Cum au reacţionat Ceauşeştii când li s-a propus ca TVR să emită color. „Tâmpiţii ar trebui să se mulţumească cu ce au“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Ceauşescu au fost adevăraţii stăpâni ai României. FOTO Fototeca  IICCR Fotografia #F039
Soţii Ceauşescu au fost adevăraţii stăpâni ai României. FOTO Fototeca  IICCR Fotografia #F039

Nicolae şi Elena Ceauşescu au condus cu mână de fier România timp de aproape trei decenii, ducând-o pe marginea prăpastiei. În special în ultimii ani, populaţia a fost supusă unor privaţiuni similare cu cele din Coreea de Nord de azi.

Viaţa în Republica Socialistă România a fost cu adevărat dificilă pentru românii de rând, obligaţi să stea iarna în frig, fără încălzire şi lumină şi fără a le fi asigurate nici măcar alimentele de bază. Excepţie au făcut membrii importanţi ai Partidului Comunist Român, securiştii, şefii Miliţiei şi cei ai Armatei, care aveau acces fără probleme la alimente şi chiar la anumite produse aduse din import. 

Fost şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu, Ioan Mihai Pacepa a povestit în cartea sa „Orizonturi roşii” cum erau priviţi românii de rând de către cei doi dictatori. Printre altele, Pacepa a relatat modul în care ar fi reacţionat Elena Ceauşescu atunci când i s-a propus să permită Televiziunii Române să emită color. Asta în condiţiile în care alături de Albania, România era singura ţară europeană care nu dăduse undă verde televiziunii color. În acelaşi timp, România era singura ţară în care televiziunea publică emitea doar două ore pe zi, iar despre televiziuni private nici nu putea fi vorba.

O discuţie între Nicolae Ceauşescu şi Ion Avram, fost ministru al Industriei Grele în perioada comunistă, a ajuns la urechile Elenei Ceauşescu. Soţia dictatorului a reacţionat vehement atunci când a aflat că televiziunea are planuri pentru a trece la emisia programelor color. 

„Dar la ce să ne mai gândim acum, Avrame, la televiziune color? a întrebat Elena. Nu le e de ajuns că le-am dat câte un televizor în fiecare casă? Oricum, tâmpiţii ar trebui să se mulţumească cu ceea ce au. De ce să le băgăm în cap ideea cu televiziunea color, Avrame? Ce, ai înnebunit?”, s-ar fi exprimat Elena Ceauşescu, în momentul în care soţul ei şi Avram discutau despre viitorul sistem de televiziune care trebuia implementat. 

   

Elena Ceauşescu îşi detesta propriul popor

Descrişi de unii drept „patrioţi” cei doi Ceauşeşti şi-au dorit să intre în istorie printr-o serie de proiecte faraonice, multe dintre ele fără niciun rost. Aşa a fost cazul Casei Poporului sau al Canalului Dunăre Marea Neagra, obiective construite cu multe eforturi şi utilizând inutile reursele şi aşa limitate ale ţării. În schimb, Nicolae şi Elena Ceauşescu nu au fost niciun moment interesaţi de soarta poporului şi de nivelul de trai, cel mai scăzut din Europa.

În plus, Elena Ceauşescu îşi dispreţuia propriul popor şi îi ura fără niciun motiv pe oameni. Se amuza văzându-i cum stau la cozi, fără să-i pese faptul că mâncarea şi produsele strict necesare au ajuns să fie de negăsit şi că lumea trăia în frig şi în întuneric. „Oare ce au mai găsit şobolanii ăştia, la ce coadă stau?”, ar fi spus Elena Ceauşescu, atunci când a zărit din maşină o coadă de zeci de metri, iar cu altă ocazie ar fi spus despre ei că „sunt doar nişte viermi”.

 Acelaşi Pacepa a făcut o serie de dezvăluiri despre viaţa cuplului aflat la conducerea României, după ce a fugit în Statele Unite ale Americii. Articolele sale  au ajuns printre notele informative desecretizate, din arhivele Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA). Printre altele, fostul şef al spionajului românesc a dezvăluit că Elena Ceauşescu a făcut tot ceea ce ţinea de ea pentru a le impune famiilor din România să aibă cel puţin patru copii. Asta deşi viaţa era extrem de grea, iar alimentele erau raţionalizate şi erau distribuite tot mai puţine şi tot mai rar la populaţie. După Decretul 770/1966, femeile care îşi provocau avort şi medicii dispuşi să le ajute făceau închisoare. Deşi îşi detesta propriul popor, Elena Ceauşescu îşi dorea să stăpânească peste cât mai mulţi supuşi. 

„Când ne-am întors de la o recepţie şi o cină oferită de primarul oraşului New Orleans, în timpul vizitei din 1978 din Statele Unite, Elena era într-o stare bună de spirit. Comandând  şampania ei favorită, Cordon Rouge, a spus: <<Am avut o conversaţie interesantă cu primăriţa (n.r. soţia primarului). Ştii, Nicule? Sunt oameni serioşi. Nu vor avorturi. Primăriţa a spus că este o mişcare anti-avorturi în toată Louisiana şi că Biserica Catolică joacă un rol important în ea>>. Golindu-şi paharul dintr-o înghiţitură, a continuat: <<Biserică sau nu, ţi-am spus de multe ori, Nicule, că ar trebui să semnezi un decret prezidenţial prin care să interzici avorturile în România şi să obligi fiecare familie să aibă cel puţin patru copii>>. Elena a cerut un alt pahar cu şampanie, pe care l-a golit înainte de a continua: <<Toată lumea este de acord că tu eşti cel mai mare om de stat şi economist contemporan. Chiar şi primarul, care s-a întâlnit cu tine pentru prima dată în seara aceasta, a spus că eşti un vizionar, o personalitate care va dăinui peste secole. Un om ca tine, Nicule, se naşte o dată la 500 de ani>>. Elena a luat un alt pahar de şampanie: <<Cum te simţi, să fii aşa măreţ, aşa de important, şi totuşi să fii capul unei aşa mici ţări? Numai Albania este mai mică decât ţara noastră. Dacă dăm un astfel de decret, în mai puţin de zece ani, România va creşte la aproape 40 de milioane de oameni. Va fi cu totul diferit atunci>>, a concluzionat ea. <<Femeie, fii serioasă, mai taci>>, a răspuns Ceauşescu, râzând, dar simţindu-se flatat”, relata Ion Mihai Pacepa, potrivit documentelor păstrate de CIA, din 17 decembrie 1985.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite