Cum îşi doreşte un puşti de clasa a III-a să salveze lumea: „Propun să construim maşini 100% eco. De ce n-am fabrica şi eco-trenuri?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei elevi de la Şcoala Gimnazială „Elf” din Cluj s-au clasat printre primii la un concurs internaţional de eseuri şcolare şi dezbatere, organizat anual de Trustul pentru Viaţă Sustenabilă din Marea Britanie cu scopul de a-i face pe cei mai mici locuitori ai planetei să se gândească la viitorul lumii şi să-şi facă cunoscut punctul de vedere.

Mircea Godiac (foto mai jos, credit foto: Şcoala Elf) şi Ilinca Frăţilă, elevi în clasa a III-a, respectiv a V-a la Şcoala Gimnazială „Elf” din Cluj, s-au clasat în categoria finaliştilor ediţiei din acest an a Concursului internaţional de eseuri şcolare şi dezbatere”, organizat anual de Trustul pentru Viaţă Sustenabilă din Marea Britanie. Un alt elev clujean - iar Ştefan Verzea, de la aceeaşi şcoală din Cluj, din clasa a V-a, a obţinut menţiune la concursul amintit. 

image

Cei trei şcolari sunt pregătiţi de Jake Walters, profesor de limba engleză la Şcoala Gimnazială „Elf”, şi au scris un eseu în limba engleză cu tema „Viziunea mea pentru oraşe sustenabile”, de maximum 400 de cuvinte pentru categoria de vârstă 7-11 ani, respectiv 600 de cuvinte pentru categoria de vârstă 11-17 ani.

Toţi laureaţii au fost invitaţi să participe la etapa finală a concursului, care va avea loc la Dubai, între 17 şi 21 aprilie unde elevii vor avea ocazia de a-şi exersa abilităţile de dezbatere legat de cum să arate oraşele viitorului, vor vizita zonele „eco-city” din oraşele Masdar şi Dubai -  modele de dezvoltare urbană sustenabilă. Tot la Dubai se vor acorda diplome elevilor care au obţinut menţiune şi s-au clasat în categoria finaliştilor competiţiei, dar se vor acorda şi trofee pentru locurile I-V, iar Marele Premiu va fi oferit unuia dintre elevii finalişti.

Câteva dintre ideile exprimate în eseurile celor doi finalişti:

„Am auzit că până în anul 2050, majoritatea populaţiei va locui la oraş. Putem salva planeta dacă vom implementa idei eco în oraşele noastre. Iată câteva exemple: Maşinile sunt o mare sursă de poluare. De aceea, propun să construim maşini 100% eco. Astfel, putem reduce poluarea produsă de maşini. Şi dacă putem construi eco-maşini, de ce n-am fabrica şi eco-trenuri?
În Copenhaga sunt 217 mile de piste de biciclete.  Autorităţile plănuiesc să construiască şi mai multe piste de biciclete, şi îşi propun chiar să închidă anumite şosele traficului rutier.  Vom utiliza maşinile mai puţin şi vom veni la şcoală cu bicicleta, aşa cum face profesorul meu de engleză, Mr Jake. Şi mie îmi place să merg cu bicicleta. Dar vouă? Am putea gândi o campanie de promovare a ciclismului în şcoli, mari companii, universităţi. Cum ar fi s-o numim LIKE BIKE?” - fragment din eseul lui Mircea Godiac, clasa a III-a. Foarte pasionat de ştiinţe, Mircea s-a clasat printre elevii distinşi cu Menţiune la ediţia din 2015 a aceluiaşi concurs, participând la etapa finală care a avut loc la Oxford, iar anul acesta s-a clasat printre finalişti, la categoria de vârstă 7-11 ani.

„Schimbarea ar trebui să înceapă din comunităţi mici. Oraşele ar trebui să fie primele; în opinia mea, oraşele suntlocurile unde tehnologia este mai avansată decât la sate. Oraşele produc şi cea mai multă poluare. Cum putem face posibilă schimbarea?  In primul rând, trebuie să simţim asta, trebuie să ne pese cu adevărat. Restul e simplu. Plantăm copaci noi şi îi ocrotim pe cei pe care îi avem, ocrotim tot ceea ce ne dă pământul. Creştem astfel suprafaţa verde din oraşe! Oraşele au în medie 20% din suprafaţă acoperită cu spaţii verzi. Dorim ca acest procent să crească, dar suntem conştienţi că nu putem renunţa la şosele. Nici nu trebuie, putem dezvolta spaţii verzi pe acoperişurile clădirilor mai joase. Acolo putem avea mici sere unde să plantăm legume.  Să nu uităm să plantăm şi flori, care ne fac viaţa mai frumoasă  şi ne fac mai fericiţi!” - fragment din eseul Ilincăi Frăţilă (foto în dreapta, credit foto: Şcoala Elf), clasa a V-a - finalistă la categoria de vârstă 11-17 ani.

image

Şcoala Gimnazială „Elf” este o şcoală particulară acreditată de Ministerul Educaţiei pentru ciclul preşcolar, primar şi gimnazial. Are în spate peste 25 de ani şi nouă promoţii de absolvenţi care, prin rezultatele foarte bune, au plasat şcoala în topul judeţului Cluj în fiecare an.  Din noiembrie 2015, şcoala este autorizată şi pentru ciclul liceal.

Mai puteţi citi:

Cum a reuşit o copilă de 7 ani, din Cluj, să cucerească lumea cu un pian moştenit de la bunica-artistă: „Când eram mică, numai Bach ştiam să zic“  

La doar 7 ani, Ana Luminiţa Cipriana Pop are un palmares impresionant: 9 premii la concursuri naţionale, aproape toate de I. Fetiţa a câştigat, recent, primul premiu I la o competiţie internaţională, găzduită în casa memorială a marelui Verdi de la Milano.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite