Cum să-ţi alegi liceul. Psiholog: „Este esenţial şi pentru formarea competenţelor de viaţă ale acestuia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine dintr-un laborator al Transylvania College, o şcoală privată din Cluj  FOTO Transylvania College
Imagine dintr-un laborator al Transylvania College, o şcoală privată din Cluj  FOTO Transylvania College

„Liceu înseamnă şi oameni, şi profesori, înseamnă şi viaţă, nu e numai şcoală“, spune Rareş Chioreanu. La fel văd lucrurile şi alţi camarazi de-ai lui, veniţi zilele trecute la Târgul Liceelor din Cluj, să le arate colegilor mai mici, de gimnaziu, ce specializări pot să-şi aleagă, dar şi să le povestească despre cum e la liceu. Psihologii îi sfătuiesc pe elevi să aleagă un liceu care să-i ajute şi să se dezvolte ca oameni.

Licenii din Cluj au organizat zilele trecute un târg de oferte educaţionale pentru colegii lor de gimnaziu ca să-i ajute să se decidă ce specializare să aleagă la liceu şi ce activităţi de dezvoltare personală ma pot face. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Elevului Clujean şi a fost făcut împreună cu cei de la Centrul de Resurse pentru Adolescenţi mai multe evenimente dedicate şcolarilor la Zilele Elevului Clujean.

„Astfel de târguri sunt binevenite şi extrem de utile pentru orientarea elevilor spre licee care să le faciliteze parcursul spre carierele la care aspiră. Elevii interacţionează cu oferta liceelor, află mai multe lucruri despre fiecare profil, despre proiecte extraşcolare etc. Practic, intră în contact atât cu oferta propriu-zisă, cât şi cu ceea ce înseamnă climatul şi cultura şcolii“, consideră psihologul Daniela Dumulescu, cu specializări în Psihologia Educaţiei, a dezvoltării carierei.

Ce face deosebit acest târg, ajuns la ediţie a patra, de restul e că liceenii îşi ghidează colegii mai mici. Scopul târgului, ne spune Rareş Chioreanu, a fost ca elevii de a VIII-a să afle de la colegii mai mari cum e atmosfera în liceul unde vor să-şi continue studiile, cum sunt profesorii şi de ce ar merita să aleagă respectiva şcoală. Liceu înseamnă mult mai mult decât ofertă educaţională şi alegerea unui profil. „Liceul înseamnă şi oameni, şi profesori, înseamnă şi viaţă, nu e numai şcoală şi profesori“, adaugă Rareş.

Un viitor mai bun, în străinătate

Dacă se ştie la care specializări profil excelează fiecare liceu din Cluj - „Nicolae Bălcescu“ la ştiinţe, „Mihai Eminescu“ şi „George Coşbuc“ la limbi străine, „George Bariţiu“ la italiană, „Gheorghe Şincai“ la engleză, „Lucian Blaga“ şi „Avram Iancu“ la real, „Tiberiu Popoviciu“ la informatică – ce nu se cunoaşte e cum e la acest specializări, care e atmosfera, cum sunt profesorii, acele lucruri care nu se află de pe site-uri sau forumuri.

targul liceelor cluj foto florina pop

„Dacă au auzit de Bălcescu că e cel mai bun la ştiinţe, ei vor să vadă cum e la Bălcescu la ştiinţe. Şi pe lângă ştiinţe să ştie ce mai pot face, dacă sunt cluburi care-l pot ajuta pe elev să se dezvolte pe latura asta de ştiinţe sau mai bine merge la un alt liceu. Nu ştiu, dau un exemplu“, explică Rareş (foto în dreapta).

Liceele au avut standuri personalizate la Bastionul Croitorilor. Unul dintre acestea a fost cel de la Liceul „Mihai Eminescu“, unde patru domnişoare le-au răspuns curioşilor la întrebări. „Au întrebat de oferta educaţională, media de admitere, dacă se dă examen de admitere sau nu şi în ce perioadă, câte ore se fac din limba respectivă. Au mai întrebat dacă este wi-fi în şcoală, dacă e muzică în pauze“, detaliază Gabriela Grecu. Alături de ea a fost sora ei geamănă, Alexandra, totodată şi colegă de bancă şi viitoare colegă de facultate. Gemenele se gândesc să înveţe în Portugalia, la facultate. „Nu prea contează distanţa. Mă gândesc că în partea vestică găsesc mult mai multe oportunităţi pentru viitorul meu decât în partea estică,  în care ne situăm. Găsesc un viitor mai bun“, adaugă Gabriela. Sora o ţine în cuvânt.

La târg, cu ele, au venit alte două colege de şcoală – Andreea Felecan şi Andrada Lung (foto mai jos, pe margini; în centru sunt gemenele) – care le-au putut poveşti curioşilor despre cum de la „Mihai Eminescu“ se poate pleca în proiecte Erasmus în alte ţări. Andreea şi Andrada au fost în Franţa şi Italia şi li s-a părut uimitoare experienţa, activităţile pe care le-au făcut şi locurile pe care le-au văzut pe viu.

targul liceelor cluj foto florina pop

Ce se ignoră la alegerea liceului

Un aspect important în alegerea şcolii, adesea ignorat, e atmosfera din şcoală, subliniază psihologul Daniela Dumulescu. Acest climat, continuă aceasta, se exprimă în felul în care interacţionează elevii, profesorii cu elevii, şcoala cu părinţii etc.

„Liceul este mediul care modelează dezvoltarea adolescentului prin socializarea cu colegii, prin practicile educaţionale, prin raportarea şcolii la nevoile copilului. Perioada aceasta este esenţială nu doar pentru formarea lui academică, ci, mai ales, pentru formarea competenţelor de viaţă ale acestuia. O alegere care ia în calcul toate aceste dimensiuni, se va putea vedea ulterior în starea de bine a elevului în şcoală, în maniera în care se adaptează la noul mediu şcolar, în motivaţia şcolară şi, nu în ultimul rând, în rezultate“, consideră psihologul.

Vă mai recomandăm:

Cât de sănătos este viitorul României. Consultant UNICEF: „Avem nevoie de tineri care să facă faţă noii realităţi“

Lumea dinamică şi imprevizibilă în care trăim îi face pe specialişti să se întrebe cât de pregătiţi sunt tinerii să înfrunte viaţa, dacă au dobândit abilităţile de care au nevoie ca să facă faţă greutăţilor, dar şi cât de sănătoşi mental ne sunt urmaşii. Psihologul Daniela Dumulescu, consultant UNICEF România, ne explică ce trebuie să facă familia şi autorităţile pentru a oferi copiilor şansa unei dezvoltări adecvate lumii în care trăiesc.

Cum să-ţi alegi facultatea. „Tinerii ar trebui încurajaţi să ia decizii care li se potrivesc fără a fi judecaţi ca fiind mai puţin inteligenţi dacă nu fac o facultate“

Alegerea facultăţii e bine să aparţină viitorului student şi să fie una în cunoştinţă de cauză, nu familiei acestuia sau prietenilor, spun psihologii. Iar tinerii ar trebui să ştie ce presupune în realitate viitoarea lor slujbă, nu cum arată ea din filme.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite