Cum a reacţionat Ceauşescu atunci când a fost bombardat de diaspora din New York cu roşii şi ouă. „Sunt preşedintele unei ţări străine. N-ar trebui permis aşa ceva!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Ceauşescu nu a rămas niciodată pasiv în faţa criticilor primite din partea diaspora. Atunci când a avut ocazia, dictatorul a încercat să-i reducă la tăcere pe românii care-l contestau.

Mult mai puţin numeroasă în anii comunismului, diaspora din Statele Unite, Canada şi Europa de Vest i-a fost în permanenţă ostilă lui Nicolae Ceauşescu. Cum mulţi dintre românii care trăiau în acei ani în străinătate fuseseră alungaţi de autorităţile comuniste sau plecaseră din ţară din cauza persecuţiilor politice, motivul este evident. 

Românii „evadaţi” din lagărul comunist i-au reproşat în permanenţă lui Ceauşescu, dar şi Partidului Comunist Român, în general, dictatura instaurată, condiţiile de trai înfiorătoare din ţară şi politica de reducere la tăcere şi chiar de exterminare a celor care aveau opinii politice diferite.

Asemenea oricărui dictator, Nicolae Ceauşescu nu putut trece peste acest aşa zis afront şi a încercat să-şi lovească de la distanţă opozanţi. Şi nu a ezitat pentru asta să trimită agenţi şi chiar asasini plătiţi pentru a-i elimina contestatarii.

Criză de nervi de faţă cu primarul din New York

Un astfel de moment delicat pentru Nicolae Ceauşescu s-a consumat în timpul vizitei sale din Statele Unite ale Americii, în 1978. Dictatorul s-a cazat pe 16 aprilie la hotelul Waldorf Astoria din New York, dar a avut surpriza de a da nas în nas cu peste 1.000 de contestari, români din diaspora, care l-au huiduit şi au aruncat cu roşii şi cu ouă în maşina blindată în care se afla. 

Ca să evite o nouă confruntare cu mulţimea ostilă, Ceauşescu s-a întors hotel abia după miezul nopţii, însă n-a scăpat nici de această dată. Câţiva oameni l-au aşteptat şi la această oră târzie aruncând cu diverse legume şi ouă spre maşina dictatorului. Furios, Ceauşescu s-a răstit la gărzile sale de protecţie, iar apoi, a doua zi, l-a luat la rost pe primarul ales al New York-ului, Edward Koch. Discuţiile dintre cei doi au fost aprinse, cu un Nicolae Ceauşescu bădăran, lipsit de maniere şi de înţelegerea celor mai elementare norme ale democraţiei.

La discuţiile dintre cei doi a asistat inclusiv Ion Mihai Pacepa, fost adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (DIE) a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu. Pacepa a dat detalii interesante despre această întrevedere în cartea sa „Orizonturi Roşii”. 

„N-am ce discuta cu jidanu` ăla împuţit”, ar fi spus Ceauşescu, potrivit lui Pacepa, atunci când a fost înştiinţat că primarul metropolei doreşte o întrevedere. Atunci când Koch a venit personal la hotel, pentru a-şi saluta oaspetele, dictatorul a fost pus în faţa faptului împlinit şi a fost nevoit să accepte întâlnirea. „Dă-i drumu` porcului să intre”, ar fi spus Ceauşescu, atunci când a aflat că edilul şef din New York se afla deja pe holul hotelului. 

L-a luat la rost pe primarul oraşului New York

„Asta este o adevărată insultă. Nu ar fi trebuit să permiteţi această demonstraţie, a început Ceauşescu, fără să se sinchisească de saluturile lui Koch şi fără măcar să privească în direcţia acestuia”, relatează Pacepa.

Replica diplomată a americanului a avut darul să-l înfurie şi mai tare pe Ceauşescu. „Domnule preşedinte, ar trebui să fiţi cât se poate de satisfăcut”, a spus primarul. Lumea nu se leagă decât de oamenii foarte importanţi. Şi împotriva mea demonstrează mai tot timpul. Nu-mi pasă. Umblu exact printre pichetele lor de demonstranţi. Tot ce denotă de aici este că dumneavoastră sunteţi un om foarte important”, ar fi răspuns americanul. 

„S-sunt preşedintele u-unei ţ-ţări s-străine. Aşa ceva nu ar trebui permis”, ar fi replicat furios Ceauşescu, la care edilul şef din New York a încercat din nou să pareze, afirmând că astfel de demonstraţii au loc în SUA şi împotriva preşedintelui Jimmy Carter, dar în zadar.

„Dacă preşedinele Carter ar veni în România, nu aş permite nicio demonstraţie împotriva lui”, şi-a arătat Ceauşescu alura dictator. Preşedintele român nu s-a lăsat deloc înduplecat, afirmând despre demonstranţi că sunt „criminali de război, fascişti” şi că „am dovezi împotriva acelor indivizi de de afară care vor să mă omoare. Ei i-au trimis pe evrei în lagărele de concentrare naziste. Ei i-au omorât cu mâinile lor”, ar fi adăugat Ceauşescu, potrivit mărturiei scrise de Pacepa.

Dictatorul s-a răzbunat crunt pe liderii demonstranţilor, mai notează fostul consilier. Unul dintre aceştia ar fi avut un „accident” de maşină l scurt timp după demonstraţie, spre satisfacţia lui Ceauşescu.

Ceauşescu, extrem de răzbunător

Şi tot Pacepa a relatat momentul în care a primit ordinul de a trimite un asasin plătit să-i elimine pe Constantin Răuţă, fost angajat al DIE, şi pe Goma. „«Trebuie să-i omorâm pe toţi trădătorii ăştia, fără să lăsăm vreo urmă. Mafiotul a plecat la Washington?», i-ar fi spus Ceauşescu. „Mafiotul” era un cetăţean american activ în Mafie, care fusese recrutat de către DIE şi avea numele codificat „Felix”. «Spune-i să-l omoare pe Răuţă. Face prea mult zgomot la Washington chiar acum şi trebuie omorât primul. Apoi, pe Goma. Şi mai spune-i să arunce în aer, cât mai sus cu putinţă, postul de radio Europa Liberă. Cu bombe»”, a ordonat Ceauşescu. Acţiunea s-a dovedit însă un eşec, iar Goma a scăpat cu viaţă.

Citeşte şi

Armata invizibilă cu care Ceauşescu a vrut să cucerească lumea şi să extermine toţi duşmanii

Cât de departe mergeau soţii Ceauşescu cu intervenţia în viaţa copiilor lor. „L-aş putea omorî ca pe un vierme, să pară un accident“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite