De ce este sănătos să bem vin roşu cu moderaţie. Are legătură cu flora intestinală, spun cercetătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă trebuie să alegi între băuturi alcoolice, alege vinul roşu, spun cercetătorii. FOTO: Shutterstock
Dacă trebuie să alegi între băuturi alcoolice, alege vinul roşu, spun cercetătorii. FOTO: Shutterstock

Un nou studiu al cercetătorilor britanici a descoperit că persoanele care beau vin roşu au o diversitate crescută a florei intestinale în comparaţie cu băutorii de vinuri care nu sunt roşii sau de alte tipuri de alcool. Aceasta se traduce printr-o sănătate mai bună, precum şi prin niveluri mai scăzute de obezitate şi colesterol „rău”.

Un nou studiu realizat de King’s College London (Colegiul Rega din Londra) a descoperit că persoanele care beau vin roşu aveau o diversitate crescută de microbiote intestinale (un semn de sănătate intestinală) în comparaţie cu băutorii de vinuri ne-roşii, precum şi o asociere cu niveluri mai scăzute de obezitate şi colesterol „rău”.

Într-o lucrare publicată pe 28 august 2019 în revista Gastroenterology, citată  de Science Daily, o echipă de cercetători de la Departamentul de Cercetări şi Epidemiologie Genetică de la King’s Colegge a explorat efectul berii, cidrului, vinului roşu, vinului alb şi al băuturilor spirtoase asupra microbiomului intestinal (GM ) şi sănătatea ulterioară într-un grup de 916 gemeni de sex feminin din Marea Britanie. Ei au descoperit că GM-ul consumatorilor de vin roşu a fost mai divers în comparaţie cu al celor care nu beau vin roşu. Acest lucru nu a fost observat în cazul consumului de vin alb, bere sau băuturi spirtoase.

Primul autor al studiului, dr. Caroline Le Roy a spus: „Deşi ştim de mult timp despre beneficiile inexplicabile ale vinului roşu asupra sănătăţii inimii, acest studiu arătăm că consumul moderat de vin roşu este asociat cu o mai mare diversitate şi o microbiotă intestinală mai sănătoasă care explică parţial efectele sale îndelung dezbătute asupra sănătăţii. "

De ce este vinul roşu sănătos

Microbiomul reprezintă colecţia de microorganisme într-un mediu şi joacă un rol important în sănătatea umană. Un dezechilibru al microbilor „buni” în comparaţie cu „cei răi” din intestin poate duce la rezultate negative asupra sănătăţii, cum ar fi sistemul imunitar redus, creşterea în greutate sau colesterolul ridicat. Microbiomul intestinal al unei persoane cu un număr mai mare de specii bacteriene diferite este considerat un marker al sănătăţii intestinului.

Echipa a observat că microbiomul intestinal al consumatorilor de vin roşu conţinea un număr mai mare de specii bacteriene diferite comparativ cu cel al non-consumatorilor. Aest rezultat a fost observat şi în trei cohorte diferite din Marea Britanie, Statele Unite şi Belgia. Autorii au avut în vedere factori precum vârsta, greutatea, dieta obişnuită şi starea socioeconomică a participanţilor. Asociarea a continuat să existe.

Autorii cred că principalul motiv al asocierii se datorează numeroşilor polifenoli din vinul roşu. Polifenolii sunt substanţe chimice de apărare prezente în mod natural în multe fructe şi legume. Au multe proprietăţi benefice (inclusiv antioxidanţi) şi acţionează în principal ca un combustibil pentru microbii prezenţi în sistemul nostru.

Importanţa polifenolilor

Autorul principal, profesorul Tim Spector, a declarat: „Acesta este unul dintre cele mai mari studii care au fost vreodată făcute pentru a explora efectele vinului roşu asupra intestinelor. Au participat la studiu aproape trei mii de persoane din trei ţări diferite. Nivelurile ridicate de polifenoli din „pielea” strugurilor ar putea fi responsabil pentru o mare parte din beneficiile controversate pentru sănătate atunci când este utilizat cu moderaţie, mai arată studiul. "

De asemenea, studiul a descoperit că consumul de vin roşu a fost asociat cu niveluri mai scăzute de obezitate şi colesterol „rău”, care s-a datorat în parte microbiomului intestinal.

„Deşi am observat o asociere între consumul de vin roşu şi diversitatea microbiomului intestinal, consumul de vin roşu rar, cum ar fi o dată la două săptămâni, pare să fie suficient pentru a observa un efect. Dacă trebuie să alegeţi o băutură alcoolică astăzi, vinul roşu este recomandarea noastră, deoarece pare că poate exercita un efect benefic asupra sănătăţii şi asupra microbiomului intestinali, care, la rândul său, poate ajuta şi greutatea şi riscul de boli de inimă. Cu toate acestea, este încă recomandat să consumaţi alcool cu moderaţie ", a adăugat dr. Le Roy.

Citeşte şi

Tinereţe cu celule stem. Cercetătorii au inversat procesul de îmbătrânire a celulelor din creierul şobolanilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite