De ce au fost închise localurile din Cluj-Napoca după 5 zile. Boc, revoltat: „Suntem victima propriului succes”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurantele vor fi închise din nou. FOTO: Mediafax
Restaurantele vor fi închise din nou. FOTO: Mediafax

Localurile, teatrele şi cinematografele din Cluj-Napoca vor pune lacătul la doar 5 zile după ce au fost redeschise. Subprefectul Irina Munteanu a explicat ce s-a întâmplat, în timp ce primarul Boc protestează.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a stabilit, vineri, că începând din 14 februarie, se interzice activitatea cinematografelor şi a instituţiilor de spectacole, a restaurantelor şi cafenelelor - în interior, a operatorilor de jocuri de noroc. Măsurile au fost dispuse pentru 14 zile. 

Rata de infectare în municipiu a ajuns, luni, 8 februarie, la 2,97 la mie, dar s-au întâmplat două lucruri: incidenţa cumulată a ajuns la 3,49 şi s-a schimbat cadrul legislativ naţional. 

„Prin HCJSU nr.4 din 26.01.2021 au fost dispuse măsuri pe 14 zile în aplicarea H.G. nr.3/2021 cu privire la prelungirea stării de alertă.

Termenul de aplicare al măsurilor dispuse a expirat la data de 08.02.2021 cand au fost reevaluate măsurile,  fiind adoptată HCJSU nr.7/08.02.2021 cu aplicabilitate din data de 09.02.2021. Acestea s-au adoptat raportat la rata de incidenţă din 08.02.2021 ( cand Cluj-Napoca avea o incidenţă de 2,97) şi  doar pe o perioadă limitată, respectiv până la ieşirea din vigoare a HG nr.3 din 2021, urmând ca după această dată să ne încadrăm în noul cadru legislativ.

Măsurile dispuse astăzi sunt in aplicarea unui alt act normativ de prelungire a stării de alertă, respectiv HG 35/2021 şi au ca referinţa rata de incidenţă din ziua adoptării hotărârii, asa cum se procedează de fiecare dată când CJSU adoptă o hotărâre ce implică raportarea la rata de incidenţă.

Astfel că, în temeiul legii, era necesară atât evaluarea anterioară la 14 zile, cât şi adoptarea māsurilor de relaxare până la adoptarea HG 35 / 2021 cu privire la prelungirea stării de alertă, cât şi raportarea la rata actuală a incidenţei şi aplicarea noilor măsuri adoptate prin ultima hotarare a CJSU.

Dincolo de toate, atitudinea noastră, a tuturor, cu privire la respectarea măsurilor sanitare si grija pe care o manifestăm unii fata de altii, determina rata incidentei si implicit relaxarea unor marimilor si reluarea activităţilor cu care am fost obişnuiţi”, a explicat Irina Munteanu.

„Nu e fairplay şi nu e corect”


 

„Nu e fairplay şi nu e corect cu economia locală această modalitate de raportare. Nu e corect. Nu e acelaşi lucru să ai zeci de teste făcute într-o localitate şi să ai sute în altă parte. Aici, comitetul naţional ar trebui să pondereze”, a declarat Emil Boc la Ziua Live. 

Primarul a detaliat: „Aici marile municipii sunt dezavantajate, în special Clujul, de faptul că noi testăm în continuare foarte mult şi suntem victima propriului succes. Sunt mai multe cazuri identificate de COVID-19 şi rata inevitabil creşte. Ori sunt municipii care testează câteva sute de oameni şi atunci evident că au incidenţa de 2 cazuri COVID-19 la mie. Deci nu este fair play cu economia unui oraş această modalitate de raportare naţională fără să ţină cont de numărul de teste”. 

Soluţia invocată de Boc este „să se pondereze cu numărul testelor această rată de incidenţă, ceea ce ar fi absolut normal, pentru că una e să testezi sute/mii şi alta e să testezi zeci/cel mult sute şi să te raportezi la acelaşi criteriu – incidenţa la mia de locuitori”. Primarul a susţinut că a propus de mai multe ori această nouă modalitate de raportare, dar „se pare că nu se doreşte de la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”. 

Vă mai recomandăm

Restaurantele, cinematografele şi teatrele din Cluj-Napoca se închid din nou, la câteva zile de la redeschidere

Veşti bune din Cluj. De marţi se redeschid teatrele, cinematografele şi restaurantele

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite