De ce să te mai faci poliţist?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan" din Cluj-Napoca sunt trei candidaţi pe un loc, în ciuda recentelor măsuri de austeritate luate de ministerul de interne.

Sunt 127 de fete şi 335 de băieţi care vor să devină poliţişti, faţă de  2010, când pe 300 de locuri erau 2.086 de înscrişi - aproximativ şapte candidaţi pe un loc. În acest an, şcoala a înjumătăţit numărul de locuri şi candidaţii sunt mai puţini. „Înainte să apară probleme, meseria de poliţist era percepută ca una sigură. Făceai şcoala şi aveai asigurat un loc de muncă bine plătit.Acum, percepţia tinerilor s-a modificat", a explicat inspectorul principal de poliţie Alice Popa, ofiţerul de presă al şcolii. Ca în fiecare an, cele mai multe dintre fete se tem că nu vor trece de proba eliminatorie, de verificare a aptitudinilor fizice, care a început ieri şi continuă astăzi. „Probele sportive sunt destul de grele. Fetele sunt foarte bune la scris. Anul trecut, jumătate au picat la sport", a explicat Alice Popa.  

Pot fi mai scunzi

Dintre cele 150 de locuri, un loc este destinat candidaţilor de etnie romă, pentru care s-a înscris un candidat, iar un loc pentru alte minorităţi naţionale, pentru care s-a înscris un singur candidat de etnie maghiară. În perioada 22-25 august au loc examinarea medicală şi verificarea aptitudinilor fizice, probe eliminatorii, urmând ca luni, 29 august, candidaţii să suţină examenul scris de limba română şi o limbă străină, la alegere dintre engleză, franceză şi germană. Faţă de anul trecut, spun reprezentanţii Şcolii Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan", baremul de înălţime a fost redus cu cinci centimetri, atât pentru fete cât şi pentru băieţi, ajungând la 1,65 băieţi şi 1,60 la fete.

Pentru unii, ultima şansă

Pentru Adela Matei este ultimul an în care  limita de vârstă îi mai dreptul să-şi încerce şansa la Şcoala de Agenţi de Poliţie. Are 27 de ani şi dă examenul a doua oară. „M-am prezentat şi anul trecut. Nu am trecut de etapa întâi, cea eliminatorie, din cauza probei de aruncare a mingii medicinale. La rezistenţă totul ţine de voinţă. Când vine vorba de forţă, ori o ai ori nu. Baremul cerea să arunc minimum 7 metri mingea de două kilograme. De două ori am aruncat doar 6,90. Băieţii au de aruncat o minge de patru kilograme", a povestit tânăra din Reghin.

Absolventă a Facultăţii de Drept „Dimitrie Cantemir", dar momentan topograf, Adela spune că ar face meseria de poliţist din pasiune. „E o meserie care, din punctul meu de vedere, te ţine în gardă tot timpul, nu e monotonă. Nu aş vrea să mă închid într-un birou. O faci din plăcere sau nu o faci deloc", a explicat Adela Matei.

Limba română, un hop

Dacă fetele se tem de proba de sport, băieţii au emoţii la scris. Attila Buste este din Miercurea-Ciuc. Dacă nu intră la Şcoala de Agenţi de Poliţie, preferă să stea un an acasă şi, la anul, să încerce din nou.  Deşi putea concura pe singurul loc disponibil pentru candidaţii aparţinând altor minorităţi naţionale decât cea romă, tânărul a ales să se înscrie la linia română. „M-am gândit că va fi concurenţa foarte mare la maghiară şi de aceea nu m-am înscris pe acel loc. Mi-e frică de examenul grilă din gramatica limbii române", a declarat tânărul de etnie maghiară. Tot el spune că ales să se facă poliţist deoarece este o meserie care presupune ordine, disciplină şi un loc de muncă stabil.

Sergiu Coţe s-a orientat către Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan" din lipsă de opţiuni. „Facultăţile nu îţi oferă nimic. Le faci doar ca să fie făcute, dar nu ai loc de muncă după absolvire", a motivat candidatul.

Cu forţa în vacanţă

300 de viitori poliţişti care ar fi trebuit să absolve vara aceasta Şcoala de Agenţi de Poliţie şi să fie încadraţi au fost trimişi forţat „în vacanţă„ . "Din cauza problemelor existente, intrarea lor în sistem a fost amânată cu 6 luni. Îşi vor da examenul abia în decembrie şi vor fi încadraţi de la 1 ianuarie 2012", a explicat Alice Popa.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite