De cinci ani aşteaptă să i se facă dreptate, după ce a fost desfingurat de acid sulfuric într-un accident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii de Apel Cluj decid dacă acordă sau nu despăgubiri de peste un milion de lei unui clujean desfigurat de acid sulfuric într-un cumplit accident rutier. Odiseea în justiţie a lui Ovidiu Baboş (33 de ani), victima accidentului de la Izvorul Crişului din 24 mai 2005, în urma căruia a rămas desfigurat şi fără vedere se apropie de final.

Decizia Curţii de Apel Cluj va fi una definitivă şi irevocabilă, după ce a avut câştig de cauză atât la Judecătorie, cât şi la Tribunalul Cluj. Ovidiu Baboş a dat în judecată, în 2006, firma Sadachit din Turda, care deţinea autospeciala care transporta acid sulfuric într-un recipient neancorat şi nesemnalizat, iar în loc de acid sulfuric era trecut în acte hipoclorit. De asemenea, parte în proces sunt şi două firme de asigurări, dar şi societatea căreia aparținea mașina care a produs accidentul, Stilmex. Între timp, Stilmex a intrat în procedură de faliment:  Autoritatea Rutieră Română a decis să ridice licenţa pentru transportul substanţelor periculoase, deţinută de către societatea turdeană Sadachit.

Daune morale şi materiale

În urma accidentului, Ovidiu Baboş unicul supravieţuitor al coliziunii, în care şi-au pierdut viaţa două personae, şi-a pierdut vederea total şi a rămas desfigurat, după ce acidul sulfuric i-a distrus pielea. Pentru ce i s-a întâmplat atunci, cere despăgubiri materiale în valoare de 150.000 de lei şi daune morale în valoare de 900.000 de lei. „Trebuie să înţelegeţi că nu cer aceşti bani pentru a măduce să mă distrez undeva. Până acum am cheltuit mii de euro pentru operaţiile de reconstrucţie a feţei, dar şi pentru recăpătarea parţială a vederii. Cu aceşti bani voi continua tratamentele, pentru a avea o viaţă cât de cât normală", a declarat Ovidiu Baboş.

A cui e vina?

Reprezentanţii firmei din Turda care transportau acid sulfuric spun că vina pentru mutilarea tânărului cu acid, dar şi împrăştierea substanţei pe marginea drumului nu le aparţine în totalitate. Patronul Sadachit Turda, Ioan Rotaru, a declarat, la vremea respectivă, pentru Ziarul 21, că vina este împărţită între echipele de intervenţie care au tractat camionul pe marginea şoselei şi medicii de la urgenţe care nu l-ar şi spălat pe accidentat de urmele de acid.

De la comă, la o viaţă

Ovidiu Baboş a stat aproape trei săptămâni în comă indusă. Apoi, timp de doi ani a fost complet nevăzător. Acum şi-a recuperat foarte puţin din vedere. Spune că cel mai mult îi lipseşte faptul că nu poate conduce şi că depinde de alţii. Acum îi ajută şi pe alţii să treacă peste momentele dificile din viaţă, în cadrul Asociaţiei Pontes.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite