De ce s-au umplut de ruşine jandarmii din Cluj la parada de Ziua Naţională. „Emoţiile au fost de vină“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
E posibil ca o parte dintre jandarmii care au defilat de 1 Decembrie să fi făcut parte din lotul de 31  de bucătari, mecanici, zugravi care în urmă cu câţiva ani au devenit jandarmi operativi. FOTO: Cluj24.ro
E posibil ca o parte dintre jandarmii care au defilat de 1 Decembrie să fi făcut parte din lotul de 31  de bucătari, mecanici, zugravi care în urmă cu câţiva ani au devenit jandarmi operativi. FOTO: Cluj24.ro

Conducerea jandarmeriei clujene refuză să comenteze pe marginea defilării penibile pe care au executat-o angajaţii instituţiei de Ziua Naţională. Există mai multe scenarii şi un antecedent privind gafele instituţiei: anii trecuţi, 31 de angajaţi de la Logistică - bucătari, mecanici, zugravi - au fost transformaţi în jandarmi operativi.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Cluj s-a umplut de ruşine la parada de Ziua Naţională, întrucât grupul de jandarmi desemnat să participe la defilare a dat dovadă de lipsă de pregătire şi de respect faţă de momentul solemn. 

Jandarmii au defilat fiecare „pe limba lui”, lipsind cadenţa şi sincronizarea picioarelor cu braţele, aşa cum prevede regulamentul de instrucţie. 

Momentul penibil a atras atenţia conducerii Jandarmeriei Române, care a emis un comunicat în care-şi cere scuze pentru modul în care s-a prezentat plutonul de defilare la ceremonia organizată în Cluj-Napoca. 

„Ziua Naţională este un moment important pe care-l tratăm cu seriozitate şi solemnitatea cuvenită, iar astfel de momente, care denotă lipsa de pregătire, sunt de neacceptat. În plan intern se vor face verificări asupra modului de selectie si antrenament al militarilor care au făcut parte din acest pluton”, a transmis Jandarmeria Română.

Sursă Video  Cluj24.ro

Ce s-a întâmplat? „Jandarmii au avut emoţii”

Într-un răspuns pentru „Adevărul”, conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj a menţionat: „Nu mai avem de făcut alte precizări faţă de cele prezentate în cursul zilei de ieri de către Inspectoratul General al Jandarmeriei Române” 

Există mai multe variante vehiculate în spaţiul public, una dintre ele fiind faptul că jandarmii nu ar fi auzi bătaia tobei pentru a ţine cadenţa, având în vedere că Jandarmeria se antrenează pentru astfel de evenimente urmărind bătaia tobei. Această explicaţie poate fi uşor demontată, având în vedere faptul că este pentru prima dată când Jandarmeria clujeană s-a descurcat atât de jalnic la o defilare. 

Unul dintre jandarmii care au participat la paradă a explicat pentru „Foaia Transilvană” că „au fost aduşi oameni de acasă, din libere, care de pe unde era“. 

„Dintre cei care au defilat nu toţi sunt colegi. Sunt de la diferite plutoane, de la Justiţie, de la paza clădirilor administrative sau de pe la birouri. Trebuie să vă daţi seama că au fost adunaţi 19 oameni care au fost puşi să defileze, dar care nu au mai defilat niciodată împreună”, a spus acesta.  

Aceeaşi sursă care a rămas anonimă a susţinut că la Jandarmeria Cluj este o gravă criză de personal, deoarece s-a pensionat un număr mare de jandarmi „şi abia dacă au venit 20 la sută în locul lor”. 

Alte surse din Jandarmeria clujeană susţin că ar fi o răfuială între şefii instituţiei. 

„Adevărul” a discutat cu un cadru din conducerea Inspectoratului de Jandarmi Cluj, care a dorit să rămână anonim şi care a arătat că toate scenariile prezentate sunt speculaţii nefondate. 

„Toţi suntem vinovaţi şi toţi suntem implicaţi. Lipsa de personal nu înseamnă că nu putem să asigurăm câţiva oameni să participe la o defilare în mod corespunzător”, a spus acesta.  Oficialul a mai susţinut că principala problemă nu a fost lipsa de antremanent, ci faptul că jandarmii ar fi avut emoţii. 

„Adevărul” a încercat să afle de la Biroul de Presă al Jandarmeriei dacă ancheta demarată are vreo concluzie, dar nu a primit niciun răspuns. 

Jandarmeria clujeană a pus o bucătăreasă să păzească Curtea de Apel 

„Adevărul” dezvăluia, în 2013, cum a ajuns o bucătăreasă angajată la Jandarmerie să păzească judecătoii de la Curtea de Apel. În urmă cu doi ani, instituţia fusese nevoită să facă restructurări. În loc să fie disponibilizaţi angajaţi de la  departamentul Logistic - bucătari, secretare, mecanici auto sau zugravi – vechea conducere a Jandarmeriei a ales să dea afară jandarmi cu vechime. De ce? Pentru că aceştia făceau parte din „Departamentul «Pile şi relaţii»”, a explicat atunci un jandarm pentru „Adevărul”. 

Astfel s-a ajuns ca 31 de angajaţi de la Logistică au fost transformaţi în agenţi operativi: o parte au ajuns la Detaşamentul 1, o grupare de elită  formată din jandarmii care patrulează pe străzi; alţii au ajuns la Detaşamentul 2, care asigură paza Curţii de Apel şi a Tribunalui Cluj; şi, în final, au ajuns şi la Detaşamentul 3, care păzeşte Prefectura, Consiliul Judetean, Primărie. Pe lista cu cele 31 de nume apărea şi Dumitrela Angheluş, bucătăreasă la popota Jandarmeriei, până în aprilie 2011. Femeia a primit ulterior funcţia de jandarm operativ şi răspunde direct de protecţia preşedintelui Curţii de Apel Cluj şi a încă zece judecători. 


O gafă similară, a altei instituţii de ordine şi pază publică, s-a înregistrat în 2019, la defilarea de 1 Decembrie de la Dărmăneşti, Bacău, când un grup al Poliţiei Locale a bătut pasul de defilare ca la „Marii comici ai ecranului“.


 

Vă mai recomandăm:  

În ce hal au defilat de Ziua Naţională jandarmii din Cluj VIDEO

Parada militara de 1 Decembrie, în format restrâns la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite