De profesie Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Huţanu, alias Moş Crăciun, le spune copiilor poveşti şi îi invaţă jocuri de echipă de sărbători.
Mihai Huţanu, alias Moş Crăciun, le spune copiilor poveşti şi îi invaţă jocuri de echipă de sărbători.

Mihai Huţanu este de şase ani Moş Crăciun pentru sute de familii de clujeni. El a absolvit două facultăţi, lucrează în domeniul amenajărilor interioare şi, la nevoie, joacă poker cu cei mici.

Mihai Huţanu (30 de ani) a terminat actoria şi Dreptul, dar în viaţa de zi cu zi se ocupă de amenajări interioare. În ultimii şase ani, în perioada sărbătorilor, a fost Moş Crăciun şi a vizitat zeci de copii. „E o activitate interesantă, am experienţă relevantă şi din joburile pe care le-am avut în SUA şi trebuie să recunoaştem că e şi o modalitate de a face bani. Am deja şapte programări", spune moşul clujean. 

Nu ştie sigur câte programări mai acceptă, dar lista nu e închisă şi la nevoie, mai apelează şi la ajutoare, iar preţul este în funcţie de condiţii. „Am vorbit cu un prieten, dacă e nevoie o să meargă şi el. În ceea ce priveşte banii, nu e o sumă fixă. Depinde de locaţie, dacă sunt sau nu împachetate cadourile şi alte detalii", adaugă Mihai. Pentru a nu uita de spiritul sărbătorilor de iarnă, clujeanul ţine cot de situaţia materială a fiecărei familii. „E o familie în Andrei Mureşanu cu trei copii, o să stau cam 45 de minute, mă joc cu ei, cântăm. Fiind trei costă 250 de lei, dar sunt şi cazuri în care merg pentru 70 de lei. Ideea e să aduci fericirea într-o familie, nu să-i căsăpeşti pe oameni".

Angajaţii firmelor, obligaţi să colinde

Profesia de Moş Crăciun nu îi lasă lui Mihai prea mult timp să petreacă sărbătorile aşa cum se cuvine, dar acest lucru nu îl deranjează prea mult. „Eu am copilărit în Bucovina şi am prins perioada în care ne bucuram pentru o portocală. Acum nu mai contează tradiţiile, totul e foarte comercial", spune acesta. Pe lângă cei mici, Mihai Huţanu îi vizitează şi pe părinţii lor, în cadrul companiilor unde sunt angajaţi. „Mâine, am două programări la firme, dar toţi angajaţii trebuie să colinde pentru că altfel se pierde tot farmecul Crăciunului. La fel ca în cazul copiilor, o să fie jocuri de echipă, poveşti, încerc să fie un moment diferit".  Pentru o companie, tariful perceput este între 300 şi 500 de lei, în funcţie de numărul de angajaţi.

Poker cu Moşul

Fiecare copil reacţionează diferit când se întâlneşte cu Moşul, iar Mihai povesteşte că, spre surprinderea lui, cei de bani gata sunt mult mai cuminţi şi îl aşteaptă, în timp ce cei mai modeşti sunt îngâmfaţi şi, de multe ori, răutăcioşi. „Am fost la un copil de şapte ani, foarte inteligent, care m-a aşteptat după uşă şi mi-a pus piedică, noroc că am echilibru bun. Pe urmă, mi-a zis să jucăm poker şi am acceptat, iar miza a fost cadourile lui", povesteşte clujeanul.  Pentru a nu-i dezamăgi pe cei mici, clujeanul se întâlneşte cu părinţii copiilor cu câteva ore înainte de vizită, pentru a lua cadourile. În cazul în care nu sunt împachetate, se ocupă personal de acest aspect şi le duce la un magazin specializat, astfel încât totul să fie perfect. Anul trecut, Mihai Huţanu a vizitat casele clujenilor în 24, 25 şi 26 decembrie şi a strâns 2.100 de lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite