Cum încearcă o artistă americană să-i ajute pe muzicienii din România să se realizeze în ţară, fără să mai fie nevoiţi să plece în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A studiat muzica la New York, Paris şi Austria şi a făcut carieră în SUA şi în Europa, iar acum vrea să-i ajute pe tinerii artişti români şi să se dezvolte profesional în ţară, fără să mai fie tentaţi să plece în străinătate pentru a se realiza. Este vorba despre Elizabeth Askren (42 de ani), dirijor şi pianist recunoscut la nivel internaţional, care s-a stabilit la Cluj şi are o serie de proiecte în România.

Născută chiar în New York, Elizabeth Askren a studiat muzica în oraşul natal la prestigioasa The Juilliard School, după care, la 21 de ani ajungea în Europa, unde şi-a început cariera în Franţa. A participat la cunoscutele festivaluri din Viena şi Salzburg, după care a obţinut o bursă de studii la Paris, la Schola Cantorum, şi a studiat şi la Ecole Normale de Musique, conservatorul la care a predat, în urmă cu zeci de ani, George Enescu.

„La Paris am câştigat o bursă la Fondation Harriet Hale Woolley prin Fondation des Etats-Unis, iar aici am avut ocazia să mă dezvolt profesional în cadrul atelierului muzical parizian. Tot la Paris am studiat pianul la Schola Cantorum, iar la Ecole Normale de Musique de Paris mi-am continuat studiile de dirijor. Ulterior m-am întors în Statele Unite pentru o perioadă”, rememorează Elizabeth.

E căsătorită cu un român

În SUA a urmat un masterat la Bard College, între 2003 şi 2004, universitate la care a predat în trecut scriitorul român Norman Manea. Apoi, a revenit în Europa, la Paris, unde avea să se căsătorească chiar cu un român. Aşa a ajuns pentru prima dată, mai întâi în vizită, în România, după care, în 2013, a decis să se mute la Cluj împreună cu soţul ei.

Imagine indisponibilă

Elizabeth Askren dirijând Royal Philharmonic Orchestra la Air Studios, Londra, într-o sesiune de înregistrare. FOTO: Frédéric Gassita

„A fost o decizie în primul rând pentru familie, pentru că soţul meu avea o oportunitate importantă, un business la Cluj. La început am spus să vedem cum va fi, pentru că era clar că cel puţin mie nu-mi va fi uşor să mă acomodez. Nu ştiam limba, ţin minte că era luna august, era foarte cald, iar lângă noi se construia şi era gălăgie”, povesteşte artista originară din New York.

Îndrăgostită de arhitectura şi de multiculturalismul Clujului

Deşi acomodarea era dificilă, Elizabeth a decis, împreună cu soţul ei, să rămână aici. Pentru asta, a urmat cursuri de limba română la Institutul Francez, iar lucrurile au început să se schimbe. Iar odată ce a început să înveţe limba, a descoperit treptat şi oraşul, de care s-a îndrăgostit treptat. 

„Oraşul e interesant, îmi place mult aici. Arhitectura vorbeşte despre istoria sa şi despre istoria zonei în care se află. Aici am decoperit elemente de arhitectură veche românească în stilul brâncovenesc, dar şi arhitectura predominată din oraşul vechi, de origine imperială austriacă, aici fiind multe clădiri foarte frumoase realizate în diverse stiluri arhitectonice. Şi mai e şi partea nouă, cu construcţii moderne.”

La fel de mult contează pentru Elizabeth şi faptul că în Cluj îşi poate petrece timpul într-un mod agreabil. În plus, a remarcat imediat avantajele pe care i le poate oferi viaţa într-un oraş incomparabil mai mic decât New York-ul natal sau Parisul anilor de studenţie. Iar aici, Elizabeth aminteşte senzaţie de securitate deplină pe care nu o avea în cele două metropole, dar şi faptul că distanţele mai mici dintre principalele puncte de atracţie îi permit să se organizeze mult mai uşor. Iar între timp, ea a stabilit colaborări cu Opera Naţională Română din Cluj, cu Opera Maghiară şi cu Societatea Mozart, dar nu a renunţat nici la proiectele sale internaţionale. Astfel, în paralel, Elzabeth a susţinut în ultimele luni o serie de concerte în SUA, în cadrul unei colaborări cu Dallas Opera, dar şi în Europa de Vest

A pus bazele unui program pentru a-i ajuta pe artiştii români

În 2017, artista americană a demarat la Cluj un proiect cultural, Transylvanian Opera Academy (TOA), parte a unui program mai amplu, Perennis, pe care l-a început alături de familie. TOA este un proiect educativ prin care Elizabeth şi-a propus să-i ajute pe artiştii români să se dezvolte profesional în România, fără să mai fie nevoie de ca aceştia să plece în străinătate pentru a se realiza din punct de vedere financiar. În cadrul TOA, muziciana facilitează schimburile culturale dintre artiştii  autohtoni şi cei din afară, iar o primă etapă s-a derulat deja, în colaborare cu Academie de Opéra National de Paris. 

„Scopul Perennis să realizăm proiecte culturale educaţionale şi artistice, care sunt adresate cu precădere tinerilor artişti din România. Vrem să fie un program care să reziste în timp şi care să-i ajute pe muzicienii aflaţi la început de drum şi nu numai. De exemplu, avem o vioară foarte importantă pentru noi, a fost a soţului meu, iar el a câştigat cu ea mai multe concursuri internaţionale în Europa. Ne-am gândit să oferim această vioară unei tinere care să beneficieze de ea trei sau patru ani”, explică Elizabeth.

Vrea să importe modelul operei pariziene

Tot în 2017, în cadrul TOA, artista originară din SUA a pus bazele unei colaborări cu Academie de Opéra National de Paris. Pentru aceasta, Elizabeth a obţinut o bursă chiar de la Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Ea a petrecut la Paris, unde a studiat modul în care funcţionează din punct de vedere administrativ o mare operă europeană şi a luat parte la mai multe cursuri susţinute de somităţi ale culturii franceze. Totul cu un scop: să înţeleagă cum este structurată şi cum funcţionează o instituţie de o asemenea anvergură, iar mai apoi să poată transpune asta şi la Cluj.

Imagine indisponibilă

Elizabeth Askren în timpul unei acitivităţi pedagogice la Opera Fuoco, Teatrul Naţional de Saint-Quentin-en-Yvelines. FOTO: Julien Kraemer

„Vreau să-i ajut pe tinerii din ţară să nu mai plece peste hotare, să reuşească chiar aici, în România. E vorba de profesori tineri şi de muzicieni care au unele dificultăţi aici. În 2019, vreau să invit un profesor din Paris care să  vină aici şi să-i ajute, să le ofere sfaturi şi consiliere tinerilor români. Prin TOA, vrem să ne implicăm în viaţa socio-culturală, să origanizăm sesiuni speciale pentru tinerii aflaţi încă la şcoală, să aducem opera în şcoli şi să o facem cât mai atractivă şi cât mai accesibilă. În plus, vrem să-i sprijinim pe tineri să poată să meargă periodic la marile opere de afară, să acumuleze experienţă şi să o poată folosi aici, în România”, mai spune Elizabeth.

În paralel, ea se ocupă şi de acte de caritate, iar la Cluj şi este de trei ani presşdintele Cluj International Women's Club, o organizaţie despre care spune că este deopotrivă deschisă străinilor şi românilor. Prin această organizaţie, Elizabeth vrea să creeze o legătură între femeile din România şi cele cu cetăţenie străină care s-au stabilit la Cluj sau locuiesc aici pentru o anumită perioadă, aflate în interes de servici sau cu venite cu propriile afaceri. În acelaşi timp, Cluj International Women's Club face acte de caritate şi se ocupă de promovarea şi de imaginea Clujului peste hotare.

Îndrăgostită de România

În cei cinci ani pe care îi are de când s-a mutat în Cluj, artista a vizitat mai multe locuri din România şi se declară încântată de ceea ce a văzut. Are numai cuvinte frumoase despre oameni şi despre oraşele pe care le-a văzut cu ochii ei.

Imagine indisponibilă

„Îmi place foarte mult Clujul, îmi place şi Braşovul, un oraş interesant din toate punctele de vedere şi foarte plăcut. Am fost şi la Sibiu, un oraş de asemenea frumos, am vizitat şi Bucureştiul şi îmi place. Am mai fost în Oradea, dar n-am vizitat încă Iaşiul şi Constanţa, însă abia aştept să o fac. Am auzit lucruri frumoase despre cele două oraşe şi le voi vizita neapărat. Mi-am şi fixat ca obiectiv să văd marea şi Iaşiul”, a încheiat Elizabeth. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite