De ce cumpără extrovertiţii mai multe bunuri de lux. „Personalitatea pare a fi un factor important în modul în care oamenii gestionează resursele limitate“

De ce cumpără extrovertiţii mai multe bunuri de lux. „Personalitatea pare a fi un factor important în modul în care oamenii gestionează resursele limitate“

Persoanele extrovertite tind să cheltuiască mai mult pe bunuri de lux. FOTO: Guliver Getty Image

Persoanele extravertite şi cu venituri mici cumpără mai multe bunuri de lux decât introvertiţii pentru a compensa percepţia unui statut financiar scăzut, arată un studiu al Universităţii „London College” (UCL).

Ştiri pe aceeaşi temă

„Oamenii care sunt extravertiţi şi cu venituri mici cumpără mai multe bunuri de lux decât colegii lor introvertiţi pentru a compensa experienţa unei situaţii financiare scăzute, găseşte o nouă cercetare a London College. Studiul, publicat în revista Psychological Scicene („Ştiinţa Psihologiei), citată de Science Daily, a folosit datele privind cheltuielile reale din conturile băncilor din Regatul Unit pentru a investiga obiceiurile de consum ale unor persoane mai bogate şi mai sărace cu diferite tipuri de personalităţi.

Persoanele care trăiesc cu venituri scăzute se simt adesea că au statut social scăzut şi cheltuiesc un procent mai mare din banii lor pentru bunuri şi servicii care să-i facă să fie percepute că având un statut ridicat.
 

Personalitatea, un factor important în gestionarea resurselor financiare

 
„Am arătat că personalitatea pare a fi un factor important în modul în care oamenii gestionează resursele limitate. Sperăm că această nouă asociere ne va ajuta să înţelegem mai bine ce oamenii adoptă un comportament care le perpetuează problemele financiare” a explicat Joe Gladstone, co-autor al studiului de la UCL.

Studiile anterioare au descoperit că persoanele care sunt sociabile se ocupă mai mult de statutul lor social decât altele. Noile cercetări arată că, atunci când oamenii extravertiţi au un venit mai mic, aceştia cheltuiesc proporţional mai mult pentru „bunurile de statut social” în comparaţie cu introvertiţii care au aceleaşi venituri. La venituri mai mari, diferenţa de cheltuieli se micşorează pe măsură ce persoanele introvertite cumpără mai multe bunuri de lux.
 

Extrovertiţii cheltuiesc mai mult

 
„Este clar din studiul nostru că o personalitate extravertită este un stimul care face persoanele fizice cu venituri mici să achiziţioneze mai multe bunuri de lux şi acest fapt compensează, cel mai probabil, un statut social perceput ca fiind scăzut, care nu este atât de resimţit de introvertiţi. Diferenţa în ceea ce priveşte obiceiurile de consum ale introvertiţilor şi extravertiţilor se estompează la cei cu veniturilor mari", a declarat Blaine Landis, co-autor al studiului de la UCL.
 

Cum s-a făcut studiul

 
Studiul a fost realizat în colaborare cu o bancă multinaţională din Marea Britanie. Clienţilor li sa cerut să completeze un chestionar standard de personalitate şi să-şi dea acordul pentru ca răspunsurile lor să fie
analizate anonim în relaţie cu datele tranzacţiilor lor bancare.

Studiul a analizat mii de tranzacţii de la 718 de clienţi într-o perioadă de peste 12 luni. Rezultatele au ţinut cont de alţi factori care ar putea influenţa obiceiurile de cheltuieli, cum ar fi vârsta, sexul, statutul de angajare şi dacă clienţii aveau copii. Cheltuielile în numerar au fost, de asemenea, luate în considerare.
 
Datele de cheltuieli ale fiecărei persoane au fost sortate într-o serie de categorii de cheltuieli de la unul (statut foarte scăzut) la cinci (statut foarte ridicat). Categoriile de vârf (de exemplu, cele cu scoruri medii de patru sau cinci) au inclus călătorii cu avionul în străinătate, practicarea golfului, electronică şi frecventarea unor instituţii de artă, în timp ce categoriile cu statut redus (adică cele cu scoruri medii 1 sau 2) a inclus  magazinele cu discount, magazinele second-hand sau vânzările tip ”garaje sale”.

Echipa a constatat că interacţiunea dintre venituri şi extraversiune în estimarea cheltuielilor pentru bunurile de lux este semnificativă şi subliniază că, deşi acest lucru este util în înţelegerea relaţiei, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a vedea dacă relaţia este cauzală şi dacă rezultatele sunt reprezentative pentru populaţia Regatului Unit. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările