Cum îţi poate prelungi viaţa o băutură banală. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu făcut în Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cafeaua băută cu moderaţie poate preveni o mulţime de boli. FOTO: Pixabay
Cafeaua băută cu moderaţie poate preveni o mulţime de boli. FOTO: Pixabay

Cercetătorii au descoperit că oamenii care beau cafea par să trăiască mai mult. Consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiace, a cancerului, a accidentului vascular cerebral, a diabetului zaharat şi a bolii renale.

Acesta ar fi un alt motiv pentru a începe ziua cu o ceaşcă de cafea: oamenii de ştiinţă au descoperit că oamenii care beau cafea par să trăiască mai mult. Consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai redus de deces datorat bolilor de inimă, cancerului, accidentului vascular cerebral, diabetului şi afecţiunilor respiratorii şi renale.

Potrivit unui studiu realizat de Şcoala de Medicină Keck a Universităţii din California de Sud,  oamenii care au consumat o cafea sunt mai puţin expuşi riscurilor unor boli fatale. Astfel, în cazul celor care au băut cel puţin o cafea pe zi s-a înregistat o probabilitate de a muri cu 12% mai mică în comparaţie cu cei care nu consumă această băutură. Iar studiul merge mai departe şi demonstrează că această asociere a fost chiar mai puternică pentru cei care au băut două-trei ceşti pe zi - cu 18% mai puţine riscuri de deces.

Ce spun cercetătorii

Veronica W. Setiawan, autorul principal al studiului şi profesor asociat de medicină preventivă la Şcoala de Medicina Keck a Universităţii din California de Sud, a prezentat concluziile:  „Nu putem spune că băutul de cafea îţi va prelungi viaţa, dar vedem o asociere în acest sens. Dacă vă place să beţi cafea, beţi! Dacă nu sunteţi un consumator de cafea, atunci trebuie să vă gândiţi dacă ar trebui să începeţi să o faceţi”, a spus Setiawan, potrivit ScicenceDaily. 

Studiul, care a fost publicat în „Annals of Internal Medicine”, a folosit date din studiu efectuat de  Universitatea din Hawaii Cancer Center şi Keck School of Medicine. La acest studiu au participat nu mai puţin de 215.000 de persoane.

Studiile anterioare efectuate de Universitatea California de Sud şi de alte instituţii au arătat că de regulă consumul de cafea este asociat cu un risc redus de diferite tipuri de cancer, diabet, boli hepatice, Parkinson, diabet zaharat de tip 2 şi alte boli cronice. „Cafeaua conţine o mulţime de antioxidanţi şi compuşi fenolici care joacă un rol important în prevenirea cancerului”, a mai afirmat Setiawan. 

Conform datelor prezentate, circa 62 la sută dintre americani beau zilnic cafea, înregistrându-se o creştere de 5 procente din 2016, a raportat National Coffee Association. 

O întrebare dificilă

Şcoala de medicină Keck şi Centru Norris de Studiere a Cancerului din cadrul Universităţii California de Sud (USC) gestionează o bază de date numită „Programul de Supraveghere a Cancerului Los Angeles”, care oferă oamenilor de ştiinţă statistici esenţiale despre cancer pentru o populaţie diversă. Consumul cafelei scade riscul de cancer colorectal, susţin cercetătorii de la USC.

Numai că, potrivit avertizărilor  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consumul de cafea sau băuturile calde poate provoaca, probabil, cancer de esofag. Printre cei care susţin acest lucru se numără şi cercetătoarea Mariana Stern de la Şcoala de Medicină Keck. Şi totuşi, din multe alte privinţe, cafeaua este recomandată ca având o serie de beneficii pentru sănătate. După ce timp de 25 de ani cafeaua a fost etichetată ca fiind cancerigenă şi a fost chiar asociată cu cancerul vezicii urinare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat recent că aceeaşi băutură reduce riscul de cancer la ficat şi uter.  

„Unii oameni îşi fac griji că băutul cafelei poate fi rău pentru sănătate, deoarece ar putea creşte riscul bolilor de inimă, creşterea riscului de ulcer la stomac şi arsuri stomacale”, a mai afirmat Setiawan. 

Setiawan şi colegii ei au examinat datele a 18.585 de afro-americani (17%), hawaiani nativi (7%), japonezi-americani (29%), latino (22%) şi albi (25%). Participanţii au răspuns chestionarelor privind dieta, stilul de viaţă şi istoria medicală familială şi personală. Ei au raportat obiceiurile de băut de cafea atunci când au intrat în studiu şi le-au actualizat la fiecare cinci ani, verificând una din cele nouă rubrici care variază de la „niciodată sau foarte greu” la „patru sau mai multe ceşti zilnic”. Ei au raportat, de asemenea, dacă au băut cafea cu cofeină sau cafea decofeinizată. Perioada medie de urmărire a fost de 16 ani.  

16% dintre participanţi au raportat că nu au băuat cafea, 31% au băut o cană pe zi, 25% au băut două până la trei ceşti pe zi şi 7% au băut patru sau mai multe ceşti pe zi. Restul, până la 21%, au raportat obiceiuri neregulate privind consumul de cafea.   Pe parcursul studiului, 58.397 de participanţi - aproximativ 31% - au decedat. Bolile cardiovasculare (36%) şi cancerul (31%) au fost cele mai des întâlnite cauze. Datele au fost ajustate după vârstă, sex, etnie, obiceiuri de fumat, educaţie, boală preexistentă, exerciţii fizice intense şi consum de alcool.

Studiile anterioare ale lui Setiawan au descoperit că de regulă cafeaua reduce riscul de cancer la ficat şi boli hepatice cronice. În prezent, examinează modul în care cafeaua este asociată cu riscul de a dezvolta anumite forme de cancer. Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii Cancer Center şi Institutul National al Cancerului au contribuit la acest studiu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite