De ce sunt predispuşi oamenii care au suferit traume în copilărie să creadă în teoriile consipiraţiei. Studiul legat de presupusa asasinare a Prinţesei Diana

De ce sunt predispuşi oamenii care au suferit traume în copilărie să creadă în teoriile consipiraţiei. Studiul legat de presupusa asasinare a Prinţesei Diana

Participanţii la studiu cu probleme de ataşament au crezut teoriile conspiraţiei legate de moartea Prinţesei Diana. FOTO: BBC

Credinţa în teoriile conspiraţiei provine, în parte, din problemele de ataşament dobândite în copilăria timpurie, au demonstrat cercetătorii Universităţii din Kent.

Ştiri pe aceeaşi temă

Credinţa în teoriile conspiraţiei provine, în parte, din experienţele negative din copilăria timpurie cu persoanele care se ocupă de îngrijirea copiilor, au demonstrat noi cercetări, citate de Science Daily.

În două studii, cercetătorul Ricky Green şi profesorul Karen Douglas, de la Facultatea de Psihologie a Universităţii din Kent au descoperit că participanţii la studiu care suferă de ceea ce se numeşte „stil de ataşament anxios” aveau mai multe şanse să creadă în teoriile conspiraţiei.

Un stil anxios de ataşament se formează în copilărie atunci când îngrijitorul îşi manifestă disponibilitatea faţă de problemele copilului în mod inconsecvent. Odată format, acest stil de ataşament persistă la vârsta adultă, unde influenţează multe aspecte ale vieţii acestora, cum ar fi prieteniile şi atitudinile lor.
 

Prinţesa Diana, asasinată de Serviciul Secret Britanic?

 
Studiul a constatat că participanţii cu stil de ataşament anxios nu numai că au crezut în noţiunile generale legate de teoria conspiraţiei, ci şi în anumite teorii specifice, cum ar fi faptul că prinţesa Diana a fost asasinată de Serviciul Secret Britanic.

Stilul de ataşament anxios a explicat, de asemenea, credinţa în teoriile conspiraţiei, luând în considerare şi alţi factori importanţi, cum ar fi sentimentele generale ale neîncrederii, vârstei, educaţiei şi religiozităţii.

Concluziile studiului adaugă dovezi suplimentare privind faptul că problemele de ataşament influenţează nu numai modul în care o persoană interacţionează cu ceilalţi, dar şi viziunile oamenilor şi atitudinile politice, spun cercetătorii.
 
Citeşte şi
 
 
citeste totul despre: