De ce căutarea fericirii ne face nefericiţi. Legătura între mulţumirea sufletească şi percepţia asupra timpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sentimentul de fericire influenţează percepţia asupra timpului. FOTO: Shutterstock
Sentimentul de fericire influenţează percepţia asupra timpului. FOTO: Shutterstock

Cercetătorii americani şi cei canadieni au descoperit că percepţia asupra timpului este influenţată puternic de căutarea fericirii.

În general, oamenii doresc să se simtă fericiţi, însă obţinerea unei stări de fericire necesită timp şi efort. Cercetătorii au descoperit că oamenii aflaţi în căutarea fericirii simt de multe ori că nu au suficient timp în intervalul de 24 de ore al unei zile şi acest lucru îi face, paradoxal, să se simtă nemulţumiţi. Aekyoung Kim de la Universitatea Rutgers din SUA şi Sam Maglio de la Universitatea Scarborough Toronto din Canada au investigat acest efect într-un studiu publicat în jurnalul „Psychonomic Bulletin & Review”, conform Science Daily.

Kim şi Maglio au efectuat patru studii în care au investigat modul în care căutarea fericirii, precum şi starea de a fi fericit au influenţat percepţia oamenilor asupra timpului. Căutarea fericirii i-a determinat pe participanţii la studii să se gândească la timp ca fiind limitat.

Experimentul

În cadrul studiilor, unii participanţi au fost fie instruiţi să enumere lucruri care i-ar face mai fericiţi, fie rugaţi să încerce să se simtă fericiţi în timp ce urmăresc un film plictisitor cu privire la construirea de poduri, în aceste cazuri fericirea fiind un scop care este urmărit. 

Ceilalţi participanţi au fost rugaţi să se gândească la fericire ca la un scop pe care l-au realizat deja, în timp ce vizionau o comedie sau gândindu-se la elemente care denotă că sunt deja fericiţi. Ulterior, toţi participanţii au raportat cât de mult timp liber au simţit că au avut.

Constatările principale ale cercetătorilor au arătat că percepţia unei persoane privind insuficienţa timpului este influenţată de căutarea fericirii. Sentimentul că timpul este insuficient a fost redus la participanţii instruiţi să creadă că şi-au atins scopul de a fi fericiţi într-o oarecare măsură.

Timpul trece prea repede în căutare fericirii

„Timpul pare să treacă foarte repede atunci când ne aflăm în căutarea fericirii, dar numai atunci când atingerea fericirii e văzută ca un scop care necesită o urmărire continuă. Această constatare completează studiile, tot mai numeroase, care sugerează că urmărirea fericirii poate submina bunăstarea”, explică cercetătorii. 

Concluziile studiilor sugerează că fericirea poate afecta emoţiile pozitive, dar nu întotdeauna. „În schimb, dacă cineva crede că a atins fericirea, îi rămâne şi timp pentru a aprecia acest lucru, de exemplu ţinând un jurnal de recunoştinţă. Studiul subliniază în continuare că oamenii au concepţii diferite despre fericire, care, la rândul lor, pot influenţa modul în care percep timpul necesar pentru a obţine fericirea”, se arată în publicaţia citată. 

De ce este preferat shoppingul 

„Pentru că implicarea în anumite experienţe şi savurarea sentimentelor asociate necesită mai mult timp decât, de exemplu, cumpărarea de bunuri materiale, senzaţia de lipsă de timp îi determină pe oameni să prefere posesiunile materiale mai degrabă decât să se bucure de experienţele interumane de petrecere a timpului liber”, arată cercetătorii. Aceştia precizează sentimentul de lipsă a timpului, de asemenea, îi face pe oameni să fie mai puţin dispuşi să-şi petreacă timpul ajutându-i pe alţii sau implicându-se în voluntariat. „Prin încurajarea oamenilor de a-şi face griji mai puţin despre căutarea fericirii percepută ca un scop permanent în viaţă, implicarea cu succes în anumite activităţi ar putea avea ca efect sentimentul că au mai mult timp şi sunt mai fericiţi”, se arată în studiu. 

Cei doi cercetători consideră că, având în vedere influenţa percepţiei timpului asupra procesului de luare a deciziilor şi a bunăstării oamenilor, este esenţial să se înţeleagă de ce este timpul perceput diferit atunci când suntem în căutarea fericirii în comparaţie cu urmărirea altor obiective.

Citeşte şi

VIDEO Secretul fericirii. Studiile arată că 48% din fericirea oamenilor o dau genele

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite