Cum s-a înroşit din nou harta politică a României: „Electoratul PSD nu este influenţat de evenimente precum tragedia de la Colectiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD a câştigat alegerile parlamentare
PSD a câştigat alegerile parlamentare

Victoria zdrobitoare a PSD poate fi explicată de profilul psiho-cultural al românilor care este dominat de valori legate de supravieţuire şi tradiţie. Atâta timp cât alegătorii au probleme în a asigura ceea ce pun pe masă, cu ce se îmbracă sau cum pot să-şi ţină copiii la şcoală, opţiunile lor electorale se îndreaptă spre PSD. Elemente esenţiale sunt şi absenteismul, bazinul electoral fidel PSD şi conducerea catastrofală a PNL.

“Eu aceste rezultate le leg, din punct de vedere psihologic, de profilul psiho-cultural al românilor, care se află în etapa în care dominante sunt valorile de supravieţuire şi cele tradiţionale. Astfel, politicienii care au avut un discurs care includea elemente tradiţionale şi se adresa nevoilor de supravieţuire au convins majoritatea electoratului. PSD a avut, nu ştiu dacă a făcut-o intenţionat sau nu, chiar un discurs focalizat pe fondul tradiţional şi pe nevoia de supravieţuire”, a susţinut psihologul Daniel David, prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai.

Autorul “Psihologiei poporului român” precizează că plasarea românilor pe axa valorilor tradiţionale/de supravieţuire a fost realizată de cercetătorii Ronald Inglehart şi Christian Welzel. “Aceştia au alcătuit profilul psiho-cultural unui număr mare de ţări prin prisma a două axe: pe prima sunt valorile tradiţionale (de exemplu religia, familia, mândria naţională, ascultarea) respectiv cele seculare (de exemplu, raţiune, umanism, toleranţă); pe cea de-a doua axă sunt valorile de supravieţuire (de exemplu, siguranţa fizică şi economică, asigurarea alimentelor, a îmbrăcămintei şi a nevoilor de bază) respectiv valori de autoexprimare (de exemplu, valori emancipative legate de egalitatea de şanse, libertate, autonomie etc.)”, arată David. În acest context, psihologul susţine că greşeala PNL a fost faptul că a avut un discurs “rupt de nevoile şi starea în care se află acum românii. PNL a avut un discurs, pe model european, care s-a adresat valorilor de autoafirmare şi nu celor de supravieţuire. Este un discurs bun ca ideal, dar prea îndepărtat de realităţile româneşti”.

“Cât timp oamenii au probleme în a asigura ce pun pe masă, cu ce se îmbracă sau cum îşi susţin copiii la şcoală, valorile de supravieţuire vor domina şi preferinţele electorale”

Daniel David, autorul “Psihologiei poporului român”

Schimbarea vine cu următoarea generaţie

David a precizat că discursul acesta foarte european, bazat pe valori de auto-exprimare în dauna celor de supravieţuire a fost sancţionat chiar şi în Europa. Prorectorul UBB susţine că există români care au ieşit din zona de tradiţionalism şi a valorilor de supravieţuire, dar nu sunt majoritari încă: “USR şi PNL au adunat, împreună, circa 30% din voturi. Cred că preferinţele electorale ale românilor se vor schimba odată cu schimbarea profilului psiho-cultural, care se va produce, cel mai probabil, peste o generaţie, atunci sper că vor fi satisfăcute nevoile de supravieţuire, iar după acea vom ajunge să avem nevoi ce ţin de autoexprimare, de democratie, de respect, control asupra instituţiilor, nevoi ce ţin de autonomia indivizilor. Cât timp oamenii au probleme în a asigura ce pun pe masă, cu ce se îmbracă sau cum îşi susţin copiii la şcoală, valorile de supravieţuire vor domina şi preferinţele electorale”, precizează psihologul.

În ceea ce priveşte absenteismul la vot, David susţine că este un fenoment existent şi la alte alegeri şi chiar şi la nivel european. În concluzie, psihologul crede că “dacă PSD ar fi un partid înţelept care ar dori modernizarea ţării ar trebui să aibă grijă să populeze poziţiile de conducere şi cu indivizi care pot împinge ţara spre valori de autoexprimare. E bine să fie satisfacute valorile de supravieţuire, dar e bine să tindem spre cele de autoexprimare. Dacă PSD se focalizează pe valorile de supravieţuire, poporul va fi linştit, dar condamnăm ţara la o lipsă de dezvoltare şi de perspectivă”. Pe harta cercetătorilor Ronald Inglehart şi Christian Welzel, în ţările cu cel mai bun nivel de trai din lume, Norvegia, Danemarca, Suedia, Anglia, SUA, Australia, Canada, oamenii au un profil psiho-cultural dominat de valori ce ţin de autoexprimare şi de valori seculare.  

“Liberalii au uitat că atunci când vin cu propuneri de lideri la nivel naţional, alegătorii totuşi pun ştampila pe candidaţi locali. Oamenii nu au văzut, de exemplu, la Cluj, că un vot pentru Marius Nicoară (candidatul aflat pe primul local în lista PNL pentru Senat-nr) înseamnă un vot pentru Dacian Cioloş”, 

George Jiglău, analist politic

“PSD pierde atunci când prezenţa la vot e mare”

George Jiglău, cercetător la Centrul pentru Studiul Democraţiei din cadrul UBB Cluj şi lector universitar la Departamentul de Ştiinţe Politice din cadrul universităţii, susţine că în condiţiile prezenţei la vot înregistrate, rezultatul alegerilor nu a fost o foarte mare surprinză: “Nu m-a surprins rezultatul aşa de mult, având în vedere prezenţa la vot de circa 40 %. Rezultatul bun obţinut de PSD era previzibil în contextul unei astfel de prezenţe la vot, pentru că era clar că PSD poate să scadă doar dacă prezenţa la vot creşte. PSD s-a bazat pe electoratul tradiţional, un electorat stabil care nu este influenţat de evenimente precum tragedia de la Colectiv sau anchetele de presă. La alegerile prezidenţiale din 2014, în primul tur candidatul PSD, Victor Ponta, a obţinut cam acelaşi scor, în jur de 41% din voturi. Ceea ce s-a modificat la turul al II-lea şi a asigurat victoria lui Klaus Iohannis a fost prezenţa la vot. PSD pierde numai atunci când prezenţa la vot este mare”.
 

Jiglău crede că principala greşeală a PNL a fost organizarea precară: “Se vede asta din dinamica campaniei, de la început s-au agăţat de figura lui Cioloş şi au crezut că le merge: au uitat că atunci când vin cu propuneri de lideri la nivel naţional, alegătorii totuşi pun ştampila pe candidaţi locali. Oamenii nu au văzut, de exemplu, la Cluj că un vot pentru Marius Nicoară (candidatul aflat pe primul local în lista PNL pentru Senat-nr) înseamnă un vot pentru Dacian Cioloş, oamenii nu văd aşa. Lumea nu e dispusă să-l voteze pe Nicoară pentru Cioloş. În condiţiile în care candidaţii locali nu conving, oamenii nu vor vota nici pentru liderul naţional propus”. În plus, cercetătorul crede că la nivel de mesaj PNL a fost „foarte subţire”.
 

Analistul politic este de părere că este foarte probabil ca Liviu Dragnea să fie următorul premier al României: „Iohannis ar fi avut pârghii să nu-l pună, dar în condiţiile acestui rezultat nu prea are ce să facă. Tot ce poate face este să motiveze că nu pune un candidat cu probleme penale, dar atunci se poate ajunge la suspendarea preşedintelui, care ar trece destul de uşor în Parlament, iar apoi la referendum. Cred că lui Iohannis, în postura de candidat pentru un nou mandat în 2019, îi convine o guvernare PSD, care în trei ani se va eroda. Dacă Ponta rămânea la guvernare, PSD pierdea sigur alegerile. Acum un an erau la 20%”.

INFOGRAFIE Prezenta la vot - comparatie



“Tinerii vor schimbarea, dar s-o facă altcineva în locul lor”

Sociologul Ioan Hosu, profesor la Catedra de Comunicare şi Relaţii Publice - Facultatea de Ştiinte Politice, Administrative şi ale Comunicării, din cadrul UBB Cluj,  crede că “victoria PSD s-a datorat şi electoratului social-democrat, care este uşor de mobilizat şi merge să-şi facă datoria de a vota, chiar dacă nu crede că vor fi respectate promisiunile făcute. În plus discursul de genul <<afară cu străinii din ţară>> a convenit unor nostalgici. PSD se poate baza pe acest gen de electorat încă 2-3 cicluri electorale. Întrebarea este cu ce înlocuiesc acest bazin electoral, având în vedere că tinerii se îndreaptă către formaţiuni anti-sistem de genul USR”. Pe de altă parte, sociologulcrede că deocamdată tinerii, cu excepţia marilor oraşe, nu s-au dus la vot: “ei vor schimbarea, dar s-o facă altcineva în locul lor”.

“Victoria PSD s-a datorat şi electoratului social-democrat, care este uşor de mobilizat şi merge să-şi facă datoria de a vota, chiar dacă nu crede că vor fi respectate promisiunile făcute”

Ioan Hosu, sociolog 

Hosu crede că victoria PSD este datorată unui complex de factori, unul dintre cei mai importanţi fiind strategia adoptată: ”PSD a ieşit fără mare luptă de pe scena guvernării în urmă cu un an promovând ideea de tehnocraţie, iar după câteva luni, au început să atace constat Guvernul Cioloş, deşi mulţi dintre membri ai executivului erau apropiaţi ai PSD. Social-democraţii ştiau că lumea va uita repede de Guvernul Ponta, de slaba performanţă a acestuia, de corupţia din PSD. Au venit cu ideea că ţara poate fi condusă de specialişti, iar apoi guvernul tehnocrat a devenit cal de bătaie în campania electorală şi în precampanie.

Au fost din primăvară moţiuni de cenzură care n-au trecut, deşi se putea forma o majoritate”. Apoi, PSD a adoptat o campanie tăcută “nu au aruncat un nume pentru viitorul premier, au spus că discută doar despre programul de guvernare, au evitat dezbaterile în care puteau fi sesizate vulenrabilităţile candidaţilor. Ei au înţeles că atunci când au jucat emoţional au pierdut, şi 2004, şi în 2015”, arată sociologul. 
 

De cealaltă parte, PNL a început să-şi asume guvernarea tehnocrată de parcă ar fi fost vorba despre un guvern liberal. “Conducerea bicefală a PNL s-a dovedit catastrofală şi a început să facă greşeli strategice şi tactice din urmă cu mai bine de un an şi au continuat până în ultimul moment al campaniei”, crede Hosu. 

Mai puteţi citi:

Urzeala tronului: planul PSD ca să-l pună pe Liviu Dragnea premier

 

Cum arată România promisă de PSD

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite