De ce a decis Curtea de Apel Bucureşti arestarea la domiciliu a medicului Mihai Lucan: „Există probe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Lucan a fost plasat în arest la domiciliu până pe 10 februarie. FOTO: Inquam Photos
Mihai Lucan a fost plasat în arest la domiciliu până pe 10 februarie. FOTO: Inquam Photos

Curtea de Apel Bucureşti şi-a motivat decizia privind arestul la domiciliu al medicului Mihai Lucan. Instanţa a arătat că „în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Lucan Mihai a săvârşit infracţiunile pentru care s-a formulat propunerea de arestare preventivă.” „Aedvărul” a publicat informaţii privind faptul că una dintre probele esenţiale ale apărării ar fi falsă.

Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală a respins ca neîntemeiată propunerea de luare a măsurii arestării preventive a medicului clujean Mihai Lucan, acuzat de delapidarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj (ICUTR).

În schimb s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpaţii Lucan Mihai, Lucan Valerian Ciprian Mihai şi Fofiu-Sânpetreanu Dan Emil, pe o durată de 60 de zile în cazul fiecăruia, începând de la data de 22.12.2017 până la data de 19.02.2018, inclusiv.

Împotriva acestei încheieri au declarat contestaţie Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Structura Centrală şi inculpaţii Lucan Mihai, Lucan Valerian Ciprian Mihai şi Fofiu - Sânpetreanu Dan Emil.

Curtea de Apel: „există probe” 

„Examinând încheierea atacată prin prisma motivelor invocate şi din oficiu, Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că este fondată contestaţia declarată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Structura Centrală iar contestaţiile declarate de inculpaţi sunt nefondate, pentru următoarele considerente:

Astfel, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Lucan Mihai, Lucan Valerian Ciprian Mihai şi Fofiu-Sânpetreanu Dan Emil au săvârşit infracţiunile pentru care s-a formulat propunerea de arestare preventivă”, - se arată într-un extras din motivarea solicitată de „Adevărul”. 

Ce măsuri a luat Curtea de Apel 

Curtea de Apel a luat faţă de inculpatul Lucan Mihai măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 zile, începând din data de 12.01.2018 şi până la data de 10.02.2018 inclusiv. 

„ În baza art.221 alin.1 şi 2 C.p.p., pe durata arestului la domiciliu, inculpatul Lucan Mihai  va avea următoarele obligaţii:

•     să nu părăsească imobilul  în care locuieşte din ………., fără permisiunea  organului judiciar în faţa căruia se află cauza;

•     să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat;

•     să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi (cu excepţia celor care sunt rude, afini sau membri de familie), cu suspecţii (cu excepţia celor care sunt rude, afini sau membri de familie), cu martorii (cu excepţia celor care sunt rude, afini sau membri de familie) şi cu experţii.”

În caz de încălcare cu rea credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive, se mai arată în hotărâre. 

Lucan ar fi depus un document fals în apărarea sa

Adevărul a dezvăluit într-un articol că „unul dintre argumentele principale ale judecătorului de la Tribunal a fost că DIICOT nu a probat una dintre acuzaţiile principale aduse inculpatului: Lucan a folosit, între 2007 şi 2009, un aparat de crioterapie pentru cancerul de prostată deţinut de Institut şi consumabilele plătite de spitalul de stat pentru tratamentul a 159 de pacienţi ai Lukmed. Aceştia au plătit între 3.000 şi 6.700 de euro pentru intervenţii la clinica privată, iar spitalul de stat a fost prejudiciat cu 2,7 milioane de lei. 

Elementul central al apărării a fost faptul că medicul a depus la dosar un document care atestă că aparatul i-a fost donat, în 2006, de o firmă din Cehia. Surse bine informate au explicat pentru „Adevărul” că unul dintre motivele pentru care Curtea de Apel Bucureşti a schimbat decizia Tribunalului, hotărând arestarea la domiciliu a lui Lucan, are legătură cu apariţia de informaţii suplimentare în legătură cu aparatul de crioterapie folosit de Lucan.”

Citeşte şi

De ce au cerut procurorii arestarea medicului Lucan şi câţi ani de închisoare riscă. „Nu există pedeapsă în Codul Penal pentru toate mârşăviile sale“

EXCLUSIV Documentul care l-ar fi „scăpat“ pe Lucan de arest conţine informaţii false. Avocatul medicului: „Este o eroare materială“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite