Cum să îţi organizezi mintea ca să fii eficient în fiecare zi? Lista unei vieţi fericite, făcută de un celebru psiholog şi de un blogger de dezvoltare personală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un job solicitant, cu sarcini care nu se mai termină. O familie care vrea să petreci măcar câteva ore în mijlocul ei. Prieteni care vor să te scoată la o bere sau măcar să te audă la un telefon. Şi toate în 24 de ore. Cum faci? Da, te organizezi, veţi spune, dar ce faci când simţi că acele 24 de ore sunt prea puţine pentru tot ce ai de făcut? Le laşi pe mâine? Iar mâine ce faci?

„Toată viaţa trebuie să înveţi cum să trăieşti“, spune un proverb al strămoşilor noştri, latinii. Însă, după cum ştiţi pe pielea voastră, câteodată e greu să găseşti acel „cum“. Să găseşti acea formă în care să reuşeşti să faci tot ce ţi-ai propus. Iar asta în aşa fel încât, la sfârşitul zilei, să nu fii plin de frustrări şi să nu te gândeşti cu groază că mâine o iei de la capăt şi să fii nemulţumit de viaţa ta.

Ca lucrurile să curgă în direcţia în care doreşti şi să simţi că în viaţa ta e un echilibru pe care să ştii cum să-l păstrezi şi să ştii că nu se reduce totul la muncă, la plata facturilor sau la problemele celor dragi e nevoie de o bună organizare. O zic specialiştii. Dar e nevoie şi de multe pauze în care să nu te gândeşti cum să-ţi rezolvi problemele, ci să te relaxezi. Sportul, mersul la sală, alergatul într-un parc sau chiar mersul pe jos mai mult de câteva minute, ne ajută să fim mai eficienţi.

Vorbele îşi au rostul lor, însă, dacă ne limităm doar la a vorbi şi la a critica pentru că - ştim cu toţii - e mai uşor, nu ajungem departe. De aceea trebuie găsite modalităţi prin care să fim mai eficienţi, adică acele forme de „cum să facem asta“.

image

Măria Sa, creierul FOTO: tophabits.ro

Sfaturile psihologilor

Psihologul Daniel David de la catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca ne-a răspuns la câteva întrebări legate de cum să ne „programăm“ creierul ca să fim mai productivi.

Ca să fim mai eficienţi, trebuie să găsim modalităţi prin care să ne concentrăm mai bine. Care ar fi acestea?

1. Să ne organizăm activităţile într-un mod cât mai structurat.
2. Să ne focalizăm asupra părţilor complexe atunci când suntem cel mai odihniţi (probabil la început).
3. Când apare oboseala să face pauze scurte, şi apoi să ne reapucăm de lucru.
4. În pauze trebuie să ne deconectăm - să facem/gândim altceva, diferit de sarcinile în care suntem implicaţi.
5. În pauze am putem practica exerciţii scurte de relaxare şi/sau de meditaţie (1-3 minute).

Fiecare dintre noi are, pe parcursul unei zile, intervale de timp în care dă mai mult sau mai puţin randament. Ar trebuie să ne organizăm munca în funcţie de aceste intervale sau ele sunt doar tipare pe care le putem modela, în timp, aşa cum dorim?

Aceste momente pot fi modelate în anumite limite. De aceea, este important să facem ambele tipuri de modificări, pentru a potrivi sarcinile pe care le avem: să adaptăm activităţile la ritmul nostru, dar şi ritmul, acolo unde este posibil, la activităţi.

Ce sfaturi aţi da unui om foarte ocupat, care are zilnic, un program încărcat, ca să fie şi mai eficient?

Trebuie să-şi organizeze activităţilor astfel încât să facă diferenţa între: (a) lucruri importante şi urgente; (b) lucruri mai puţin importante, dar urgente; (c) lucruri importante, dar mai puţin urgente; (d) lucruri mai puţin importante şi mai putin urgente. Abordarea lor în acestă ordine: a,b,c,d.
Apoi, e preferabil să aplicăm cei 5 paşi de la prima întrebare.

Ce rol joacă gândirea în eficientizarea noastră?

Gândirea/inteligenţa este foarte importantă. Nu trebuie să avem „ambiţii fără muniţii“. Altfel spus, nu te apuca de activităţi/lucruri care îţi depăşesc potenţialul intelectual, deoarece viaţa ta va fi un continuu stres şi o continuă frustrare/nefericire.
Sigur, unii au potenţialul intelectual, dar nu au autodisciplina pentru a şi-l folosi. Aşadar, eficienţa este determinată major de inteligenţă şi autodisciplină (inclusiv autoeficacitate), amorsate întelept de factorul motivaţional - altfel spus, ca să fac ceva bine, trebuie să ştiu să-l fac (inteligenţă şi autodisciplină), să vreau să-l fac (motivaţie), şi să cred că-l pot face (autoeficacitate).

Ce rol joacă sportul?

Practicarea unui sport ne ajută pentru că are un impact psihologic si biologic pozitiv ulterior.

Fiind fiinţe complexe, implicit emotive, cum facem să ne dezvoltăm inteligenţa emoţională în aşa fel încât să şi prioritizăm activităţile zilnice?

Inteligenţa emoţională este foarte important, mai ales în adaptarea socială. Acesta poate, însă, influenţa şi eficienţa în sarcini, dacă intervine asupra autoreglării (autodisciplină, automotivare). AtenţIe! Însă, dacă lipseşte inteligenţa, degeaba ne autoreglăm că ajungem, din nou, în faza de „ambiţii fără muniţii“.

image

Maşinăria numită creier FOTO: dor.academy

Cum se vede din Google „reprogramarea“ creierului ca să fim mai eficienţi

Google-ul abundă în texte despre ce să faci ca să fii mai eficient, despre 4, 5, sau 10 paşi ca să fii mai productiv sau să gândeşti pozitiv.
Gabriel Nechita, un braşovean care are un blog de dezvoltare personală cu nume sugestiv 1cartepesaptamana.ro, a postat pe site-ul său, în 2012, un articol intitulat „Brain Fitness: 11 Metode de a-ţi menţine creierul sănătos şi de a-l face mai eficient“. Nechita a făcut marketing online timp de 6 ani, a lucrat pentru Google în Irlanda şi acum este dezvoltator web.

Cu acordul său, vă prezentăm cele 11 idei care ne pot ajuta să fim mai productivi.

1. Citeşte
Îţi dezvolţi vocabularul, creezi noi conexiuni neuronale, vei fi mai inventiv, îţi vei îmbunătăţi abilităţile de raţionare. Îţi dezvolţi imaginaţia şi ai posibilitatea de a învăţa lucruri noi sau de ce nu, să exersezi diverse abilităţi folosindu-te de cunoştinţele din cărţi.

2. Fă ceva nou pentru prima oară
De fiecare dată când faci ceva nou pentru prima oară, înveţi cum să înveţi. Mintea ta procesează o mulţime de informaţii şi se gândeşte care e cea mai rapidă metodă de a învăţa şi de a performa la acel lucru. Fiind curios şi în stadiul de învăţare, deseori atunci au loc cele mai mari satisfacţii, creierul tău recepţionând toată informaţia nouă şi tu ai senzaţia că ai descoperit o mulţime de lucruri noi şi interesante. Făcând în mod constant lucruri noi, vei fi mai motivat să te schimbi în bine.

3. Fă un puzzle
Puzzle-urile reprezintă o modalitate bună de a-ţi menţine creierul fresh. Eşti întotdeauna nevoit să vezi imaginea de ansamblu, ca să intuieşti unde vin piesele şi mai dobândeşti şi un pic de orientare în spaţiu, când tot învârţi piesele ca să se potrivească. Abilitatea de a rezolva puzzle-uri ne foloseşte în viaţă, de ce nu am exersa-o în mod constant?

4. Participă la dezbateri
Ai citit. Vocabularul îţi este înmagazinat în creier. E timpul ca să te foloseşti de el ca să demonstrezi ceva. Dezbaterile reprezintă o modalitate foarte bună de a învăţa să foloseşti cunoştinţele pe care le ai în cap. Nu oricine poate fi bun la dezbateri, ai nevoie să deţii multe cunoştinţe generale, trebuie să ştii să contraargumentezi şi să duci discuţia din direcţia potrivită. Automat, creierul îţi este extrem de solicitat. Satisfacţia care vine dintr-o dezbatere este foarte mare, unii specialişti în dezbateri vorbesc despre cum endorfinele le inundă creierul datorită intensităţii discuţiilor la care au participat.

5. Cântă şi compune muzică
Cântatul sub duş are un efect terapeutic. De asemenea, te şi inspiră, starea de flux fiind foarte uşor de atins. Dacă mai şi compui muzică la un instrument, atunci creierul tău îţi mulţumeşte că îi dai şansa să împace ambele emisfere, care şi aşa sunt dezbătute separat de atâta lume. Fă-i un serviciu creierului tău şi încântă-l cu muzică! Desigur, cu cât repeţi actul de a cânta şi de a compune, cu atât mai bun o să devii cu ajutorul mielinei.

6. Fă constant exerciţii fizice
Cu cât eşti mai sănătos din punct de vedere fizic, cu atât mai multă energie o să ai şi o să îţi fie mai uşor să rămâi concentrat de-a lungul unei zile. Alergatul, deja, se ştie că produce endorfine, iar cardio elimină foarte mult din riscul unui atac de cord sau boli ale vaselor de sânge. Mergând însă dincolo de aceste motive ştiinţifice, exerciţiile fizice îţi pot schimba viaţa. Îţi creşte nivelul stimei de sine, creierul se simte extraordinar pentru că este mai bine oxigenat, iar energia ta este din ce în ce mai multă.

7. Scrie
Scrisul te educă foarte mult. Te determină să fii interesant şi structurat, să te gândeşti la ce anume e important pentru cel ce citeşte şi cum anume ai putea să îi dai un şut în fund şi să îl şi accepte. Scrisul te ordonează.

8. Schimbă felul în care faci lucrurile banale
Noi conexiuni între neuroni sunt realizate atunci când facem lucrurile diferit. Alegând să facem uneori lucrurile diferit, chiar dacă sunt acţiuni banale, ne menţinem creierul sănătos şi mereu fresh.
Alege să mergi pe un alt traseu când mergi la muncă. Alege să mergi cu bicicleta în loc de maşină. Alege să suni în loc să dai un sms. Alege să mănânci cu mâna stângă în loc de mâna dreaptă. Stimulează-ţi creierul făcând lucrurile diferit de cum le faci acum.

9. Joacă-te şah sau alte jocuri care solicită concentrare intensă
Te forţează să gândeşti mereu cu mai multe mişcări în avans. Te determină să anticipezi. Te forţează să intri în mintea adversarului tău. Gândindu-te la posibile mutări ale adversarului, stimularea creierului este intensă pentru că îţi imaginezi o mulţime de scenarii. Practic ai o experienţă în timp ce ai o altă experienţă. Creierul nu distinge diferenţa dintre realitate şi imaginaţia bogată. Joacă-te cu creierul tău şi joacă jocul de şah în mintea ta, înainte ca tu să îl joci cu adevărat şi pe tabla cu piese.

10. Meditează
Creierul tău are uneori nevoie de pauză. Are nevoie să se relaxeze. Are nevoie să exploreze ceea ce a explorat deja. Are nevoie să conştientizeze ce anume a făcut în ultima vreme. Are nevoie să plutească prin intermediul gândurilor către alte gânduri. Ia pauză din când în când şi pur şi simplu concentrează-te asupra experienţelor pe care le-ai avut, pe care le ai sau pe care vrei să le ai. Foloseşte-te de puterea imaginaţiei pentru a-ţi reaminti detalii, de a desena lumi noi în mintea ta şi de ai oferi creierului tău o joacă mentală.

11. Zâmbeşte
Zâmbetul este un calmant extrem de eficient. De fiecare dată când zâmbeşti eliberezi serotonină, endorfine, adică „analgezice natural“. Începe-ţi dimineaţa zâmbind! Oferă-ţi o zi frumoasă alegând să zâmbeşti pe tot parcursul zilei!

La finalul articolului sunt câteva cărţi care ar putea ajuta să fim mai productivi:

  • The Brain that changes itself – neuroplasticitate, adică abilitatea creierului de a-şi schimba forma şi structura.
  • You are not so smart – conexiuni între psihologie şi acţiunile pe care le facem, precum şi influenţa unor anumiţi neurotransmiţători asupra deciziilor pe care le luăm
  • Gândire rapidă, gândire lentă – cum luăm decizii, cum anume ne sunt afectate deciziile
  • Codul talentului - cum se dezvoltă abilităţile şi ce se întâmplă în creierul nostru în timp ce exersăm
  • The Spark - Efectul efortului fizic asupra creierului şi cum acesta devine mai eficient
  • Cum să îţi păstrezi sănătatea creierului – o carte foarte bună despre creier şi îmbunătăţirea activităţii acestuia prin suplimente şi alimentaţie
  • The power of Habit - cum se formează obiceiurile, psihologie + legături din neuroştiinţe
  • Superficialii - despre cum internetul a schimbat structura fizică a creierului
  • Brain Rules - cum să îţi îmbunătăţeşti memoria şi sănătatea per total a creierului, cu legături din neuroştiinţe
  • This will make you smarter – Antologie cu metode de cum să devii mai deştept, cei care scriu eseurile sunt oameni extrem de deştepţi, lideri, laureaţi Nobel sau oameni de ştiinţă.

Mai puteţi citi:

De ce nu îţi vor aduce fericirea sfaturile „fetei care a adus fericire pe toată planeta“. Cel mai influent psiholog român atacă reţetele „10 lucruri care...“

Fata din Suceava care a adus fericire pe toată planeta. 15 lucruri toxice de care trebuie să scapi în 2015

EXCLUSIV VIDEO Fata din Suceava care a adus fericire pe toată planeta. Cele 15 secrete ale vieţii

VIDEO De ce are nevoie România de cele 15 motive de fericire din lista Luminiţei, fata care a cucerit lumea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite