Cum funcţionează legea fericirii. Explicaţiile psihologilor în primele desene animate terapeutice din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorii cărţii ”Retman şi retmagia. Desene animate terapeutice” FOTO: Florina Pop
Autorii cărţii ”Retman şi retmagia. Desene animate terapeutice” FOTO: Florina Pop

”Pentru mine, psihologia este un bun public. Şi fiind un bun public ea trebuie să ajungă la oameni, nu doar prin cabinetul de psihoterapie sau de psihologie, ci prin diverse cărţi, acţiuni, cu rol educaţional, preventiv”, a declarat psihologul clujean Daniel David luni, 2 noiembrie, la lansarea oficială a cărţii şi DVD-ului ”Retman şi retmagia. Desene animate terapeutice”.

Cartea şi DVD-ul cu primele desene terapeutice din România, lansate azi, 2 noiembrie la Cluj-Napoca, se numesc ”Retman şi retmagia, desene animate terapeutice” şi se adresează copiilor, adolescenţilor, dar şi părinţilor şi dascălilor. Sunt munca mai multor specialişti, din domenii diferite: psihologul Daniel David, coordonatorul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB Cluj, psihologul Anca Dobrean (specializată în psihologie şcolară), Mihai Goţiu (jurnalist), Bencze Laszlo (grafician la Universitatea de Arte şi Design din Cluj).
Proiectul a fost testat în şcoli, iar rezultatele au fost pozitive. Pentru realizarea lui s-au folosit în jur de 30.000 de euro, bani acordaţi în 2011 la Gala Premiilor în Educaţie, organizată de Fundaţia Dinu Patriciu. Muzica a fost făcută de către cei de la trupa ”Luna Amară”.
Volumul cu DVD costă 27,3 lei şi se află deja în librării, dar şi în mediul online.

Retman, ”bătrân” de aproape jumătate de secol

Personajul central al cărţii lansate la Cluj se numeşte Retman şi a fost creat în urmă cu aproape 50 de ani, în America.

”A fost gândit de cei de la Institutul Albert Ellis din New York în anii 70-80 şi a fost abandonat. L-am reluat în anii 2000. Avem Retman sub formă de poveşti raţionale pentru copii, de benzi desenate, ca robot şi acum ca benzi desenate. Retman e un avatar pentru o formă de psihoterapie”, explică Daniel David.

DVD-ul cuprinde cinci filme de desene animate, unul general care e o introducere în poveste, iar restul patru tratează fiecare o problemă cu care se confruntă copii şi tinerii, anxietate, depresie, furie şi vinovăţie.
”Din ceea ce ştim noi, din literatura de specialitate, cred că sunt primele desene animate terapeutice. Primele de orientare cognitiv-comportamentală”, adaugă David.

Testate în şcoli

Cartea, spun autorii ei, a fost gândită ca să poată fi utilizată de părinţi şi educatori.

”E o carte inovativă deoarece se adresează copiilor din perspectiva tehnologiei, modul prin care ei sunt atraşi. Am testat aceste desene. Aproape doi ani au fost rulate în şcoli, inclusiv în proiectul ”Şcoala Altfel”. Copiii au anxietăţi, le este frică să-şi prezinte proiectele la şcoală, au diverse probleme afective sau conflicte cu părinţii. Ei văd aceste probleme şi în lumea lui Retman. În desenele animate se întâlnesc cu aceleaşi probleme pe care le au şi ei”, explică psihologul Anca Dobrean.

Fiecare capitol din volum are la final sugestii adresate părinţilor prin care le sunt explicate moduri de gândire prin care să-şi ajute copii. ”Sunt şi recomandări pe care educatorii le pot folosi la ore”, adaugă aceasta.

”Ideea principală – completează Daniel David – e că emoţiile pe care noi le avem nu sunt determinate de evenimentele de viaţă, ci de modul în care noi gândim asupra lor. Iar gândurile ce generează probleme emoţionale sunt de patru categorii: catastrofale - unii dintre noi avem tendinţa să catastrofăm, şi atunci  devenim anxioşi, alţii au tendinţa să gândească într-o manieră globală – sunt prost, incapabil, fără valoare şi atunci au tendinţa să devină depresivi, alţii nu au toleranţă la frustrare - când lucrurile nu stau cum vor ei şi nu pot tolera asta. Mulţi gândesc într-o manieră rigidă - formulează lucrurile şi dorinţele în termeni de ”trebuie”, ”cu necesitate”. Am încercat să creăm personaje pentru fiecare cogniţie iraţională. Îl avem pe Catastrofus pentru procesul de catastrofare, pe Descurajatus pentru procesul de evaluare globală, pe Necesarus pentru gândirea rigidă, absolutistă, pe Frustratus pentru lipsa de toleranţă. Şeful tuturor este Irationalius, care luptă cu Retman. Aceasta este ideea cărţii”, explică Daniel David.

Benzile animate cu Retman au apărut la Cluj în 2007, spune Mihai Goţiu.

”E un produs multidisciplinar ce implică nu doar cercetare în psihologie, ci şi design, scenariu, muzică”, adaugă acesta.

Echipa care a lucrat la carte şi DVD spune că acest proiect poate fi continuat. ”Am putea face episoade şi pe alte idei, cum ar fi despre autocontrolul emoţiilor, controlul comportamentului legat de droguri”, explică David.

Psihologul a mai afirmat că se gândesc să exporte desenele Retman în State, însă va trebui să le facă subtitrare sau să fie dublate vocile în engleză. ”Să faci un film de desen animat nu e o joacă”, încheie acesta.

Cum arată primele desene animate terapeutice din România

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Desenele animate terapeutice care îţi scapă copilul de supărări

Şcoala clujeană de psihoterapie, prima  din România inclusă într-o prestigioasă reţea academică europeană

A fost inaugurată clădirea SF a Clujului cu platforma virtuală MATRIX şi roboţi terapeutici

VIDEO Robotul-terapeut de acasă care alungă depresia. Un proiect internaţional de 4 milioane de euro pus în practică la Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite