Cum să găteşti un gulaş delicios ca-n Ardeal. Trucurile unei reţete care nu dă greş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Despre gulas se spune că a apărut în pusta maghiară, în Evul Mediu
Despre gulas se spune că a apărut în pusta maghiară, în Evul Mediu

Una dintre mâncărurile cel mai des gătite în Ardeal este gulaşul. Originile sale vin din pusta ungară, de acum câteva secole, când era considerată o mâncare a celor umili, iar în timp a ajuns un preparat pe gustul nobililor maghiari. Gulaşul este o combinaţie dintre tocăniţă şi supă.

Una dintre cele mai delicioase mâncăruri ardeleneşti este gulaşul. Despre aceasta se spune că a apărut în pusta maghiară, în Evul Mediu, şi că numele acestui preparat provine de la păstorii de vite care-şi potoleau foa­mea cu această mâncare consistentă - păstorii de vite, „gulyás”, potrivit taine-si-istorii-culinare.blogspot.ro. Potrivit aceluiaşi site, gulaşul era supă săţioasă, uşor de făcut, care se mânca cu linguri din lemn. La sfârşitul veacului al XVIII-lea, gulaşul s-a transformat dintr-un fel de mâncare umil într-unul pe placul nobililor, atunci când Iosif al II-lea l-a ridicat la rangul de preparat. Gulaşul a depăşit hotarele Ungariei, azi gătindu-se nu doar în Ardeal, ci şi în ţări ca Italia şi Slovacia.

Gulaş tradiţional maghiar. Reţeta integrală de la Teo's Kitchen

Gulaşul poate fi de vită sau de porc. Are câteva ingrediente obligatorii: ceapă, multă boia (paprika ungurească) atât dulce, cât şi iute, ardei gras şi chimen. Reţeta de gulaş este o combinaţie între o supă şi o tocăniţă, prin urmare la unele restaurante s-ar putea să figureze în meniu la categoria „supe“. Gulaşul se poate servi şi ca şi fel principal, mai ales dacă se adaugă în reţetă cartofi sau găluşte de făină, un fel de paste făinoase, denumite csipetke în Ungaria. Unele gospodine folosesc şi cartofi şi găluşte la acelaşi gulaş.

Există mai multe reţete de gulaş. Una dintre ele, preluată integral de pe teoskitchen.ro, v-o prezentăm mai jos:

Ingrediente (pentru 6 persoane):
- 1 kg de carne de porc
- 150-200 ml de ulei sau untură (cu untură iese mai gustos, dar e foarte greu şi gras, mai ales pentru cei care suferă de boli cardio-vasculare)
- 5 cepe medii
- 5-6 căţei de usturoi
- 2 ardei graşi sau kapia
- 2 morcovi medii (sau unul mare)
- 6 roşii prunişoare sau 3 roşii mari de grădină
- o cutiuţă de pastă de tomate (75-100 gr)
- o lingură de zahăr
- condimente după gust: sare şi piper, paprika dulce şi iute, chimen.
- aproximativ 1 litru de apă

gulas foto

Cum se prepară

Se încinge uleiul şi se prăjeşte carnea de porc pe toate părţile. Când e rumenită, se scoate cu o sită din cratiţă şi se ţine la cald. În uleiul sau untura în care s-a prăjit carnea, se pune la călit ceapa tăiată mărunt. Se pregătesc între timp şi legumele: se curăţă şi pisează usturoiul, se dau morcovii prin răzătoare, se tau ardeii şi roşiile cubuleţe. Iar când ceapa e călită, se pun toate peste ceapă.

Se amestecă bine legumele şi ceapa. Se pune, din nou, carnea în cratiţă. Se toarnă apă peste carne şi legume, se condimentează după gust, se pune pasta de tomate, se amestecă bine şi se lasă să fiarbă la foc mediu, acoperite cu un capac, aproximativ o oră. Între timp, pregătim pastele făinoase. Pentru csipetke e nevoie de 1 ou, un praf de sare, 1-2 linguri de apă, faină cât ia (aproximativ 4-5 linguri). Se bate oul împreună cu sarea.

Se adaugă alternativ câte puţină făină şi câţiva stropi de apă, până când obţinem un aluat destul de vârtos. Se turteşte aluatul între palme, astfel încât să fie cam de 1 cm grosime şi se ciupesc din aluat bucăţele de mărimea unei boabe de fasole, pe care se pun la fiert în gulaş. După ce se pun pastele făinoase, se lasă gulaşul să fiarbă alte 20-25 de minute, dar fără capac pentru ca sosul să capete consistenţă.

Gulaşul e gata când toate legumele sunt moi, carnea şi pastele făinoase sunt fierte, iar gulaşul are un sos destul de gros.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Cea mai mare varză à la Cluj din ţară s-a făcut la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber. Peste 2.000 de porţii

Cum a devenit „Varza à la Cluj” mâncarea regilor: reţete delicioase din Ardealul de acum 400 de ani

FOTO Primarul Clujului şi-a pus şorţul de bucătar şi a ajutat la prepararea unei mămăligi gigant

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite