Cum i-a tras pe sfoară pe britanici o „bunicuţă” din România. Detaliile celui mai mare furt individual din istoria Angliei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Bunicuţa” Lulu (stânga) în acţiune. FOTO Captură video
„Bunicuţa” Lulu (stânga) în acţiune. FOTO Captură video

Lulu Lakatos a reuşit să-i păcălească pe patronii unui magazin de lux de bijuterii din centrul Londrei şi întreg personalul de securitate şi a furat diamante de circa 5 milioane de euro. Românca a fost condamnată între timp la cinci ani şi jumătate de închisoare.

Lulu Lakatos - aşa cum apare ea în acte, are cetăţenie română, 60 de ani şi un aer de bunicuţă pensionară. Însă deşi aspectul a ajutat-o să-i păcălească pe angajaţii unuia dintre cele mai luxoase magazine de bijuterii din lume, acest lucru nu i-ar fi fost suficient pentru a reuşi ceea ce britanicii numesc „cel mai mare furt individual din istoria Angliei”.

Pentru asta, spun anchetatorii citaţi de BBC, Lulu a recurs la un plan sofisticat. Românca s-a dat drept gemolog, expert în piertre preţioase, şi i-a păcălit pe proprietarii unui magazin de lux, Boodles, din Mayfair, aflat în inima Londrei. Ca gemolog, ea a reuşit să-i convingă pe proprietari să-i permită să analizeze şi evalueze nu mai puţin de şapte diamante, cele mai preţioase.

Potrivit sursei citate, planul ingenios a fost pus la cale în 2016, când preşedintele companiei Boodles, Nicholas Wainwright, a fost prezentat unui israelian pe nume Simon Glas, care susţinea că este un prosper om de afaceri şi colecţionar de diamanre şi că este interesat să-şi completeze colecţia de pietre preţioase.

Cei doi s-au întâlnit la Monaco, o lună mai târziu, unde Glas i l-a prezentat pe Alexander, un presupus afacerist rus, şi el pasionat de bijiuterii de lux. Cei trei au convenit şi au pus la cale afacerea, vânzarea celor şapte diamante, iar pentru a fixa un preţ au apelat la Lulu, care se prezentase drept Ana, gemolog. De faţă cu însuşi  preşedintele Wainwright şi cu unul dintre experţii magazinului, românca s-a prefăcut că evaluează fiecare piatră preţioasă, cântărindu-le şi studiindu-le minute în şir.

Cum a acţionat

Deşi fiecare piatră era ambalată individual şi toate erau puse într-o geantă cu cifru, impostoarea s-a prefăcut că le evaluează şi că le pune în geanta specială încuiată. Doar că, ceea ce propietarul nu ştia, Lulu înlocuiase geanta specială de diamante cu una indentică în care se aflau pietricele. Singura care a bănuit ceva a fost experta în diamante Emma Barton, colaboratoare apropiată a magazinului de lux., scrie Daily Mail. Ea a observat când Lulu a băgat pietrele preţioase în geantă, dar românca a fost atât de stăpână pe ea încât a reuşit să o convingă că diamantele sunt de fapt la locul lor. A ieşit apoi liniştită cu diamantele, iar la ieşire ar fi fost aşteptată de alte două femei, cărora le-a predat diamantele, după care şi-a schimbat hainele într-o toaletă publică şi s-a făcut nevăzută. 

bunicuta lulu lakatos daily mail

„Bunicuţa” Lulu era aşteptată de alte două femei. Lor le-a predat „prada”. FOTO Captură video

Proprietarul a descoperit abia a doua zi, la magazin, că a fost victima unui furt. A anunţat Poliţia, iar din acel moment a început ancheta. Potrivit anchetatorilor, pietrele furate, în valoare totală de 4,9 milioane de euro, includ un diamant în formă de inimă de 20 de carate evaluat la mai mult de 2,5 milioane de euro. Un alt diamant de lux, unul roz, a fost estimat circa 1,5 milioane de euro. 

La un pas să-l păcălească şi pe judecător

Ancheta a evoluat destul de greoi. Doi dintre complicii româncei, Christophe Stankovic şi Mickael Jovanovic, au fost prinşi şi deja au fost condamnaţi. Primul îşi va petrece următorii trei ani în spatele gratiilor, iar cel de-al doilea va sta şi mai mult, opt ani. 

La rândul ei, Lulu Lakatos a fost arestată în Franţa, în baza unui mandat european de arestare şi a fost recent extrădată în Marea Britanie, iar procesul ei a fost finalizat miercuri, 28 iulie. Atunci, ea a fost condamnată la cinci ani şi jumătate de închisoare de un juriu de la Southwark Crown Court cu o majoritate de 10 la unu după nouă ore şi 19 minute de deliberări.

bunicuta lulu lakatos daily mail

Lulu Lakatos a încercat să scape şi a dat vina pe sora ei, care între timp a murit. FOTO Daily Mail

Românca a susţinut că nu ea a comis infracţiunea, ci sora ei mai mică, Liliana. Numai că Liliana a murit în octombrie 2019, într-un accident. Pe baza imaginilor video, angajaţii şi patronul magazinului de lux au încercat să-şi dea seama dacă într-adevăr Liliana a fost femeia care li s-a prezentat ca „Ana”. Surprinzător, Emma Barton a înclinat să creadă acest lucru, însă preşedintele Boodles şi ceilalţi angajaţi au indicat-o pe Lulu Lakatos. De aceeaşi părere au fost şi anchetatorii care au studiat toate imaginile şi au concluzionat că o au în faţă pe adevărata hoaţă.

Procurorul Oliver Mosley a remarcat ingeniozitatea româncei. „A fost un plan extrem de sofisticat, foarte bine pus la cale. Cred că este cel mai mare furt comis de o singură persoană în această ţară”, a spus Mosely.

„Aţi fost condamnată pentru că aţi conspirat pentru a fura diamante. Aţi încercat să ne păcăliţi şi să daţi vina pe sora dumneavoastră decedată. Aceasta a fost o infracţiune după un plan extrem de sofisticat şi îndrăzneţ, o infracţiune în care aţi jucat un rol integral”, i-a replicat judecătorul Emma Goodall. Decizia instanţei a fost primită cu lacrimi de acuzată, care a fost deja dusă la o închisoare în apropierea Londrei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Lunga listă de grozăvii făcute de un stomatolog român acuzat de pacienţii săi şi condamnat în Franţa

Dreptate pentru doctoriţa română din Germania, hăituită şi ucisă chiar de fostul ei iubit. „Pedeapsă exemplară pentru criminalul rânjit”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite