De la vis la realitate, prin cuvinte şi muncă. Claudian Doboş: „Să servesc e propriul meu motiv de a fi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Cuvintele au valoarea pe care noi le-o atribuim, le modelăm cu intenţia noastră. Cuvântul «a servi» a putea a avea o conotaţie mult mai mare“, ne spune Claudian Doboş, un antreprenor român care a lucrat la companii din Spania şi Portugalia în domenii precum comunicare, branding, marketing, web development.

Claudian Doboş şi soţia sa, Filipa Simoes, vor ţine un curs de dezvoltare personală la Cluj, pe 22 şi 23 aprilie, la Transylvania College. Claudian consideră că a servi e propriul său motiv de a fi. „Face parte din vocaţia mea. Toţi căutăm un scop în viaţă. Care e binele mai mare, binele comun prin care îi serveşti pe ceilalţi?“, explică el.

Românul are în spate o experienţă de viaţă surprinzătoare, pusă mereu în căutarea sensului şi a autenticităţii: în anii 90 a îngrijit, ca membru al ordinului catolic Societatea Cuvântului Divin, bolnavi de SIDA în fază terminală, a plecat în pelerinaj la Santiago de Compostela pe un traseul ce porneşte de la graniţa Franţei cu Spania, a experimentat cum e să taci o lună de zile. Şi-a pus periodic întrebări legate de rostul vieţii sale şi cum poate contribui prin munca sa şi prin felul său de a fi.

image

Schemă de idei  FOTO Claudian Doboş

Claudian se apropie de 40 de ani şi a fost project manager, web developer, a construit strategii de marketing şi comunicare la firme din Portugalia şi Spania. După a împlinit 30 de ani a aflat ce înseamnă permacultură, sustenabilitate şi a căutat un trai de viaţă simplu. Împreună cu soţia au căutat să ducă un astfel de trai în afara Lisabonei, dar proiectul unei firme portugheze l-a adus la Bucureşti şi prin 2010-2011 a revenit în ţară.
Puţin mai târziu a creat împreună cu soţia platforma online Arise Education şi Asociaţia „România în tranziţie“ prin intermediul cărora susţin cursuri de dezvoltare personală/transformare pentru indivizi, organizaţii şi comunităţi. Anul trecut au avut peste 2.000 de cursanţi din circa 18 ţări.

Cursul de la Cluj se numeşte „Open Heart  - Social Tools for Buiding Community“ - cei care vor să se înscrie o pot face pe pagina de Facebook a evenimentului creat în acest sens şi e bine să ştie că un astfel de curs costă 35-40 de euro - şi vor fi folosite ca metode de lucru precum World Cafe, Forum, Fishbowl, Open Space. „Sunt instrumente care pot fi aplicate şi la muncă şi acasă“, spune Claudian. Acesta menţionează că şi alte structuri din Cluj - şi dă exemplu celor de la Impact Hub - au utilizat astfel de metode moderne.

Cursurile trainerului român urmăresc şi să ajute oamenii şi firmele să redescopere cum să lucreze împreună şi să pună mai mult accent pe colaborare, nu pe concurenţă. În opinia sa, emoţii sunt generatoare de energie şi au abilitatea de a produce schimbare. Întrebat cum defectele se pot transformă în avantaje, acesta spune că unul dintre elementele de transformare are de a face şi cu transparenţa, dar şi capacitatea fiecărui individ de a se accepta.

„Când mă pun în serviciul cuiva e ceva ce trece dincolo de muncă şi răsplata muncii prin bani. Ceea ce fac nu e al meu şi e dincolo de mine, ceva ce se manifestă prin mine“, afirmă acesta.

image

Imagine de la un curs susţinut de cei de la Arise Education  FOTO Claudian Doboş

Mai puteţi citi:

De ce preferă românii să arunce obiecte în loc să le repare. „Ne-am obişnuit să credem că putem cumpăra totul“

La Cluj există de vreo doi ani un loc unde obiectele stricate revin la viaţă cu ajutorul meseriaşilor trecuţi de prima tinereţe. Se numeşte Repair Cafe şi este unul din cele peste 1.200 de astfel de locuri din lume unde oameni de toate vârstele şi profesiile îşi dau întâlnire şi se ajută reciproc. Fără bani.

„Cafeneaua reparaţiilor“, locul unde obiectele stricate sunt readuse la viaţă gratuit

Câţiva clujeni au pus la punct un proiect ieşit din comun: au creat un loc în care lucrurile defecte din casele noastre sunt reparate de specialişti. Totul se face voluntar, fără bani. Locul se numeşte „Repair Café“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite