Cum văd ruşii de rând conflictul din Ucraina: „Nu va fi război, sunt doar jocuri politice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Civili ucraineni sunt instruiţi de militari în condiţiile creşterii tensiunii la graniţe. FOTO: EPA EFE
Civili ucraineni sunt instruiţi de militari în condiţiile creşterii tensiunii la graniţe. FOTO: EPA EFE

Instituţiile de presă ruseşti au declanşat o campanie de dezinformare în care se promovează ideea că intervenţia Rusiei în Ucraina este legitimată de comportamentul agresiv al acesteia din urmă şi al NATO. „Adevărul” a încercat să afle cum văd acest conflict simplii cetăţeni ruşi.

„Adevărul” a publicat, săptămâna trecută, articolul „Şapte mituri despre conflictul Rusia-Ucraina promovate de propaganda rusă”, o analiză realizată de site-ul „Eu vs Disinfo”, proiectul-pilot al Grupului de lucru Est StratCom al Serviciului European de Acţiune Externă înfiinţat pentru a răspunde mai bine la campaniile de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează UE. Unul dintre miturile cel mai des promovate este acela conform căruia conflictul ar fi provocat de comportamentul agresiv al Ucrainei, care comite atrocităţi împotriva populaţiei de origine rusă din estul ţării, iar Rusia nu face altceva decât să-şi protejeze cetăţenii. De asemenea, sunt invocate acţiunile „agresive” ale NATO  care încearcă să „înconjoare” Rusia.

În articol se arată că: „După anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea în 2014 şi în timpul agresiunii militare aflate în curs de desfăşurare împotriva Ucrainei, Rusia a desfăşurat o campanie de dezinformare susţinută, coordonată şi controlată de stat, care vizează populaţia rusă, ţările vecine cu Rusia, Uniunea Europeană şi nu numai, având ca scop în special influenţarea publicului”.

Având în vedere că una dintre ţintele dezinformării mediei pro-Kremlin este chiar populaţia rusă, „Adevărul” a încercat să ia legătura cu cetăţeni ruşi obişnuiţi pentru a afla cum văd aceştia conflictul din Ucraina.

„Adevărul” a găsit mai mulţi cetăţeni ruşi pe grupul de Facebook - „View from my window”, un proiect născut în pandemia de COVID-19, în cadrul căruia oameni din toată lumea postează fotografii „de la ferestrele lor”, pentru a face mai uşoară perioada de carantinare. Oameni din New York, Tokyo, Roma, Moscova, Toronto, Bucureşti, Cluj-Napoca şi alte sute de oraşe din întreaga lume au postat fotografii de „la fereastră”. Am găsit şi am contactat mai multe persoane din Rusia care au postat fotografii pe acest grup. Dintre cele cinci persoane contactate, am reuşit să vorbim doar cu Sergey Komarov.

Sergey Komarov, un librar care locuieşte în Siberia, a vorbit cu „Adevărul” despre modul în care este perceput în Rusia conflictul din Ucraina. Komarov a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Novosibirsk. A lucrat o perioadă în calitate de profesor de studii sociale la Universitatea din Novosibirsk, iar din 2011, lucrează ca librar în Departamentul Bibliotecii Publice Ştiinţifice şi Tehnice de Stat a Filialei din Siberia a Academiei Ruse de Ştiinţe.

„Cred că e imposibil să fie război în Ucraina”

Adevărul: În primul rând, vă rog să-mi spuneţi ce părere aveţi, pe baza a ceea ce aţi citit în media şi a propriei analize, va fi război în Ucraina?

 

Sergey Komarov:  Cred că e imposibil să fie război în Ucraina. Atât Rusia, cât şi ţările occidentale, în frunte cu SUA, fac doar mari jocuri politice, dorind concesii în situaţii importante precum conducta „North Stream 2” (conducta de gaz care porneşte din Rusia şi ajunge în Germania, pe sub Marea Baltică, ce i-ar permite Germaniei o mai mare independenţă pe piaţa energiei din Europa, asigurându-i 55 de miliarde de metri cubi de gaz anual - n. red.) sau posibile alianţe viitoare - mai ales cu China. Este mult mai uşor să pui presiune pe parteneri dacă în zonă se creează tensiune mare. Şi nu trebuie să uităm de interesele economice ale jucătorilor din „umbră” - elite de afaceri/financiare - atât ruseşti, cât şi occidentale. Acestor jucători le va fi greu să facă afaceri după "Iarna nucleară". 


Este războiul din Ucraina cea mai mare problemă de pe agenda ruşilor obişnuiţi în aceste zile? S-au făcut sondaje pe această temă? Ce cred oamenii, ar trebui Rusia să înceapă un război în Ucraina? 



Desigur că este cea mai importantă problemă. Majoritatea ruşilor sunt extrem de patrioţi. Ei cred că Rusia are toate drepturile de a proteja ruşii din Republicile Populare Lugansk şi Doneţk şi - mai ales - de a opri NATO să înfiinţeze baze militare foarte aproape de graniţele Rusiei. Vladimir Soloviev şi alţi propagandişti vorbesc despre asta zi şi noapte, dar nu am văzut niciun sondaj despre război.

„Nu am auzit că este imposibil pentru ruşi să trăiască în Ucraina”


 

Credeţi că există un comportament agresiv persistent al Ucrainei şi al aliaţilor săi din Occident faţă de Rusia? Există dovezi că Ucraina comite atrocităţi împotriva populaţiei sale vorbitoare de rusă din estul ţării?
 

Este o întrebare complicată. Cred că nu există un comportament agresiv permanent al Ucrainei, dar, desigur, au existat multe acte de violenţă împotriva civililor în timpul ATO (Operaţiunea Antiteroristă – numele contraofensivei militare demarate de Ucraina împotriva forţelor pro-ruse în aprilie 2014 care a reuşit să micşoreze considerabil teritoriul aflat sub controlul forţelor pro-ruse în Donbas-nr)  în regiuni separate, dar nu am auzit că este imposibil pentru ruşi să trăiască în Ucraina şi mulţi politicieni ucraineni susţin în mod deschis Rusia fără a fi persecutaţi pentru asta. 


Credeţi că Rusia trebuie să intervină pentru că Ucraina şi Rusia sunt „o singură naţiune sau pentru că Ucraina este o „naţiune soră”? 


Cred că acest lucru ţine de trecut şi această asociere este foarte negativă atât pentru cultura rusă, cât şi pentru cea ucraineană.
 

„Rusia nu se află într-o criză economică atât de profundă pentru a face cu adevărat planuri de război”

Ce credeţi despre Crimeea? Preşedintele Vladimir Putin insistă că este teritoriu rusesc. Ucrainenii consideră că este teritoriul lor. Ce cred cetăţenii ruşi obişnuiţi despre situaţia Crimeei?

 

Pentru majoritatea covârşitoare a ruşilor, Crimeea este - şi a fost - din punct de vedere istoric - teritoriu al Rusiei, fără niciun dubiu. Trupele ruse au luptat pentru acesta încă din secolele XVI-XVII şi a fost o tragedie pentru majoritatea poporului sovietic când Nikita Sergheevici Hruşciov a dat teritoriul către Republica Sovietică Socialistă Ucraina. Şi eu cred, ca istoric, că un asemenea act a fost dictat de kompromat împotriva lui, cu privire la rolul său în represiunile lui Stalin.


Dacă vi s-ar oferi posibilitatea să vă mutaţi acolo, aţi face-o?



Cu siguranţă m-aş muta acolo, mai ales datorită climatului miraculos din Crimeea.

 

Care este percepţia dumneavoastră asupra evoluţiei economiei ruse în ultimii ani? PIB-ul pe cap de locuitor a avut o tendinţă de scădere. Credeţi că în spatele conflictului şi al negocierilor privind situaţia din Ucraina există şi motive economice? Cât de mult înseamnă Northstream pentru economia rusă acum?


 

Cunoştintele mele economice sunt prea slabe pentru a face analize, scuze. Pot spune doar că toate declaraţiile liderilor noştri despre marea creştere economică nu reprezintă nimic, dar unde spun liderii adevărul despre economie? Dar Rusia, fără nicio îndoială, nu se află într-o criză economică atât de profundă pentru a face cu adevărat planuri de război ca soluţie anticriză; Vorbind despre North Stream, este clar pentru toţi că este crucial pentru oligarhi şi nu reprezintă nimic pentru oamenii de rând.
 

Credeţi că NATO are o expansiune agresivă şi doreşte să încercuiască Rusia? Este scutul antirachetă Deveselu din România considerat o ameninţare pentru Rusia?



Bineînţeles că este, dar NATO nu vrea cu adevărat un război mare, toate sunt jocuri, aşa cum am spus înainte. Cât despre Deveselu, chiar nu ştiu nimic despre el şi chiar nu ştiam nimic despre existenţa lui înainte să-mi spuneţi că există. În ceea ce priveşte subiectele militare, sunt zero, un profan, fără a avea nici măcar înţelegerea de bază a unor astfel de teme, îmi pare rău.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Şapte mituri despre conflictul Rusia-Ucraina promovate de propaganda rusă

Dedesubturile campaniei de dezinformare din jurul crizei gazului rusesc din Republica Moldova. „Rusofoba Sandu trebuie să plătească”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite