Cum a reuşit un orăşel din România să devină campion la atragerea fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castrul roman de la Turda va beneficia de inviestiţii din fonduri europene
Castrul roman de la Turda va beneficia de inviestiţii din fonduri europene

Municipiul Turda este campion în accesarea fondurilor europene la nivel naţional, în categoria oraşelor din care face parte, având nu mai puţin de 12 contracte mari de finanţare semnate, proiecte care se află deja în implementare.

De asemenea, mai are 4 proiecte admise la finanţare şi 3 proiecte aflate în faza de evaluare. Valoarea totală a celor 19 proiecte este de 453.030.665, 81 lei, adică aproape 100 de milioane de euro.

Cele mai importante proiecte europene câştigate de Primăria Turda sunt cele obţinute pe baza Planului de Mobilitate Urbană, care prevăd asfaltarea şi modernizarea străzilor principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de staţii moderne, e-ticketing, monitorizare video), achiziţia a 20 de autobuze electrice şi implementarea sistemului de Bike Sharing. Deja acest proiect este în implementare, au fost demarate lucrări de modernizare şi au fost livrate 18 autobuze electrice din cele 20, urmând ca în luna decembrie să fie inaugurată noua companie de transport public a municipiului Turda, subordonată Consiliului Local. Turda va trece astfel la un sistem de transport modern, la standarde europene.

O importanţă majoră o au şi proiectele prin intermediul cărora se vor moderniza două obiective turistice importante ale oraşului: Castrul Roman şi Parcul unde se află mormântul lui Mihai Viteazul. Ambele obiective vor fi complet modernizate cu bani europeni, acestea urmând să devină alte două branduri importante ale oraşului, alături de Salina Turda. Tot prin finanţare europeană, centrul istoric al municipiului Turda va fi complet modernizat, se va construi o autobază unde va funcţiona noua companie de transport public şi se va construi o parcare de tip Park & Ride la marginea oraşului.

Municipalitatea a obţinut fonduri europene şi pentru decontaminarea zonei poluate – depozit deşeuri periculoase UTC, numită Poşta Rât, urmând ca acea zonă de 10ha să fie transformată într-un parc public de mari dimensiuni.

Celelalte proiecte finanţate de Uniunea Europeană ale municipiului Turda mai prevăd modernizarea infrastructurii, modernizarea Teatrului Aureliu Manea, modernizarea unei clădiri vechi din centrul oraşului, modernizarea creşelor şi a grădiniţelor, proiecte sociale precum şi cel cu şcoala mobilă ş.a.

În contextul tuturor finanţărilor obţinute, reprezentanţii municipiului Turda prevăd o creştere semnificativă a numărului de turişti şi o dezvoltare masivă a oraşului în perioada următoare. Turda este vizitată anual de peste 700.000 de turişti din întreaga lume, fiind cunoscută la nivel mondial datorită Salinei. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite