Cum să scapi de închisoare într-un dosar de corupţie. Ghidul Mihaielei Cordoş, soţia de senator care vindea posturile de asistentă cu 1.500 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru şi Mihaiela Cordoş. FOTO: Arhivă personală
Alexandru şi Mihaiela Cordoş. FOTO: Arhivă personală

Soţia senatorului PSD de Cluj Alexandru Cordoş, Mihaiela, a fost condamnată cu suspendare pentru trafic de influenţă, deoarece a „vândut” timp de trei ani posturi de asistente, economişti, referenţi şi chiar de profesori suplinitori la diferite instituţii publice. Judecătorii au decis suspendarea executării pedepesei, având în vedere câteva aspecte ce ţin de atitudinea în faţa judecătorilor şi de starea de sănătate a inculpatei.

Banii se aduceau cu plasa la Mihaiela Cordoş, soţia senatorului Alexandru Cordoş, care activa ca referent la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă la serviciul Resurse Umane. În motivarea hotărârii prin care Curtea de Apel o condamna, săptămâna trecută, definitiv şi irevocabil, la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, apar toate cele 26 de fapte de care este acuzată. “Martorul M.A.O. a arătat că, în toamna anului 2013, numita H.C.C. i-a solicitat soţiei  sale suma de 1.000 euro pentru obţinerea unui post de economist în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. 

Astfel, la solicitarea soţiei sale, în cursul lunii octombrie 2013, s-a întâlnit cu H.C.C., căreia i-a înmânat o pungă unde se afla suma de 1.000 euro, şi împreună cu aceasta s-au deplasat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, unde i-a înmânat plasa cu bani inculpatei Cordoş Mihaiela. Conform susţinerilor martorului, inculpata C.M.L. i-a lăsat impresia că va interveni pe lângă alte persoane (...) Mai mult, H.C.C. a arătat că, ori de câte ori o persoană îi cerea sprijinul, purta discuţii în acest sens cu inculpata Codroş Miahiela, care îl comunica modul în care se va proceda şi suma de remisă de către persoana în interesul căruia urma să intervină, respectiv suma de 1.000 euro”. 

O asistentă - 1.500 de euro, un economist -1000 de euro

Mercurialul Mihaielei Cordoş era stabilit în euro: între 500  şi 2.000 de euro pentru un post de asistentă medicală încadrată pe perioadă nedeterminată, 1.500 de euro - pentru un post de moaşă, 1500 de euro - un post de kinetoterapeut, 1000 de euro - un post de laborantă; 1.000 de euro - un post de inginer la serviciul tehnic, 1.000 de euro pentru funcţia de economist - toate posturile erau la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. În 2010, Mihaiela Cordoş a primit 40.000 de lei pentru a rezolva, prin intermediul influenţei pe care soţul ei, senatorul PSD Alexandru Cordoş, o avea asupra şefului Inspectoratului Şcolar, Valentin Cuibus, cu care era coleg de partid, un post de profesor suplinitor de Educaţie Fizică. Banii au fost restituiţi, întrucât nu s-a rezolvat nimic. 

Motivarea instanţei

Curtea de Apel a aplicat, săptămâna trecută, o pedeapsă de 2 ani, 8 luni şi 10 zile de închisoare cu suspendare, plus 70 de zile de muncă în folosul comunităţii şi îi va fi confiscată suma de 8.000 de euro. “ Pedepsele astfel individualizate sub aspectul cuantumului şi al modalităţii de executare neprivative de libertate sunt îndestulătoare raportat şi la vârsta inculpatei şi la starea sa sanitară, pentru a o determina să conştientizeze consecinţele conduitei sale ilicite şi să adopte, pe viitor, o atitudine de respect, faţă de valorile sociale ocrotite de lege”, se arată în motivarea instanţei. 

Un alt argument al instanţei este: “Trecerea unei perioade de 2 ani de la momentul comiterii infracţiunilor şi până în prezent, justifică concluzia curţii că aceasta este de natură a diminua rezonanţa socială a activităţii ilicite derulate de către inculpată şi a pune sub semnul întrebării eficienţa constrângerii penale, cu referire la funcţia de exemplaritate a pedepsei, respectiv de izolare temporară a apelantei din societate, prin executarea efectivă a pedepselor stabilite de către instanţa de apel”. 

 

Ghid de obţinere a unei pedepse cu suspedare 

Judecătorii au subliniat mai multe aspecte privind conduita şi starea inculpatei care au avut ca efect aplicarea unei pedepse cu suspendare: 

1. Recunoaşterea faptei: “Conduita inculpatei C. în cursul procesului penal, s-a înscris în aceiaşi parametri de recunoaştere integrală şi regret a acţiunilor ilicit penale şi de asumare a întregii activităţi

Infracţionale”, se arată în motivare. 

2. Plata prejudiciului: ““Mai mult, în faţa Tribunalului Cluj inculpata a consemnat la CEC, la dispoziţia instanţei suma de 30.000 lei în privinţa căreia se dispusese confiscarea specială, iar în faţa curţii a mai achitat încă 30 000 lei, din suma de 14 800 euro, care făcuse obiectul măsurilor de siguranţă, astfel că în prezent instanţa de apel a mai menţinut confiscarea specială doar cu privire la suma de 8119,82 euro în sarcina acesteia.”

3. Starea de sănătate: “Trebuie consemnat faptul că inculpata nu posedă antecedente penale ceea ce reprezintă, de altfel o stare de normalitate, procesul a fost soluţionat în procedură simplificată, beneficiind de reducerea pedepselor cu 1/3, este în vârstă de 50 de ani, a fost încadrată în muncă, iar din punct de vedere sanitar prezintă afecţiunile de: „……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………”. (Afecţiunile au fost cenzurate din comunicarea făcută presei întrucât sunt date personale-nr), se arată în motivare. 

4. Situaţia materială şi familială: “Nu poate fi omis faptul că şi în referatul de evaluare depus la dosar la 18.02.2016 de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, consilierul de specialitate relevă

textual „dat fiind că inculpata nu mai desfăşoară activităţi profesionale de natura celor de care

s-a folosit la comiterea actualelor fapte, consider că nu mai există riscul ca aceasta să reitereze conduita infracţională.”, ba mai mult, „nivelul bun de pregătire profesională, situaţia materială stabilă şi susţinerea morală din partea familiei, alături de experienţa arestului preventiv sunt factori inhibitori pentru săvârşirea unor infracţiuni, pe viitor, de către inculpată, care prezintă astfel un risc mic de săvârşire a unor noi fapte penale.” , se mai arată în motivare. 

Citeşte şi

Soţie de senator clujean condamnată la 2 ani şi 8 luni de închisoare pentru că „vindea” posturi de asistente, infirmiere şi de profesori suplinitori

STENOGRAME Soţia senatorului Cordoş a fost arestată preventiv. Pentru un salariu de asistentă de 1.500 de lei, o clujeancă i-a dat mită 1.500 de euro

Mihaiela Cordoş, soţia senatorului Alexandru Cordoş, plasată în arest la domiciliu

Senatorul Cordoş i-a cerut fiicei sale să înapoieze mita, după ce a aflat de percheziţiile DNA

Senatorul Cordoş: „Am încredere că acuzaţiile DNA nu sunt adevărate. Am încredere în familia mea”

Ce avere are senatorul Alexandru Cordoş

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite