Daniel Don (AJOFM): La Câmpia Turzii va putea fi realizată o întreprindere socială pentru disponibilizaţii de la Mechel

Daniel Don (AJOFM): La Câmpia Turzii va putea fi realizată o întreprindere socială pentru disponibilizaţii de la Mechel

Daniel Don

Directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, spune că la combinatul Mechel din Câmpia Turzii au fost deja disponibilizaţi, până acum, 750 de muncitori din totalul celor 1.900 ai întreprinderii, pentru salariaţii rămaşi fără un loc de muncă fiind începută redactarea unui proiect către Comisia Europeană, în scopul unei finanţări din Fondul Social de Ajustare la Globalizare.

Ştiri pe aceeaşi temă

"La Câmpia Turzii va putea fi realizată o bază de producţie, o întreprindere socială. Decât să acordăm fiecărei persoane disponibilizate, în parte, o sumă de bani pentru a-şi deschide o afacere privată, mai bine să concentrăm totul într-un fond destinat înfiinţării unei întreprinderi sociale, cu minimum 250 de locuri de muncă. Produsele care se vor realiza în întreprindere vor fi destinate 100% exportului, iar profilul muncii va fi axat pe confecţii de metal, mase plastice şi textile", a declarat, marţi, Daniel Don, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

El a arătat că în Europa au fost create multe astfel de întreprinderi sociale, iar una dintre ele, de succes, produce autocare de lux. O întreprindere socială nu are voie să realizeze profit, dar va genera, în continuare, locuri de muncă.

Reprezentanţii sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii au declarat recent în presa centrală şi locală că este posibil ca grupul rus Mechel să părăsească România. Conducerea combinatului din Câmpia Turzii Mechel şi sindicatul angajaţilor au discutat, vineri, 24 august, despre situaţia disponibilizării a încă 800 de angajaţi, doar 238 de muncitori urmând să asigure producţia pentru comenzile din luna septembrie. Serghei Fedorov, directorul general Mechel Câmpia Turzii, are în vedere şi transformarea combinatului într-o secţie externă a Ductil Steel din Buzău.

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a participat, marţi, alături de prefectul Gheorghe Vuşcan, la şedinţa extraordinară a Comisiei de Dialog Social desfăşurată la Câmpia Turzii, pe tema situaţiei critice a angajaţilor de la Combinatul Mechel. Pop a declarat, la reuniune, că Executivul va analiza contractul de privatizare a societăţii.

Oficialul guvernamental a evidenţiat că sunt mari semne de întrebare în privinţa contractului de privatizare a Combinatului Industria Sârmei, devenit Mechel în 2003, contractul nefiind respectat. Acest document va fi analizat de Executiv în următoarele zile punct cu punct, pentru a se vedea care dintre clauze nu a fost respectată şi de ce "decizii luate în altă parte sunt aplicate azi, la Mechel".

Grupul Mechel, cel mai mare producător rus de oţeluri şi aliaje speciale, deţine 86,56% din acţiunile Combinatului de la Câmpia Turzii. Pachetul de 73,4% din acţiunile fostului combinat "Industria sârmei" din Câmpia Turzii a fost cumpărat de Mechel în anul 2003, cu suma de 27 de milioane de dolari. Mechel urma să realizeze investiţii de 20 de milioane de dolari, dar se pare că nu a onorat acest angajament. Statul român a şters, cu ocazia privatizării, toate datoriile unităţii din Câmpia Turzii, care se ridicau la aproape 70 de milioane de dolari.

Concernul rus deţine în România combinatele Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Grupul de la Moscova a încheiat anul fiscal 2011 cu un profit de 728 milioane de dolari, în creştere faţă de 2010, când profitul a fost de 657,2 milioane de dolari.

În 2008, compania siderurgică Mechel de la Câmpia Turzii a avut, doar în pentru primele şase luni ale anului, un câştig net de 83 de milioane de lei (22,6 milioane de euro).

Acţiunile Mechel Câmpia Turzii au scăzut, marţi, 28 august, la bursă, cu 69%

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările