Dacă e sfârşit de aprilie, e jazz la Cluj!

Dacă e
sfârşit de aprilie, e jazz la Cluj!

Afişul evenimentului

Festivalul Jazz Napocensis şi Ziua Internaţională a Jazzului au loc la finalul lunii aprilie la Cluj-Napoca, pentru deliciul iubitorilor de muzică bună. Pentru al doilea an consecutiv, Clujul sărbătoreşte pe 30 aprilie Ziua Internaţională a Jazzului sub patronajul UNESCO.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anul acesta manifestările dedicate Zilei Internaţionale a Jazzului încep cu ediţia a 17-a a Festivalului Naţional Studenţesc Jazz Napocensis, care va avea loc pe 28 şi 29 Aprilie la Casa de Cultură a Studenţilor, sub coordonarea profesorului clujean Ştefan Vannai. Iar pe 30 aprilie – de Ziua Internaţională a Jazzului vor cânta la Cluj, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor, Ola Onabule (UK), Hailey Tuck  (USA), Angela Avetisyan 4tet (RU), Andrea Bonioli 4tet (IT), Villu Veski (ES), Big Band Gaio (RO).

Organizatorii evenimentului, cei de la Asociaţia Transylvania Cultural Community, spun că luna aprilie e declarată, la nivel mondial, Jazz Appreciation Month, iar cu această ocazie, Clujul aduce împreună într-un program complex, artişti internaţionali şi legende locale ale jazzului clujean.

Anul acesta, în jurul Zilei Internaţionale a Jazzului se reunesc comunităţi de jazz din întreaga ţară. Astfel, multiple manifestări şi concerte dedicate jazzului se vor organiza în Bucureşti, Zalău, Oradea şi Alba Iulia, alături de entităţi importante din industria muzicală de profil: JazzRadio.ro, Alba Jazz, Jazz Compas, Jazz.ro, Jazz Napocensis, Academia de Muzică Gh. Dima. La nivel global, această zi internaţională este sărbătorită în peste 200 de oraşe sub patronajul UNESCO.

Programul evenimentelor de la Cluj

Luni, 28 aprilie, ora 19.00, Casa de Cultură a Studenţilor - Junetrip, Jazzy Mood, Oscar Jazz Band, Jazztet, Big Band Gaio.

Marţi, 29 aprilie, 19.00 Casa de Cultură a Studenţilor - Body and Soul Treatment by Dr. Jazz.

Miercuri, 30 aprilie, ora 19.45, Casa de Cultură a Studenţilor (intrare pe bază de billet), celebrarea Zilei Internaţionale a Jazzului - Ola Onabule (UK), Hailey Tuck  (USA), Angela Avetisyan 4tet (RU), Andrea Bonioli 4tet (IT), Villu Veski (ES), Big Band Gaio (RO).

Tot miercuri, la Cluj, Virgil Mihaiu, ambasadorul Zilei Internaţionale a Jazzului în România, va susţine un Curs de Estica Jazzului / Jazzul ca limbaj universal - Jazz şi Poezie de la ora 15.30, în sala 32. Intrarea este liberă.

Virgil Mihaiu este scriitor, jazzolog şi diplomat roman, poliglot, promotor cultural, performer de jazz-poetry. S-a afirmat ca poet al “generaţiei ‘80” şi al grupării “Echinox” de la Cluj şi este unul dintre cei mai importanţi critici de jazz din Europa. Între 1981-1992 a fost redactor al revistei Jazz Forum, revista Federaţiei Internaţionale de Jazz (Varşovia), iar din 2001 este primul est-european cooptat în colegiul redacţional multinaţional al publicaţiei pivot a jazzologiei mondiale - Down Beat.
Între 2006-2012 devine întâiul director al Institutului Cultural Român din Lisabona şi ministru consilier pe lângă Ambasada României din Portugalia. Printre publicaţile sale se numără şi „Cutia de rezonanţă”, primul volum românesc de „eseuri despre jazz din perspectiva culturii contemporane”. Din 1992 este profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde susţine Cursul de Estetica Jazzului.

În noiembrie 2011, la Conferinţa Generală UNESCO, comunitatea internaţională a proclamat ca 30 aprilie ca "Zi Internaţională a Jazzului". România s-a alăturat evenimentului din 2013 cu un program complex, derulat la Cluj-Napoca, pe parcursul întregii zile de 30 aprilie. Printre artiştii care au omagiat jazzul la Cluj, anul trecut se numără Budapest Jazz Orchestra, Elena Mîndru Quintet, Mood Quartet, Jazzy Mood ş.a.

Mai puteţi citi:

Zalău can Jazz! Concert tribut Frank Sinatra

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: