Cum ar reacţiona germanii şi francezii dacă aliaţi din NATO precum România sau Turcia ar fi atacaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini surprinse în timpul Exerciţiului NATO Sea Shield 19. FOTO: Forţele Navale Române
Imagini surprinse în timpul Exerciţiului NATO Sea Shield 19. FOTO: Forţele Navale Române

YouGov, una dintre principalele companii internaţionale specializate în studii de piaţă pe internet, a realizat un sondaj în mai multe ţări europene membre NATO.

Rezultatele au fost publicate pe site-ul oficial al companiei. Potrivit cercetării de piaţă, mulţi cetăţenii ai statelor europene n-au auzit de articolul 5 din statutul NATO, care prevede că orice atac asupra unui stat membru echivalează cu un atac asupra tuturor. Astfel, toate ţările membre NATO ar trebui să intervină în sprijinul statului aliat care a fost atacat.

Studiul publicat de YouGov relevă faptul că majoritatea cetăţenilor din statele membre NATO ar fi dispuşi ca ţara lor să intervină pentru a-şi apăra absolut toţi aliaţii. Există însă şi câteva excepţii: mulţi cetăţeni din Occident se arată reticenţi în privinţa intervenţiei pentru ţări din Est precum România şi Turcia, membre NATO cu drepturi depline, dar şi pentru Ucraina, stat care bate la porţile Alianţei.

Cetăţenii din Germania şi Franţa ar fi cei mai rezervaţi dacă ar fi vorba de o intervenţie în favoarea României. Conform datelor YouGov, doar 30% dintre respondenţii din Germania au declarat că ar fi de acord ca ţara lor să intre în luptă pentru România. În schimb, 39% ar fi împotrivă, iar restul s-au abţinut să-ţi exprime o părere. În ce priveşte un eventual sprijin acordat Turciei, nemţii ar fi şi mai rezervaţi. Mai mult de jumătate (60%) ar fi împotrivă şi doar 14% ar fi de acord ca Germania să ajute Turcia. 

Şi mulţi francezi sunt reticenţi la acest capitol, potrivit sondajului. Astfel, 33% dintre ei ar fi de acord ca ţara lor să apere România, în timp ce 35% s-ar opune. 

sondaj aliati nato foto captura yougov

Practic, cei mai mulţi germani şi francezi nu ar fi de acord ca armatele ţărilor lor să intervină pentru România, Ucraina şi Turcia. Datele sondajului mai arată că, şi în cazul în care Statele Unite ale Americii ar fi atacate, cei mai mulţi germani s-ar opune ca ţara lor să-şi ajute aliatul de peste Ocean.

Citeşte şi

Cu ce tip de rachete ne ameninţă Rusia

Cât de mult susţin europenii Statele Unite ale Europei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite