Cum ne scăpăm copiii de obezitate. Soluţii la îndemâna oricărui părinte: „Nu trebuie să ai o sumedenie de bani ca să faci sport“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Pintea şi fiica ei de 7 ani, pe malul Mării Negre, într-o pauză după ce au făcut sport  FOTO: arhivă personală Alexandra Pintea
Alexandra Pintea şi fiica ei de 7 ani, pe malul Mării Negre, într-o pauză după ce au făcut sport  FOTO: arhivă personală Alexandra Pintea

La 35 de ani, Alexandra Pintea poate fi instructor de fitness oriunde în Europa şi crede că sportul şi o alimentaţie sănătoasă sunt singurele care pot să ne scape copiii şi cei dragi de obezitate. E suficientă o plimbare prin oraşele unde locuim ca să vedem cu ochii noştri că statisticile legate de obezitate, şi la copii, şi la adulţi, dovedesc că suntem o ţară cu greutate. La propriu. Soluţii?

Câţi am chiulit de la ora de sport? Câţi nu chiulesc şi acum? Motivele, multe. Urmările, în timp. Despre efectele chiulului din şcoală ne-a vorbit instructoarea de fitness Alexandra Pintea din Cluj. Are 35 de ani, un corp de invidiat şi două minunăţii de 4 şi 7 ani care-i spun mamă, calitate în care conştientizează şi mai mult importanţa sportului şi a alimentaţiei. Alexandra este una dintre mamele care au reuşit să-şi ţină copiii departe de lumea ispititoare a sucurilor acidulate şi mâncărurilor fast-food.

La sala unde lucrează vin şi adolescenţi care vor să impresioneze printr-un fizic ireproşabil. Beneficiile sportului asupra copiilor, efectele fugii de la ore şi ale alimentaţiei se văd în ani: mulţi copii şi adulţi obezi, care suferă de diverse afecţiuni generate de surplusul de greutate.

„Toţi îi îndrumăm: învaţă, învaţă, dar nimeni nu se gândeşte că, pe lângă învăţat, copilul are nevoie şi de mişcare. Unii părinţi nu-şi dau copii să facă sport. Spun că nu au nevoie şi le iau scutiri de la medic. Îşi mai iau şi copiii scutiri şi abia în timp se văd efectele. Apar problemele de greutate şi dureri de spate. Am oameni care vin la sală cu probleme în zona lombară şi îmi zic că regretă că au fugit de la orele de sport“, spune instructoarea.
alexandra pintea cluj  foto facebook

La sală   FOTO Profesional Academy/Facebook Alexandra Pintea Personal Trainer

Exemplul de acasă

Soluţiile în lupta cu obezitatea încep de acasă, din familie, iar cel mai bun exemplu este părintele. „Să facă şi ei sport. Sunt cazuri în care unii părinţi erau contra sportului, dar copii făceau mişcare”, spune Alexandra. Insistă să arate că „nu trebuie să ai o sumedenie de bani ca să faci sport“ şi că mişcare se poate face şi în parc unde sunt aparate, se poate alerga, oamenii se pot da cu rolele, cu bicicleta. „E mai mult decât nimic“, subliniază instructoarea. Până şi banalele plimbări sunt un plus.

În opinia Alexandrei, corpul îşi urmează bioritmul lui şi ceea e bun pentru o persoană nu e benefic şi pentru alta.

„Trebuie să ne ascultăm corpul. Problema în zilele noastre e alimentaţia, nu doar lipsa mişcării. Iar la alimentaţie cel mai bun e echilibrul“, adaugă ea.
alexandra pintea fitness cluj foto facebook

Sport pe malul mării FOTO: arhivă personală

O oră de nutriţie la şcoală

Instructoarea consideră că pentru a-i stimula pe copii să facă sport ar fi bine ca ei să ştie cu ce îi ajută mişcarea, să li se explice că altfel gândesc dacă fac sport, că pot dormi mai bine, că ţin bolile la distanţă şi multe altele, nu doar că vor arată bine fizic.

„Toată lumea are acum probleme cu spatele“, zice Alexandra. Crede că dacă li se spun de mici ce e bine şi ce nu să mănânce îi va transforma în adulţi sănătoşi. „La unele grădiniţe sunt în meniuri supe de linte sau de năut, foarte hrănitoare. Ar fi bine dacă s-ar introduce, la şcoală, o oră de nutriţie pe săptămână“, e de părere Alexandra Pintea.

O altă soluţie cu care vine e altfel de întreceri sportive la şcoală.

„Depinde mult şi de profesor. Trebuie stimulaţi şi în funcţie de vârstă. La clasele mici, mă gândesc că se merge mult pe joc, să-i atragi prin joc, iar la cei mari, la fel. Profesorul trebuie să aibă metodele lui prin care să-i atragă pe copii. Ar fi bine să se discute şi cu elevii ce vor“, crede instructoarea.

Ideea unor concursuri de flotări sau genoflexiuni între clase, la acelaşi liceu i-ar atrage probabil mai mult decât clasicele competiţii de baschet, handbal ori fotbal. Pentru domnişoare crede că aerobicul, gimnastica sau baletul ar fi câteva sugestii. „Un pic schimbat. Ceva provocator. Am întâlnit tineri care merg la sală, dar chiulesc de la orele de sport. De ce? E o modă“, adaugă ea.

alexandra pintea fitness cluj foto facebook
alexandra pintea fitness cluj foto facebook

Relaxare şi mişcare în vacanţă  FOTO: arhivă personală

Amintirea de la Cojocna

Imaginea a două mame rotunjoare bine care dădeau cola copiilor lor i-a rămas în minte Alexandrei. „Totul pleacă de la părinţii. Copilul e singurul care-şi ascultă corpul. Când îi foame mănâncă, când nu, nu“, zice ea.
Practică sportul de întreţinere de la 16 ani, după ce a făcut gimnastică, schi şi atletism, şi vrea să motiveze lumea să facă mişcare pentru sănătate. Refuză scuze ca „nu am timp“ şi consumul de produse care promit minuni peste noapte: „Promovez sportul pentru sănătate, sportul pe care poate să-l facă orice om normal“.

Iar lucrurile despre care vorbeşte s-au şi realizat. Ea e exemplu viu.

„Copiii mei nu au mâncat niciodată până la vârsta asta fast-food. Nu i-am dus niciodată. Nu le interzic să mănânce. Le-am explicat de ce nu-s bune. Încerc în linii mari să le zic de ce e rău un produs şi de ce este altul e bun la alt produs. Mă bucur că am reuşit să-i învăţ acum despre mâncarea sănătoasă. De vreo cinci ori am mâncat la un fast food şi de fiecare dată am simţit o senzaţie de greaţă“, povesteşte Alexandra.
alexandra pintea cluj  foto facebook

Alexandra pintea  FOTO Facebook Alexandra Pintea

Pasiune până-n măduva oaselor

Alexandra Pintea este un fan al ciocolatei şi îngheţatei şi are în spate experienţa a două naşteri care au convins-o că dacă îţi doreşti ceva cu adevărat poţi. „Faptul că ai un copil nu este o scuză să nu faci sport. Am simţit asta pe propria piele“, zice ea. 

Cochetează cu ideea unei săli de sport unde şi mama şi copilul să facă împreună mişcare. Astfel, zice ea, se câştigă timp, copilul e supravegheat şi se petrece timp de calitate împreună.

Secretul stă în organizarea timpului, e convinsă Alexandra, oricât de greu poate fi uneori pusă în practică ideea. Lucrează la o sală de fitness din Cluj, ţine demonstraţii pentru grupuri organizate – cum a fost cel de săptămânile trecute din campusul Arcca din zona Vitan, Bucureşti -, şi alături de antrenorul Virgil Rus din Bistriţa ţin cursuri de formare pentru cei care vor să fie instructori sportivi acreditaţi internaţional.

Pentru ea, sportul e mai mult decât o slujbă. Într-o zi, fetiţa ei de 7 ani, cu care face sport împreună, i-a zis: „Aşa-i, mama, că tu nu ai vrea să faci niciodată altceva, că ţie îţi place foarte mult sportul?“. 

Mai puteţi citi:

Greşelile de care să ne ferim când facem mişcare. Exemplul dat de o tânără care fugea de sport, iar acum e antrenor personal în Cluj

La 15 ani, Emilia Cotul descoperea că sportul nu înseamnă doar vaiete şi durere. La 18 ani avea era instructor de fitness cu acte în regulă, iar acum este antrenor personal la Cluj, unde ţine şi lecţii de tae bo, fitness şi aerobic. Acum, la 26 de ani, mărturiseşte că din copila ce ura sportul a devenit omul pe care nu-l scoţi cu una cu două din sala de fitness. ”În primul rând, făcând sport faci un lucru pentru tine”, spunea ea.
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite