea ce faceţi, să aveţi dragoste faţă de oameni“. 

Şcoală de ciocolată pentru pasionaţii de dulciuri

Anca Adreiţu şi-a înfiinţat şi o şcoală de ciocolată în 2008 şi până acum a predat tainele meseriei la circa 250 de cursanţi. Înscrierile se pot face pe siteul cicolateriei www.rendezvouschocolat.be „Activitatea se desfăşoară în atelierul meu, unde eu sunt singurul angajat. Ei învaţă tainele meseriei şi mă ajută cu producţia. După ce termină cursul, ştiut tot ce le trebuie pentru a-şi deschide un atelier de ciocolată“, explică femeia. Cursanţii Ancăi vin din toate colţurile lumii. Primul cursant a fost soţia unui general American detaşat la Bruxelles. Apoi au urmat cursanţi din SUA, Canada, Filipine, Franţa, Germania. Anca spune că a fost sunată din Seattle de către o familie de americani care au vrut să înveţe să facă ciocolată. 

„Cea mai bună reclamă este cea de la client la client, vă daţi seama dacă au auzit din Seattle despre cursurile mele”, spune clujeanca.

Citeşte şi 

FOTO O bătrânică de 68 de ani face cursuri de antreprenoriat pentru a-şi moderniza afacerea cu cojoace maramureşene

FOTO VIDEO Şcoala de la ţară care dă lecţii României. Elevii din Mihai Viteazu învaţă ca-n Occident, cu table interactive şi calculatoare ultramoderne

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite